Banner 980x90

Ar mierīgu sirdi uz ceļa – kas nepieciešams drošam autobraucienam

Tuvojoties pavasarim daudzi no mums arvien vairāk dodas izbraucienos ar automobili. Ne tikai pirms šādiem izbraucieniem, bet arī ikdienā, vienmēr vērts pārliecināties, ka automobilis ir atbilstošā tehniskā stāvoklī un ka līdzi ir visi nepieciešamie dokumenti. Kā sagatavoties braucieniem, stāsta apdrošināšanas portāls manapolise.lv.

Tehniskā apskate
Visi zinām, ka ceļu satiksmē drīkst piedalīties tikai automašīnas ar derīgu tehnisko apskati. Tomēr tā nav lieta, kas autovadītājiem vienmēr ir prātā, tāpēc ja ne katram, tad katram otrajam autobraucējam vismaz reizi dzīvē ir gadījies palaist garām tehniskās apskates termiņa beigas. Ko darīt, ja gadījies šāds misēklis? 

Lai uz automašīnas tehniskās apskates vietu varētu aizbraukt bez soda, jāsaņem vienas dienas braukšanas atļauja. To iespējams pieprasīt un saņemt jebkurā CSDD nodaļā. Ja persona reģistrējusies CSDD mājaslapā, to var iegūt arī elektroniskā veidā. Pēc atļaujas saņemšanas, transportlīdzekļa tehnisko apskati var veikt tehniskās apskates stacijās visā Latvijā.

Jāņem vērā, ka atļauja derīga tikai vienu dienu un dod tiesības pārvietoties ar transportlīdzekli tikai no tā atrašanās vietas līdz tuvākajai tehniskās apskates stacijai. Kā arī, saņemot atļauju, jūs apliecināt, ka transportlīdzeklis neapdraud apkārtējo drošību un tam nav bojājumu, kas liegtu piedalīties ceļu satiksmē.


Automašīnas tehniskais stāvoklis
Pat tad, ja ne vienmēr varat būt 100% pārliecināti par sava automobiļa tehnisko stāvokli, ir lietas, kurām iespējams pievērst uzmanību jau pirms došanās ceļā. Viena no tām ir automobiļa riepu stāvoklis. Svarīgi novērtēt protektora atlikumu, jo īpaši, ja joprojām atrodat kādu apledojušu ceļa posmu; spiedienu riepās; kā arī riepu ātruma indeksu, kas ir īpaši svarīgi, ja plānojat braukt pa automaģistrālēm.
Gan braukšanai ikdienā pa pilsētu, gan tālākiem ceļa posmiem ne mazāk svarīgas ir spēkrata gaismas un bremzes, tādēļ vienmēr parūpējieties par to savlaicīgu pārbaudi. Nozīmīgas ir arī mazās detaļas – eļļas, tosola un logu šķidruma līmenis, lai ceļa vidū negadās nekādi pārsteigumi.

Esi gatavs!
Jāatceras, ka pēc noteikumiem automobilī vienmēr jābūt atrodamai aptieciņai, ugunsdzēšamajam aparātam, avārijas brīdinājuma trīsstūrim un atstarojošajai vestei.

Aptieciņā noteikti jāatrodas vienreizlietojamiem cimdiem, spraužamadatām, šķērēm ar noapaļotiem galiem, mākslīgās elpināšanas maskai, leikoplastiem un plāksteriem, pārsējiem, marles saitēm, kā arī folija segai. Visas šīs lietas var noderēt ne tikai avārijas gadījumā, bet arī ikdienišķākos gadījumos, piemēram, savainojot pirkstu.

Apdrošināšana
Paralēli tehniskajai apskatei ir vairāki citi dokumenti, kuri ir obligāti nepieciešami, lai piedalītos ceļu satiksmē gan Latvijā, gan ārvalstīs. Viens no šādiem dokumentiem ir obligātā automobiļa apdrošināšana jeb OCTA polise. Bez šīs polises aizliegts piedalīties ceļu satiksmē.
OCTA sedz zaudējumus, ko transportlīdzekļa vadītājs ir nodarījis trešās personas veselībai vai īpašumam ceļu satiksmes negadījumā, kas noticis vadītāja vainas dēļ. Šī iemesla dēļ apdrošināšanas polises cena būs atkarīga no jūsu uzvedības uz ceļa un no tā, cik negadījumus esat izraisījis.

Svarīgi atcerēties, ka, dodoties ārpus Latvijas, OCTA polise jāizdrukā. Ja tomēr ceļa vidū attopaties ar nederīgu OCTA polisi, jo aizmirsāt to pagarināt, nesatraucieties! Mūsdienās OCTA iespējams iegādāties internetā, un tā būs aktīva vien dažu minūšu laikā. Ja vēlaties sevi pasargāt no papildu riskiem, piemēram, auto zādzības vai dabas stihijām, varat iegādāties arī KASKO apdrošināšanas polisi. 

Paturiet prātā šīs nelielās lietas, un gan ikdienas, gan tālāki braucieni ar automobili kļūs daudz patīkamāki un mierīgāki, jo vienmēr būsiet gatavi dažādām situācijām!

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)