Banner 980x90

Atsperu matrači – no pamata līdz pildījumam 

Daudzi atzīst, ka viņu ikdienas mīļākais brīdis ir vakars, kad pēc garas darba dienas var iegulties gultā un atpūsties. Šādai pilnvērtīgai atpūtai ir nepieciešams kvalitatīvs pamats jeb matracis. Lai arī pirmie matrači zināmi jau kopš aizvēsturiskiem laikiem, matrači mūsdienu izpratnē aizsākās no vienkāršākās un tradicionālākās atsperu gultasvietas. Savukārt šobrīd veikali piedāvā plašu matraču klāstu no dažādiem materiāliem un pildījumiem. Lai izprastu matraču ēras aizsākumus, nelielu ieskatu atsperu matraču vēsturē un materiālos sniedz veikals E-matraci.lv.

Pamats – atsperes
Matraču atsperes tika izgudrotas 19. gadsimta vidū un joprojām ir populāra matraču sastāvdaļa, īpaši Amerikas Savienotajās Valstīs. Atsperes tiek izmantotas muguras atbalsta nodrošināšanai. Tās tiek izgatavotas no metāla, sakarsētu stiepli aptinot ap spirāles formas veidni. Atsperei atdziestot, tā saglabā elastību un pēc lietošanas (gulēšanas uz matrača) spēj atgriezties savā sākotnējā formā.

Visplašāk pieejami divu veidu atsperu matrači – matrači ar atsperu blokiem un matrači ar kabatas tipa atsperēm. Pirmajā variantā atsperes savstarpēji savienotas, ātrāk nolietojas un sāk čīkstēt, savukārt otrajā – tās ievietotas atsevišķās auduma kabatiņās nodrošinot pilnvērtīgāku muguras atbalstu un garantējot matrača dzīves ilgumu.

Mīksts un ērts pildījums – porolons
Viens no populārākajiem un pieejamākajiem matraču pildījumiem ir porolons. Porolonam ir sena vēsture un visplašāk to sāka izmantot pēc Otrā pasaules kara beigām. Porolons mūsdienās tiek izgatavots no poliuretāna vai lateksa, kuri ir polimēru savienojumi. Šie materiāli zināmi ar savu augsto izturību un elastību, kā arī ilgo kalpošanas laiku. Šķidros polimērus sajaucot ar ūdeni, izveidojas siltumu radoša reakcijas. Šo masu uzpūšot ar gāzes palīdzību, materiāla apjoms palielinās vairākas reizes, izveidojot mums tik ļoti zināmo porolonu.

Pēcāk porolonu iespējams sagriezt ražotājam nepieciešamajos izmēros, ļaujot to pielāgot ne tikai lielo matraču ražošanai, bet arī citu mēbeļu, piemēram, krēslu atzveltņu pildījumiem. Porolona pildījums matračos piemērots tiem, kas cieš no alerģijas, jo šajā materiālā neieviešas putekļu ērcītes. Tāpat tas neuzsūc aromātus un tam ir ļoti laba mitruma caurlaidība.

Porolona slāņi mēdz būt gan gludi, gan roboti, lai veidotu slāņu saķeri un nodrošinātu labāku gaisa cirkulāciju matracī. Tāpat porolonu izmanto arī virsmatraču ražošanai. Virsmatračus izmanto, ja nejauši sanāca nopirkt pārāk mīkstu vai cietu matraci vai lai nodrošinātu lielāku atbalstu mugurai guļot vecajā dīvānā.


Mūžsenais un iemīļotais pārklājums – kokvilna
Kokvilna ir viena no populārākajām šķiedrām pasaulē, un to visbiežāk iegūst Ķīnā un Indijā no kokvilnas augu pogaļām, pirms tam tās attīrot no sēklām. Vienā šādā pogaļā ir ap 500 000 pavedienu, un viens augs var ienest līdz 100 pūkaino pogaļu ražu.

No šī auga šķiedrām izgatavo dažādus tekstilizstrādājumus, sākot ar viegliem audumiem apģērbam un beidzot ar smagiem buru audekliem. Kokvilnas audums tiek iegūts divos veidos: "vērpšanas procesā", kur neapstrādāta kokvilna tiek pārvērsta pavedienā, un "aušanas procesā", kur no kokvilnas iegūtas šķiedras tiek savērptas garos pavedienos un pēcāk ieaustas audumā. 

Kokvilnas audumu izmanto arī matrača pārvalku izgatavošanai. Šim materiālam piemīt mikroklimata regulācijas īpašības, kas nodrošina ļoti labu siltuma sadali gulēšanas laikā – ziemas aukstajos mēnešos šis materiāls uztur siltumu un palīdz justies ērtāk, savukārt karstajos mēnešos tas pasargā jūs no svīšanas un ķermeņa pārkaršanas. 

Mūsdienās ražotāji piedāvā vairākus matraču veidus un to pildījumus – matračus bez atsperēm, memory foam jeb putu matračus, matračus ar kokosa pildījumu un citus. Tomēr tas nenozīmē, ka tradicionālajam atsperu matračiem vairs nav vietas mūsu guļamistabā. Svarīgākais – izprast savas vēlmes un prasības un, konsultējoties ar speciālistiem, atrast sev piemērotāko modeli. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)