Aptauja: Katra trešā ģimene Latvijā vismaz reizi nedēļā gatavo desertus
Gandrīz katrā otrajā jeb 49% ģimeņu galdā visbiežāk tiek celtas pašu gatavotas plātsmaizes, 28% iecienījuši augļu kārtojumus, savukārt dažādas smalkmaizītes, mafinus un kūkas cep attiecīgi 24% un 20% ģimeņu. Tāpat populārāko saldo ēdienu vidū ir krēmi, cepumi, saldās zupas, pudiņi, biskvīti, kā arī saldējumi.
Kā liecina pētījuma rezultāti, aktīvāk saldie ēdieni tiek gatavoti Zemgalē un Kurzemē - tur katra piektā saimniece savu ģimeni vismaz reizi nedēļā iepriecina ar kādu gardumu. Vidzemē desertus biežāk gatavo pāris reizes mēnesī, savukārt Latgalē savējie ar pašu gatavotiem saldiem ēdieniem lielākoties tiek cienāti reizi mēnesī vai retāk.
Lielākā daļa jeb 66% Latvijas iedzīvotāju labprāt ļaujas eksperimentiem virtuvē, izmēģina jaunas receptes un ēst gatavošanas paņēmienus, kā arī variē ar neierastām garšām. Turklāt 75% mājās gatavo ne tikai pamatēdienus, bet arī dažādus desertus, biežāk plātsmaizes, augļu kārtojumus, smalkmaizītes un kūkas.
Kā ziņots, lai saglabātu un nākamajām paaudzēm nodotu labākās kūku gatavošanas tradīcijas, "Rimi" kopā ar žurnāla "Četras sezonas" redaktori Signi Meirāni veido īpašu dāvanu Latvijas simtgadei - recepšu grāmatu "100 kūkas un 1 svecīte".
Grāmatas tapšanā aicināts piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs, mājaslapā "www.gardezi.lv" līdz 1.oktobrim iesūtot savu gardākās kūkas recepti un tās foto, kā arī pamatojumu, kāpēc tieši šī torte ir jādāvina Latvijai.
Grāmatas "100 kūkas un 1 svecīte" prezentācija plānota 2018.gada maijā.
"Rimi Latvia" un SKDS veiktajā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un ēst gatavošanas pētījumā aptaujāti 1000 iedzīvotāji visā Latvijā, veicot tiešās intervijas. Intervijas veiktas 2014.gada decembrī.
Uz sarakstu