Banner 980x90

Siguldas novadā pašvaldība turpinās līdzfinansēt privātos bērnudārzus

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kā to paredz Ministru kabineta noteikumi, no 2016.gada tiks pārtraukts valsts līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem un auklīšu pakalpojumiem, kas Latvijas ģimenēm bija pieejams kopš 2014.gada. Siguldas novada pašvaldība jau vairāk nekā sešus gadus ir līdzfinansējusi privātos bērnudārzus atbilstoši vidējām izmaksām par bērnu pašvaldības bērnudārzos un ir apņēmusies turpināt to darīt.

Kā pilsētas informācijas portāls Sigulda24.lv uzzināja Siguldas novada pašvaldībā, tāpat Siguldas novada pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu līdz 2016.gada pirmajiem mēnešiem izremontēt divus tornīšus ēkā Skolas ielā 3, nododot tos tai funkcijai, kādai ēka ir celta - bērnudārzam. Ja viss ritēs kā plānots, pieteikšanās uzņemšanai šajās bērnudārza "Pasaciņa" papildu grupiņās tiks izziņota 2015.gada beigās.

"Pievienojamies viedoklim, ka ir tikai godīgi, ja pašvaldības privātajiem bērnudārziem par katru bērnu maksā tikpat, cik bērns izmaksā pašvaldības bērnudārzā. Jau vairāk nekā sešus gadus Siguldas novada pašvaldība par katru bērniņu, kas apmeklē privāto bērnudārzu, maksā tikpat, cik izmaksā viena bērna izglītošanās pašvaldības bērnudārzos. 2015.gadā šī summa ir 124 eiro mēnesī. Arī turpmāk pašvaldības līdzfinansējumu plānojam nemazināt - neatkarīgi, kurā - privātajā vai pašvaldības, bērnudārzā iet bērniņš. Siguldas gadījumā šī summa nākamgad būs nedaudz lielāka nekā šogad, jo 2015.gadā esam paaugstinājuši pirmsskolas pedagogu algas, un tas tiek iekļauts vidējo izmaksu aprēķinā nākamajam gadam. Tātad summa, ko pašvaldība segs par bērniem, kas apmeklē privātos bērnudārzus, 2016.gadā arī nedaudz palielināsies," stāsta Līga Sausiņa, Siguldas novada Domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras un sporta jautājumos.

Siguldas novads ir viena no retajām pašvaldībām Latvijā, kurā nemitīgi pieaug bērnu skaits. Kopš 2011.gada Siguldā atklāti divi jauni bērnudārzi, izveidotas divas papildu grupas bērnudārzā "Pīlādzītis", tādējādi pēdējo piecu gadu laikā Siguldas novada pašvaldība savos bērnudārzos ir izveidojusi jaunas vietas turpat 300 bērniem. Šobrīd pašvaldības bērnudārzus apmeklē 940 bērni, bet privātos - 93 bērni.

Lai arī pašvaldība nemitīgi rada jaunas vietas bērnudārzos, nodrošinot iespēju pašvaldības bērnudārzus apmeklēt bērniem no divu gadu vecuma, ir neliels bērnu skaits, kam vietas pašvaldības pirmsskolas iestādēs vēl nav, tādēļ Siguldas novada pašvaldība izvērtē iespēju no 2016.gada radīt līdz 100 papildu vietas ēkā Skolas ielā 3, kas būs pieejamas gan bērniem, kas šobrīd pašvaldības bērnudārzus neapmeklē, gan tiem, kas finansiālu apsvērumu dēļ privātos bērnudārzus vairs nevēlēsies apmeklēt.

"Vecākiem būs iespēja izvēlēties - vai turpināt apmeklēt privāto bērnudārzu, saņemt pašvaldības līdzfinansējumu un pašiem maksāt atlikušo summu, ko prasa privātais pakalpojuma sniedzējs, vai pāriet uz piedāvātajām vietām pašvaldības bērnudārzā. 2016.gada sākumā mēs būsim gatavi, ka daļa no vecākiem vēlēsies no privātajiem bērnudārziem pāriet uz pašvaldības. Tomēr jāatzīst, ka daudzi vecāki privātos bērnudārzus izvēlas tāpēc, ka viņiem ir vēlme pēc citādākas izglītības, piemēram, Valdorfa, un viņi ir gatavi par to maksāt,"leta skaidro Sausiņa, norādot, ka pašvaldība aktīvi rīkosies, lai piedāvātu novadniekiem godīgu risinājumu – vietu pašvaldības bērnudārzā vai līdzfinansējumu tikpat lielā apmērā kā līdz šim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)