Banner 980x90

Gudrona dīķu sanācijas projektā par līdz šim paveikto no ES cer saņemt 20 miljonus eiro

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA

Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektā patlaban Eiropas Komisija (EK) varētu atbalstīt 20 miljonu eiro izmaksāšanu no Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem šī projekta līdzfinansēšanai, bet pārējo projekta īstenošanai vajadzīgo summu varētu pārdalīt no citām Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas īstenotām programmām.

Šādu iespēju 5.oktobrī intervijā Latvijas Televīzijas rīta raidījumam iezīmēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Valdība septembrī nolēma, ka gudrona dīķu sanācija tiek sadalīta divos posmos - viens posms attiecas uz ES fondu plānošanas periodu līdz 2013.gadam, bet otrs - uz ES fondu plānošanas periodu no 2014.gada līdz 2020.gadam. Tas ļaus saņemt aptuveni 20 miljonu eiro struktūrfondu naudu par darbiem, kas tiek izdarīti līdz šā gada beigām.

Pēc Gerharda teiktā, EK sniegtā informācija rāda, ka Latvija varētu saņemt 20 miljonus eiro. Ministrs atgādināja, ka pēc 2013.gadā notikušajām projekta izmaiņām līdz šim brīdim EK nebija devusi atbildi, vai varēs šajā projektā izmaksāt fondu līdzekļus. Septembra beigās EK ir iesniegts precizētais projekts, un tagad tiek gaidīta EK atbilde. Ja EK atzīs, ka "viss ir kārtībā", tad par līdz šim paveikto varēs pretendēt uz 20 miljoniem eiro ES finansējumu un tad domāt, kā pārdalīt finansējumu projekta tālākai īstenošanai. Pēc Gerharda teiktā, pašlaik tiek vērtēts, ko varētu darīt. Ir dažādi varianti līdzekļu pārdalīšanai projekta otrajai daļai, piemēram, varētu izmantot atkritumu apsaimniekošanas vai līdzīgu programmu līdzekļus.

Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana saskārusies ar dažādām grūtībām.

Darbu laikā atklājās, ka gudrona ķīmiskais sastāvs ir citādāks, nekā sākotnēji konstatētais, un tas apgrūtināja sanāciju un sadārdzināja projektu. Sākotnēji sanācijas projektam bija paredzēti 29 miljoni eiro, bet vēlāk projekts sadārdzinājās līdz 45,5 miljoniem eiro.

Līgums par sanācijas veikšanu tika noslēgts ar "Skonto būvi", taču šovasar Valsts vides dienests līgumu ar "Skonto būvi" pārtrauca. Dienests nolēmis meklēt jaunu sanācijas darbu veicēju, kas turpinās un pabeigs vietas attīrīšanu. Savukārt "Skonto būve" pauda nostāju, ka līguma izbeigšana ir prettiesiska un vērsās tiesā.

Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta finansēšana bija plānota no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)