Banner 980x90

Mūžībā devies Siguldas gaisa trošu vagoniņa idejas autors Aivars Janelsītis

Daugavpils, 14.maijs, LETA. 88 gadu vecumā mūžībā devies Siguldas gaisa trošu vagoniņa idejas autors un realizētājs, Siguldas Goda novadnieks - Aivars Janelsītis, aģentūru LETA informēja Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldē.

Janelsītis par sevi ir teicis: "Nav lielākas laimes atrast tādu vietu, kurai veltīt savu dzīvi un darbus."

Janelsītis dzimis 1929.gada 22.novembrī Cēsīs žurnālista un sabiedriskā darbinieka Roberta un

Grāmatvedes un ekonomistes Elfrīdas Janelsīšu ģimenē. 1941.gada 14.jūnijā ģimene tika represēta un izsūtīta uz Sibīriju. Aivars Janelsītis Latvijā atgriezās ar izsūtīto bērnu grupu 1946.gadā.

Mācījies Cēsu 2.pamatskolā, Biriļusu pamatskolā Krasnojarskas novadā Krievijā, pabeidzis Priekuļu Lauksaimniecības skolas Elektromehāniķu nodaļu. Pēc Siguldas 1.vidusskolas beigšanas iestājies Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas un juridiskajā fakultātē, kuru absolvējis 1968.gadā. Studijas turpinājis aspirantūrā Maskavas Komunālās saimniecības akadēmijas Ekonomikas un pilsētu saimniecības vadības nodaļā. Zināšanas papildinājis arī Berlīnes Būvju saglabāšanas un modernizācijas institūtā un praktizējies Somijas Nekustamā īpašuma tālākmācības un izglītības institūtā.

Pēc obligātā kara dienesta 1954.gadā uzsācis darbu Siguldas rajona izpildu komitejas Komunālās saimniecības nodaļā. Pēc viņa ierosmes sākti lieli Siguldas labiekārtošanas darbi - ielu, ietvju un skvēru izbūve, tajā skaitā Gūtmaņa alas apkārtnes sakārtošana un dīķu kaskādes izveidošana.

1955.gadā Siguldā satika savu mūža mīlestību Genovevu, ar kuru laulībā pavadīja vairāk nekā 50 gadus, izaudzinot divas meitas, sagaidot mazbērnu un divus mazmazbērnus.

Janelsītis ierosināja Siguldā uzbūvēt uzkarināmo, pasažieru troses ceļu pāri Gaujas senlejai. Ideju par gaisa tramvaju Janelsītis smēlās tā laika laikrakstā "Ogoņok" 1956.gadā, kur bija apraksts, ka šādi vagoniņi kursē - kā tiek būvēti un ekspluatēti Čiatūras pilsētā Gruzijā. Lai realizētu šo ieceri, Janelsītis vērsās pie Čiatūras trošu ceļu speciālistiem, kuri atsaucīgi apsolīja palīdzību tehniskā projekta un nestandarta iekārtu izgatavošanā. Konstruktoram Georgijam Panculajam, ar kuru Jaunelsītis sarakstījās, ļoti iepatikās siguldiešu ideja, jo viņš nekad vēl nebija būvējis tik garu trošu ceļu bez starpbalstiem. Vairākus gadus ilgusī būvniecība noslēdzās 1968.gadā. Troses ceļš Siguldā sāka darboties 1969.gada 3.janvārī un nākamgad tam tiks svinēta darbības 50 gadu jubileja.

Siguldas sadraudzības pilsētā Čiaturā (Gruzijā) 135 gadu jubilejā, siguldietis Janelsītis tika godināts par Čiatūras Goda pilsoni, par ideju realizēt un izbūvēt Gaisa trošu ceļu Siguldā. Gruzijas pilsētas pārstāvji godināja Janelsīti arī par nozīmīgo ieguldījumu un iniciatīvu, sākot un nostiprinot abu pilsētu sadarbību.

Par Siguldu Janelsītis teicis: "Esmu ļoti pateicīgs liktenim, ka savas radošās dzīves labākos gadus bija lemts strādāt un dzīvot šajā Paradīzes dārzā Gaujas senlejas krastos un bija lemts kopā darboties ar ļoti labiem, zinošiem, čakliem darba kolēģiem."

Atvadīšanās no Aivara Janelsīša notiks 18.maijā plkst.12 Siguldas pilsētas kapos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)