Banner 980x90

Kas jāņem vērā, ceļojot vienatnē?

Ceļošana vienatnē vairs nav nekas neparasts, taču iesākumā tā var likties diezgan satraucoša – vieni raizējas par drošību, kamēr citus uztrauc iespējamā vientulība.

Kaut gan ne katrs izbaudīs ceļošanu vienatnē, tā var sniegt lielisku pieredzi, kā būt noteicējam pašam pār savu laiku, iepazīt jaunus cilvēkus un arī sevi pašu. Lai ceļojums noritētu veiksmīgi, vēlams ņemt vērā šos dažus ieteikumus!

Pārzini savu galamērķi

Kādas ir vietējās paražas, cik maksā sabiedriskais transports un cik – taksometrs, kur vērsties, ja piemeklējuši neparedzēti sarežģījumi? Tie visi ir svarīgi jautājumi, un īpaši nozīmīgi tie kļūst, ja tu esi vienīgais, uz kuru ceļojuma gaitā varēsi paļauties.

Lai izvairītos no lieka stresa, ierodoties galamērķī, laikus izplāno, kur nakšņosi, kur pusdienosi un ar ko pārvietosies. Mūsdienās, kad visa veida informācija ir atrodama internetā, tas ir pavisam vienkārši! Ja gatavojies savam pirmajam ceļojumam vienatnē, labāk izvēlies kādu jau pazīstamu galamērķi, kurā zini, ka jutīsies droši.

Drošība pirmajā vietā

Ikvienā ceļojumā var piemeklēt gan patīkami, gan nepatīkami pārsteigumi, tāpēc piesardzība nekad nav lieka. Noteikti dodies uz Nacionālo veselības dienestu pēc savas Eiropas veselības apdrošināšanas kartes jeb EVAK, kas garantēs, ka vajadzības gadījumā saņemsi nepieciešamo veselības aprūpi visās Eiropas Savienības valstīs, Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā un Šveicē. Tāpat ļoti ieteicams iegādāties ceļojumu apdrošināšanu, kas pasargās no liekiem izdevumiem veselības ķibeļu, zādzību, atceltu avioreisu un citu problēmu gadījumos. Apdrošināšanas kompāniju piedāvājumi ir visnotaļ daudzveidīgi, tādēļ pirms ceļojuma rūpīgi izvērtē iespējamos riskus un izvēlies piemērotāko!

Ņem līdzi tikai vajadzīgāko

Atceries, ka tas, ko ņemsi līdzi, tev pašam vien būs jānes. Ļoti iespējams, ka vēlēsies lielākus gabalus pārvietoties kājām vai ar sabiedrisko transportu, tāpēc ņem līdzi tikai pašu nepieciešamāko. Plāno, kā pavadīsi laiku ceļojumā, un saliec somas atbilstoši iecerētajām aktivitātēm. Galu galā, ja vien neesi iecerējis doties uz kādu mazapdzīvotu teritoriju, trūkstošās lietas vajadzības gadījumā varēsi iegādāties uz vietas!

Izgatavo dokumentu kopijas

Plānojot ceļojumu, obligāti pārbaudi savas pases vai ID kartes derīguma termiņu un noskaidro, vai uz izvēlēto galamērķi ir nepieciešama vīza vai citi specifiski ceļošanas dokumenti.

Izgatavo kopijas personu apliecinošajiem dokumentiem, kā arī ceļošanas dokumentiem un apdrošināšanas polisei. Kopijas gan atstāj tuviniekiem, gan nēsā līdzi, bet oriģinālus glabā drošā vietā — vai tas būtu viesnīcas numuriņā vai apģērba iekškabatā.

Nodrošinies ar skaidru naudu

Bieži vien ceļojuma laikā ērtāk šķiet norēķināties ar kredītkarti vai debetkarti, tomēr vienmēr der nodrošināties arī ar skaidru naudu.
Pirms došanās ceļā iepazīsties ar vietējiem norēķinu paradumiem un cenām, saplāno savu ceļojuma budžetu, neaizmirstot ierēķināt arī neparedzētus izdevumus. Sadali naudu vairākās daļās un glabā dažādās vietās, lai zādzības vai nozaudēšanas gadījumā pēkšņi nepaliktu bez līdzekļiem!

Nepiesaisti lieku uzmanību

Noteikti iepazīsties ar vietējām paražām un centies tās ievērot. Ģērbies tā, lai iespējami saplūstu ar vietējiem. Visticamāk, tu negribi atstāt par sevi neapķērīga tūrista iespaidu, jo tā var tikt piesaistīta nevēlama uzmanība!

Neplāties ar naudu vai vērtslietām un uzmani savas mantas. Kaut gan vairums svešinieku tev vēl tikai labu, tomēr bieži vien drošāk ir neminēt, ka esi  devies šajā ceļojumā viens.

Uzturi kontaktus ar mājiniekiem

Pirms dodies ceļā, pastāsti mājās palicējiem savus aptuvenos plānus: uz kurieni dosies, ko apmeklēsi, kad atgriezīsies. Katram gadījumam iemācies no galvas pāris uzticības personu telefona numurus, kā arī turi pa rokai vēstniecības vai konsulāta kontakttālruni. Laiku pa laikam dod ziņu mājiniekiem par to, kur tu esi un kā tev klājas.

Modernās tehnoloģijas piedāvā daudzas brīnišķīgas saziņas iespējas, turklāt regulāras sarunas ar ģimeni un draugiem pasargās no negaidītiem vientulības uzplūdiem!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)