Banner 980x90

Pierīgas pašvaldību apvienības vadītāja 2016.gada valsts budžetam pārmet īstermiņa skatījumu

Daiga Jurēvica/ Foto: Facebook.com/ Daiga Jurevica
Daiga Jurēvica/ Foto: Facebook.com/ Daiga Jurevica

2016.gada valsts budžets ir saplānots īstermiņam, atsevišķiem līdzekļu izlietojumiem nav skaidri mērķi, tajā ir iestrādāta nepieņemama namu apsaimniekošanas maksas nodokļa celšana, bet apsveicams ir lēmums vismaz līdz maija beigām paredzēt finansējumu izdevumu segšanai par privāto bērnudārzu apmeklēšanu tiem vecākiem, kuru bērniem netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā, - šādu vērtējumu par nākamā gada valsts budžetu aģentūrai LETA sniedza Pierīgas pašvaldību apvienības (PPA) vadītāja Daiga Jurēvica.

Jurēvica pauda gandarījumu, ka Saeima sadzirdējusi nepieciešamību vismaz kaut kādā mērā sakārtot līdzfinansējumu privāto bērnudārzu apmeklējumam. Tāpat viņa pauda atbalstu lēmumam tomēr nepiemērot pievienotās vērtības nodokli (PVN) kultūras pasākumiem. Kā nepieņemamu Jurēvica vērtēja lēmumu piemērot pilnu PVN likmi dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem. "Pat, ja tas atļauts direktīvā, šo lēmumu vajadzēja pieņemt pakāpeniski, jo Latvijas iedzīvotāji nav tik maksātspējīgi. Šīs izmaiņas skars visus valsts iedzīvotājus," skaidroja politiķe.

Vērtējot 2016.gada budžeta prioritātes, Jurēvica norādīja uz līdzekļu izlietojuma mērķu neskaidrību. "Nenoliedzami, līdzekļi nepieciešami aizsardzībai, taču nav skaidrs, kur tieši atvēlēto summu iztērēs - cik tērēs ekipējumam, cik modernizācijai," sacīja PPA vadītāja. Tāpat Jurēvica atzina, ka izglītībai un zinātnei arī jābūt prioritātei, taču neesot skaidrības par izglītības modeli valstī. "Tas pats pedagogu algu modelis - izjaukta esošā sistēma, lai pārdalītu no jauna. Cik efektīvi tas būs, redzēsim ilgtermiņā," sacīja politiķe.

Starp prioritātēm izvirzīta arī veselības aprūpes pieejamības nodrošināšana, taču tai pašā laikā, sprieda Jurēvica, nekādi līdzekļi nav paredzēti bērnu ārstēšanās nodrošināšanai ārzemēs gadījumos, kad pacientam nepieciešamie pakalpojumi pieejami tikai ārzemēs. "Joprojām sabiedrība ziedo bērnu ārstēšanai, vai nevarēja šo naudu paredzēt budžetā?" retoriski jautāja PPA vadītāja.

Jurēvica norādīja, ka viņas skatījumā budžets saplānots īstermiņam. "Es nevaru pateikt, ka tas ir ilgtermiņa budžets. Katru gadu budžetu pieņem, dzēšot ugunsgrēkus," savu viedokli pauda politiķe.

Vērtējot lēmumu nākamgad palielināt Ministru prezidenta, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju un komisiju vadītāju algas, kā arī tiesībsarga algu, Jurēvica nenoliedza, ka vadošajiem politiķiem jāsaņem arī attiecīgs atalgojums, tomēr veids, kā tas tika izdarīts - pedagogu streika dienā - vērtējams negatīvi. "Tas daudz ko pasaka par deputātu komunikāciju ar sabiedrību," sacīja Jurēvica.

Vērtējot budžeta pieņemšanas gaitu, Jurēvica sacīja, ka daudzi priekšlikumi ir izvērtējami un diskutējami, tādēļ, iespējams, budžeta pieņemšana varētu ievilkties. "Vai budžets tiks pieņemts vai nē - tas atkarīgs no tā, cik darboties spējīga ir valdošā koalīcija un vai politiķi atbildīgi veiks savu darbu. Ja tā vietā domās, piemēram, par nākamo valdību, budžets varētu arī netikt pieņemts," viedokli pauda PPA vadītāja.

Jau ziņots, ka Saeima šodien galīgajā lasījumā lemj par 2016.gada valsts budžetu, saistītajām izmaiņām nodokļu jomā un citiem jautājumiem.

Nākamā budžeta prioritātes ir valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšana, veselības aprūpes pieejamības uzlabošana, kā arī izglītības kvalitātes uzlabošana, iepriekš, iesniedzot budžeta projektu Saeimā, uzsvēra finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

2016.gada valsts budžeta likumprojekts paredz, ka nākamgad valsts ieņēmumi varētu augt līdz aptuveni 7,37 miljardiem eiro, bet izdevumi - līdz 7,65 miljardiem eiro. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, vērtējot deputātu priekšlikumus nākamā gada budžetam, atvēlējusi tiem aptuveni 10 miljonus eiro.

Ar nākamo gadu tiks palielinātas Ministru prezidenta, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju un komisiju vadītāju algas, kā arī tiesībsarga alga. Šie grozījumi attiecīgajā likumā galīgajā lasījumā šodien pieņemti bez debatēm.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)