Banner 980x90

Monitoru attīstība: no televizoriem līdz šķidro kristālu displejiem

Ne tik senā pagātnē daudziem no mums mājās atradās "kārtīgs" datora monitors – tā sauktais CRT (no angļu val. cathode ray tube, kas nozīmē "kineskops" – elektronstaru lampas veids) monitors, kas biezumā sasniedza pat 30 centimetrus un aizņēma pamatīgu daļu no darba galda. Mūsdienās lielākā daļa monitoru ir ārkārtīgi plāni un viegli, bet tajos laikos CRT monitori bija augstākais izgudrotāju sasniegums. Kā mēs esam nonākuši līdz mūsdienu plānajiem datoru ekrāniem un ko pasaule lietoja pirms CRT monitoriem, skaidro informāciju tehnoloģiju uzņēmums "Capital".   

Pirmie monitori
Kā izrādās, par pirmajiem datora monitoriem kalpoja TV ekrāni. 1970. gadu beigās tika izveidota īpaša tehnoloģija, kas ļāva datoriem pārraidīt informāciju uz TV ekrāniem. Lai arī attēla izšķirtspēja bija ārkārtīgi zema un krāsas ierobežotas – tajos laikos šis tehniskais atklājums bija pielīdzināms revolūcijai.

Monitorus, kas piemēroti tieši datoriem, sāka ražot tikai 1980. gadu beigās, un tie bija paredzēti konkrētam procesora modelim un konkrētām specifikācijām. Ekrānu maiņa starp datora modeļiem nebija iespējama. Ar laiku tas mainījās, un šīs ierīces ne tikai uzlabojās tehnoloģiski, bet arī kļuva universālas. Kā zināms – mūsdienās monitoru ir iespējams pieslēgt pat portatīvajam datoram, nodrošinot ērtāku pārskatāmību.

LCD monitori
LCD (no angļu val. liquid crystal display, kas nozīmē "šķidro kristālu displejs") jeb "plānie" monitori pirmo reizi pasaules tirgū ienāca jaunās tūkstošgades sākumā. Interesanti, ka sākotnēji LCD tehnoloģijas plaši tika lietotas kalkulatoros, pēcāk attīstoties par desmitkārt lielākām ierīcēm. Šāda tehnoloģijas maiņa ļāva ne tikai uzlabot attēla kvalitāti, bet arī ietaupīt vietu un pat elektrību. 2003. gadā LCD monitori tika pārdoti lielākā skaitā nekā CRT monitori, iezīmējot CRT norietu. 

Ieliektie monitori
Mūsdienās monitori ir piedzīvojuši vēl lielākas pārmaiņas. Pieejamie platekrāna modeļi ļauj ērti darīt vairākus darbus vienlaicīgi, nodrošinot pārskatāmību. Savukārt kādreiz fantāzijai pielīdzināmos ieliektos monitorus novērtē ne tikai video spēļu cienītāji, jo tie ļauj iegremdēties spēles vidē, bet arī biroja darbinieki, jo šis ekrāna veids palīdz samazināt acu piepūli.

Ekrāni attīstās arī tehnoloģisko risinājumu lietojumā. Quantum Dot (kvantu punktus) un HDR (augstu dinamikas diapazonu) apvienojumā ar jau esošajiem LCD ekrāniem nodrošina attēlam izcilas krāsas. 


Monitori mūsdienās
Šobrīd monitori ir vieglāki, plānāki un attēla ziņā kvalitatīvāki nekā jebkad. Tomēr ražotāji ne tikai cenšas attīstīt tehnoloģijas, bet arī pielāgot tos dažādu patērētāju grupu vajadzībām. Biroja darbiniekiem nepieciešamas augstvērtīgas ergonomiskas funkcijas, stila mīļiem svarīgs monitoru dizains, spēļu fanātiķiem nepieciešams ātrums, savukārt grafiskie dizaineri novērtē monitora kvalitāti un izšķirtspēju.

Tirgū pieejami arī monitori ar skārienjutīgo jeb touch screen funkciju, kas īpaši populāri, piemēram, muzeju ekspozīcijās, tirdzniecības centros, skolās un daudz kur citur. Lai arī daudzi šādus monitorus uzskata par nepraktiskiem ikdienas dzīvei, viennozīmīgi varam apgalvot, ka šobrīd monitori pieejami gandrīz jebkurai gaumei un prasībām. 

Eksperti paredz, ka nākotnē monitori piedzīvos vēl lielākas pārmaiņas. Populārāki varētu kļūt monitori, kas jau sākotnēji apvienoti ar stacionāro datoru (līdzīgi kā to jau vairākus gadus piedāvā uzņēmums Apple).

Citi paredz, ka monitorus varēsim kontrolēt ar žestiem, tiem nepieskaroties, vien veicot kustības ar rokām netālu no monitora. Tāpat ekrāni varētu tikt pielāgoti virtuālās un paplašinātās realitātes vajadzībām, kas mūsdienās kļūst arvien populārākas gan pasākumos, gan mājvietās. 

Kas zina – kādu dienu monitori varētu kļūt pat "caurspīdīgi", balstoties tikai uz projekcijām, ko bieži redzam fantastikas filmās. Jebkurā gadījumā – tas, ko zinām noteikti: pārmaiņas būs! Un tās būs vērā ņemamas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)