Cidonijas - četras saldo ēdienu receptes
Septembris ir laiks, kad cidonijas sāk nobriest. Tās, kuras augušas saulainākā vietā jau nupat sasniedz savu gatavību, tās, kurām pagadījies ēnaināks dārza stūrītis var gatavoties līdz pat novembrim. Ja raža ienākusies bagātīgāka, rodas jautājums – kā to realizēt? Ierastā cidoniju ievārījuma vai sukāžu vietā šoreiz espati.lv piedāvā tev četras jaunas un interesantas cidoniju ēdienu receptes.
Vārītas cidonijas ar kanēli un vaniļu
Sastāvdaļas – 4 glāzes ūdens, 2 glāzes cukura, 1 liela kanēļa standziņa, 1 sašķelta vaniļas pāksts, 5 lielas cidonijas. Pagatavošana – katliņā lej ūdeni, pievieno cukuru, kanēļa standziņu un vaniļas pāksti,visu uzsilda un maisa, līdz cukurs izkusis. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un tad ņem nost no uguns. Nomizotas, no sēklām atbrīvotas un uz četrām daļām sagrieztas cidonijas pievieno iegūtajam sīrupam. Visu vāra uz nelielas uguns apmēram 40 minūtes, vai līdz brīdim, kad ar nazi var viegli iedurt cidoniju gabaliņos, bet tie vēl nešķīst ārā. Ņem katliņu nost no uguns un atdzesē. Šādu cidoniju sīrupu var glabāt ledusskapī nedēļu. Tas ir gards našķis gan tāpat, gan jo sevišķi desertos, piemēram, ar saldējumu.
Veselas pagatavotas cidonijas ar citronu sulu un krustnagliņām
Sastāvdaļas – 4 lielas cidonijas, trešdaļa glāzes cukura, pusglāze ūdens, pusotra tējkarote svaigas citronu sulas, 1 ābols, nedaudz krustnagliņu. Pagatavošana –cidonijas nomizo, sagriež uz pusēm un atbrīvo no sēklām. Miziņas neizmet. Cepamajā traukā ar vāku lej ūdeni, cukuru, krustnagliņas un citronu sulu. Apmaisa, lai cukurs izšķīst. Kārto cidoniju pusītes ar griezuma daļu uz leju. Pa vidu saliek arī miziņas. Nomizo ābolu, tā mizas arī izkārto starp cidonijām. Pašu ābolu rupji sarīvē un pārber pāri cidonijām. Tas dos gan garšu, gan pasargās cidonijas no izžūšanas cepšanas laikā. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 120 grādiem un liek trauku ar vāku iekšā. Cep līdz cidonijas mīkstas! Gatavas cidonijas kļūs rosīgas vai purpura sarkanas. Šādi pagatavotas cidonijas kalpos kā papildinājums saldējuma desertiem, dažādiem krēma desertiem u.c.!
Cukurota cidoniju marmelāde
Sastāvdaļas – 4 glāzes nomizotu, sagrieztu un no sēklām atbrīvotu cidoniju, 3 glāzes ūdens, 2 glāzes cukura marmelādei un vēl apmēram glāze gatavās marmelādes apcukurošanai, sula no viena citrona. Pagatavošana – Katliņā lej ūdeni un liek cidonijas, vāra līdz tās mīkstas. Cidonijas izņem no ūdens un izberž caur sietu, lai iegūtu mīkstu un viendabīgu biezeni. Biezeni liek atpakaļ ūdenī, pievieno cukuru un vāra uz vidējas uguns apmēram 45 minūtes. Beigās pievieno citronu sulu. Uz paplātes ar maliņām uzklāj cepamo papīru un to nedaudz ieziež ar eļļu, gatavo marmelādi lej un izlīdzina uz paplātes. Ļauj atdzist. Pārliek uz jauna papīra un liek kādā vēsākā vietā (ne ledusskapī) uz nakti. Otrā dienā marmelādi sagriež vēlamā lieluma gabaliņos, apbārsta vai apviļā cukurā.
Cidoniju sviests
Sastāvdaļas – 4 glāzes ūdens, 1 glāze cukura, apmēram puskilograms cidoniju, 2 ēdamkarotes svaigi spiestas citronu sulas. Pagatavošana – cidonijas nomizo, sagriež četrās daļās, atbrīvo no sēklām. Katliņā lej ūdeni un cukuru, uzvāra un pavāra apmēram divas minūtes. Pievieno cidonijas un vāra uz vidējas uguns apmēram 45 minūtes, līdz brīdim, kad cidonijas kļuvušas mīkstas. Noņem no uguns. Cidonijas atdala no sīrupa, taču sīrupu saglabā. Cidonijas liek blenderī, pievieno citronu sulu, un sablenderē viendabīgā masā. Sīrupu turpina vārīt, līdz tas kļūst arvien biezāks. Tad ņem nost no uguns un iemaisa sablenderēto cidoniju masā. Iegūto masu atdzesē, tad ievieto kādā hermētiski noslēgtā traukā un liek ledusskapī. Šādi sagatavotu cidoniju sviestu var uzglabāt ledusskapī līdz pat diviem mēnešiem. Kā lietot šādu cidoniju sviestu? Pamēģini to kopā ar kraukšķīgu graudu maizi un plānu šķēli sava mīļākā cietā siera!
Raksts tapis sadarbībā ar "Espati.lv".