Banner 980x90

"Skonto būve" lūdz Valsts kontroli izvērtēt VVD rīcību saistībā ar gudrona dīķu attīrīšanas projektu

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA

Uzņēmums "Skonto būve" vērsies Valsts kontrolē (VK) ar lūgumu pārbaudīt Valsts vides dienesta (VVD) rīcību saistībā ar Inčukalna sērskābā gudrona dīķu attīrīšanas projektu, 15.septembī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja uzņēmuma "Skonto būve" advokāts Viktors Tihonovs.

Tihonovs pauda, ka uzņēmums vērsās VK un "pamatdoma ir tāda, ka tiek maldinātas valsts amatpersonas no VVD puses, apdraudēta līdzšinējā projekta izpilde un ES fondu līdzekļu apguve". Advokāts arī komisijas sēdē šī iesnieguma kopiju iedeva VK pārstāvjiem, kā arī Saeimas komisijas vadītājam Andrim Bērziņam (ZZS).

Savukārt VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova informēja deputātus par VVD plāniem, lai īstenotu projektu līdz 2019.gada martam. Lai nodrošinātu projekta pabeigšanu un novērstu apdraudējumu videi un Latvijas iedzīvotājiem, dienests aktualizē projekta tehniski ekonomisko pamatojumu, tāpat dienests izstrādā iepirkumu dokumentāciju sanācijas darbu pabeigšanai un inženiertehniskajai uzraudzībai, pastāstīja VVD pārstāve. Septembra beigās vai oktobrī nepieciešamo iepirkumu dokumentācija tiks izstrādāta, lai iespējami drīz, bet ne vēlāk kā 2016.gada pirmajā ceturksnī izsludinātu iepirkumus un varētu turpināt attīrīt šo vietu, skaidroja Koļegova.

Tāpat Koļegova piebilda, ka attīrīšanas darbu pabeigšanai gudrona dīķos tiks rīkots starptautisks konkurss. Tajā varēs piedalīties pretendenti, kuri atbildīs konkursa nolikumā noteiktajām kvalifikācijas prasībām.

Deputāti, uzklausot iesaistītās puses, nolēma, ka VVD līdz 1.oktobrim komisijā jāiesniedz ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības komisiju saskaņots turpmākās rīcības plāns attiecībā uz sanācijas darbiem. Rīcības plānā nepieciešams iekļaut informāciju par veicamajiem darbiem, to izpildes termiņiem, atbildīgajām amatpersonām, projekta pabeigšanai vajadzīgo un faktiski pieejamo budžeta finansējumu.

Tāpat komisija sagaida no VVD informāciju par izlietotajiem līdzekļiem un paredzamajām papildu izmaksām, risinot strīdu ar "Skonto būvi", rakstisku skaidrojumu par situāciju ar ERAF finansējumu šim projektam, kā arī par apstākļiem, kas apdraud šī finansējuma saņemšanu. VVD arī jāiesniedz rakstisks apliecinājums, ka līdz šim veiktie un rīcības plānā paredzētie pasākumi nodrošinās projektam paredzētā ERAF finansējuma apgūšanu pilnā apmērā.

Konflikts starp "Skonto būvi" un VVD ilgst jau kopš vasaras sākuma. VVD 28.augustā pārņēma apsardzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā, savukārt "Skonto būve" uzskata, ka notikusi krimināli sodāma rīcība, un lūgusi Valsts policiju par šo faktu sākt kriminālprocesu.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa nolēmusi ierosināt lietu pēc būvkompānijas "Skonto būve" pieteikuma pret VVD. Tiesa pieņēmusi "Skonto būves" prasības pieteikuma materiālus pret VVD par parāda un līgumsoda piedziņu 1,85 miljonu eiro apmērā un paziņojuma par līguma izbeigšanu atzīšanu par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu. Lieta ierosināta 7.augustā. Kā aģentūru LETA informēja uzņēmumā, pēc prasības grozījumu iesniegšanas "Skonto būve" prasa piedzīt no VVD ne tikai neapmaksāto 1,85 miljonus eiro, bet arī samaksu par darbiem, kas veikti aprīlī, maijā un jūnijā, tādējādi prasības summa pieaugusi līdz 6,3 miljoniem eiro.

Iepriekš VVD aizturēja darba samaksu 1,8 miljonu eiro apmērā "Skonto būvei" par martā veiktajiem sanācijas darbiem Inčukalnā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)