Banner 980x90

Skursteņslauķis – laimes nesējs ikvienā mājā!

Foto: Shutterstcok.com
Foto: Shutterstcok.com
Par skursteņslauķiem var atrast ne vienu vien latviešu tautas ticējumu, un tajos visos apgalvots, ka šī amata meistars nes laimi. Un patiesībā jau šī laime nemaz nav tik abstrakta, jo tīrs dūmvads ir ārkārtīgi svarīgs ugunsdrošības elements, savukārt rūpes par ugunsdrošību ir rūpes par to, lai virs galvas būtu jumts. Tātad ir svarīgi skursteņslauķi ne tikai satikt, bet arī aicināt savā namā! Bet kad ir vispiemērotākais laiks? Kā zināt, vai pienācis laiks skursteņa tīrīšanai? Un vai dūmeni var iztīrīt saimnieks pats? Atbildes uz šiem jautājumiem meklējiet tālāk rakstā!

Kad ir jātīra skurstenis?
Nereti cilvēki meklē skursteņslauķa palīdzību tikai tad, kad jau saskārušies ar kādām problēmām apkures sistēmā, taču skursteņa tīrīšanai ir jābūt regulārai, un tās biežums atkarīgs no kurināmā materiāla un apkures iekārtas veida.

Ministru kabineta apstiprinātajos Ugunsdrošības noteikumos paredzēts, ka: 
• ilgdedzes (tāda ierīce/iekārta, kas neuzkrāj siltumu ilgāk par 3 stundām) cietā kurināmā (malkas, brikešu, granulu, zāģskaidu, šķeldas u. tml.) apkures iekārtu dūmvadus tīra pirms apkures sezonas sākuma (1. novembris) un vienu reizi arī apkures sezonā (1. novembris – 1. marts);
• cietā kurināmā apkures iekārtas, kas nav pieskaitāmas ilgdedzes iekārtām, kā arī šķidrā kurināmā apkures iekārtas tīra vienu reizi pirms apkures sezonas sākuma;
• gāzes apkures iekārtu tīra ne retāk kā reizi gadā (ja ražotājs nav noteicis citādi), un tikpat bieži jāveic arī iekārtas apkope un tehniskā stāvokļa pārbaude.

Tātad katram skurstenim ir jābūt iztīrītam vismaz vienu reizi gadā, taču atbilstoši Valsts Ugunsdrošības un glābšanas dienesta sniegtajiem datiem, katru gadu izceļas vairāki ugunsgrēki, kuru iemesls bijis neiztīrīts dūmvads. Kāpēc? Jo vēl aizvien skursteņu tīrīšana ir katra namsaimnieka personīgā atbildība – regulējums šajā jomā nav sakārtots –, bet saimnieks nereti tīrīšanu atliek, jo acīmredzamu dūmvada darbības traucējumu nav.

Vai skursteni varu tīrīt pats?
Parasti skursteņa tīrīšanu iesaka uzticēt sertificētam skursteņslauķim, jo, pirmkārt, mēģinot to izdarīt pašam, var sanākt pamatīgi noķēpāties, otrkārt, skursteņslauķis pēc procedūras izdarīs attiecīgas atzīmes ugunsdrošības dokumentācijā, kas ir īpaši svarīgi, ja mājā izceļas ugunsnelaime un pēc tam ir jāatrod ugunsnelaimes cēlonis.

Lūk, daži ieteikumi, kā iztīrīt skursteni, ja tomēr esat nolēmis to darīt saviem spēkiem: 
• sagatavojiet tīrīšanas aprīkojumu – skursteņa diametram atbilstošu metāla birsti, svaru bumbu vai svārstu, kas piesiets birstes galā, un pietiekami garu auklu;
• pirms dūmvada tīrīšanas pārliecinieties, ka apkures iekārta nedarbojas un nav uzkarsusi;
• izņemiet aizbīdni, kas savieno skursteni un kurtuvi;
• ielaidiet metāla birsti skurstenī un virziet to augšup un lejup tik ilgi, kamēr sodrēji vairs nebirst kurtuvē;
• iztīriet kurtuvi un novietojiet atpakaļ aizbīdni.

Tomēr atcerieties, ka arī tad, ja esi prasmīgs saimnieks un plāno kopt savas mājas skursteni pats, ir ieteicams pirmajā tīrīšanas reizē uzaicināt amata meistaru, kurš var pārliecināties par aprīkojuma piemērotību konkrētajam dūmvadam, kā arī ierādīt tīrīšanas procesu, izskaidrojot svarīgākās nianses.

Foto: Shuttersctok.comFoto: Shuttersctok.com


Sertificēts skursteņslauķis
Skursteņslauķis nav tikai mītisks tēls melnā tērpā ar sudraba vai zelta pogām. Arī šim amatam nepieciešama sertifikācija, kas apliecina ne tikai amata prasmi, bet arī dod tiesības aizpildīt ugunsdrošības dokumentāciju. Latvijā patlaban ir 34 sertificēti amata meistari un 35 sertificēti amata zeļļi.

Lai kļūtu par skursteņslauķi-amata meistaru, ir 3 mēnešus jāveic meistara pienākumi – tos vēro un novērtē jau sertificēts amata meistars –, kā arī jānokārto teorētisks eksāmens, kas ietver zināšanas par šādiem jautājumiem: 
• deggāzu īpašības un sastāvs;
• gāzes apkuru ierīču klasifikācija, ventilācijas iekārtu darbība;
• jaunu dūmeņu izbūve;
• dokumentācija (līgums, rēķins, pieņemšanas-nodošanas akts, skursteņslaucītāja akts);
• Latvijas būvnormatīvi un prasības Eiropas normatīvos;
• darba drošība objektā.

Līdzīgas prasības ir arī amata zeļļiem. Plašāk par sertifikāciju, eksaminēšanu un prasībām varat izlasīt Latvijas skursteņslaucītāju amata brālības tīmekļvietnē.

Viss par un ap ugunsdrošību vienuviet
Uzņēmums FN Serviss jau ilgus gadus rūpējas par savu klientu drošību, nemitīgi papildinot piedāvājumu klāstu un sekojot līdzi izmaiņām likumdošanā. Tagad uzņēmums piedāvā arī skursteņu tīrīšanas pakalpojumu.

Tas ietver dūmvadu, apkures iekārtu un ventilācijas kanālu:
• apsekošanu;
• tīrīšanu;
• tehniskā stāvokļa novērtēšanu;
• pārbaudes akta sastādīšanu.

Izvēloties skursteņa tīrīšanas pakalpojumus pie FN Serviss, Jūs iegūsiet vairākas priekšrocības – pakalpojums tiks veikts Jums ērtā laikā un to darīs pieredzējuši speciālisti, kuri veiks tieši Jūsu dūmenim nepieciešamos apkopes un tīrīšanas darbus, tādējādi palīdzot samazināt ugunsdrošības riskus.

Negaidiet, kad satiksiet skursteņslauķi uz ielas! Aiciniet meistaru uz savām mājām paši un ļaujiet laimei ar spīdīgām pogām ienākt arī Jūsu mājā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)