Banner 980x90

Infektoloģijas centrā ārstējušies vēl četri pacienti ar Laimas slimību

Rīga, 23.jūl., LETA. Nedēļas laikā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centrā ārstējušies vēl četri pacienti ar Laimas slimību, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāvis Mārtiņš Vilcāns.

Tāpat nedēļas laikā centrā ārstējušies vēl divi pacienti ar ērču encefalīta vīrusu, kā arī viens pacients ar ērlihiozi.

Šogad kopumā Infektoloģijas centrā ārstējušies 16 pacienti ar ērču encefalīta vīrusu, 21 pacienti ar Laimas slimību un deviņi pacienti ar ērlihiozi.

Līdz pirmdienai Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā pārbaudītas 2913 ērces, no kurām 18 ērces izrādījušās inficētas ar ērču encefalīta vīrusu. Latvijas Infektoloģijas centra uzņemšanas nodaļā pēc pacientu lūguma šogad noņemtas 930 ērces.

Centra speciālisti atgādina, ka, dodoties dabā, jāģērbjas tā, lai ērce nevarētu palīst zem drēbēm, un vēlams izvēlēties gaišas krāsas apģērbu, lai ērce uz tā būtu viegli saskatāma un notraucama. Efektīvākais veids, kā sevi pasargāt no inficēšanās ar ērču encefalīta vīrusu, ir vakcinācija, taču pret citām ērču pārnēsātām slimībām, kas nav mazāk bīstamas, vakcīnas nav.

Latvijas Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse atgādināja, ka ērces pārnēsā arī tādus mikroorganismus kā ērlihijas. Lai arī daļā gadījumu ērlihioze norit vieglā formā un pāriet pati no sevis, daļai pacientu izraisa gripai līdzīgus simptomus - drudzi, vājumu, galvassāpes un muskuļu sāpes. Nereti parādās arī izsitumi pa visu ķermeni. Ērlihiozes simptomi parasti sāk izpausties 1-2 nedēļas pēc ērces piesūkšanās. Ērlihiozi arstē ar antibiotikām, un pret šo slimību vakcinēties nav iespējams. Pēc slimības pārslimošanas ilgstoši saglabājas aizsargvielas asinīs, un tikmēr ar ērlihiozi atkārtoti inficēties nevar.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pērn ar ērču encefalītu saslima 214 cilvēki, ar Laimas slimību - 612 cilvēki, bet ērlihioze tika konstatēta 26 cilvēkiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)