Banner 980x90

Siguldas mērs: Vienības braucienam veltītais vides objekts iemūžinās Latvijas vēsturi

Uģis Mitrevics/ Foto: Ieva Lūka/ LETA
Uģis Mitrevics/ Foto: Ieva Lūka/ LETA
Vienības velobraucienam veltītais vides objekts iemūžinās Latvijas vēsturi, atklājot objektu, pauda Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics (RA).

Mākslinieka Arvīda Endziņa veidotais objekts daļēji tika atklāts trešdien, tomēr tam varēja publiskot tikai vienu pusi, jo otra vēl nav pabeigta. Vides objekts veidots no nerūsējošā tērauda un kartena - metāla, kas iegūst rūsas nokrāsu. Objekta izliektais pamats simbolizē ceļu augšup, kā arī tajā ir sudraboti dažādu izmēru riteņi, kas savijušies vienotā ķēdē, simbolizējot Vienības brauciena galveno mērķi - dažādu paaudžu kopā būšanu.

Vides objekta izmaksas ir gandrīz 20 000 eiro, kas segtas no pērnā gada Vienības brauciena dalības naudām, kā arī Latvijas Riteņbraukšanas federācijas un Siguldas novada domes līdzekļiem.

"Sigulda ir Vienības brauciena simbols, un šeit jābūt objektam, kas iemūžina Latvijas vēsturi," tā atklāšanā stāstīja Mitrevics. "Ilgu laiku pavadījām meklējumos, kur pieminekli liksim, un beigās nonācām vietā, kur noslēdzas brauciena lielākais kalns. Tagad šeit par godu kalna pievarēšanai stāvēs šī piemiņas zīme," viņš uzsvēra.

Uz vides objekta būs iegravēti visu 2015.gada velobrauciena dalībnieku vārdi un uzvārdi, tomēr šis process pagaidām vēl nav pabeigts, tāpēc daļu objekta trešdien vēl nebija iespējams atklāt.

Latvijas riteņbraucēju Vienības velobrauciens pirmo reizi notika 1936.gadā. Savukārt 1939.gada velobrauciens jau pulcēja 6226 riteņbraucējus. 1995.gadā, pateicoties arī toreizējā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa tiešam atbalstam, velobrauciens tika atjaunots, un pērn pietrūka vien 100 riteņbraucēju, lai dalībnieku skaits pārsniegtu 1939.gada rekordu.

Šogad velobrauciens Siguldā norisināsies šajā svētdienā, 4.septembrī, un tā dalībniekiem būs iespēja izmēģināt spēkus 84 kilometrus garajā Sporta šosejas braucienā, 49 kilometrus garajā "Latvijas Valsts mežu" kalnu divriteņu braucienā, kā arī 36 kilometrus agrajā LDz tautas šosejas braucienā. Latvijas riteņbraucēju Vienības velobraucienā tiks noteikti un apbalvoti ne tikai ātrākie braucēji, bet arī vienotākie darba kolektīvi, visplašāk pārstāvētās pašvaldības, kā arī kuplākās ģimenes.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)