Banner 980x90

Autovadītāj, neriskē – telefona zvans pagaidīs! 

Cilvēkiem ir dīvaina tieksme darīt to, kas, kā viņi zina, var radīt nepatīkamas sekas un pat nogalināt – dažādās atkarības ir tam labs pierādījums. Arī ieradums lietot mobilo tālruni pie stūres var izraisīt letālas sekas. 

Atklāti sakot, "mobilā tālruņa lietošana braukšanas laikā" ir tik muļķīgs nāves iemesls, ka pirms mobilā tālruņa parādīšanās tas būtu bijis salīdzināms tikai ar "grāmatas lasīšanu braukšanas laikā" vai "aizvērtām acīm braukšanas laikā". Un neticami ir tas, ka mēs visi zinām, cik tas ir bīstami. Un tik un tā daļa autovadītāju no šī ieraduma nespēj tikt vaļā. Saskaņā ar statistiku telefonu braukšanas laikā izmanto  vairāk nekā 70% autovadītāju, turklāt šī tendence pēdējo gadu laikā ir tikai augusi. 

Cik bīstami ir izmantot tālruni braukšanas laikā?
Iemesli, kādēļ mobilos tālruņus nevajadzētu izmantot braukšanas laikā, ir diezgan acīmredzami, jo pat divu sekunžu uzmanības novēršana no ceļa, lai paņemtu tālruni un redzētu, kas zvana, būtiski palielina avārijas risku. Pat ar ātrumu 60km / h automašīna pārvietojas ar ātrumu vairāk nekā 16 metri sekundē, tādēļ tajos dažos mirkļos, kamēr skatiens pievērsts ekrānam, nevis ceļam, tu nevari savlaicīgi pamanīt gājēju vai citu satiksmes dalībnieku. 

Citi skaitļi liecina – ja kāds ir pietiekami nesaprātīgs, lai vienlaikus rakstītu  īsziņu un vadītu auto, ta palielina viņa nāves risku par gandrīz 900 procentiem.

Šī bīstamība arī ir iemesls likumā noteiktajai kārtībai – esot pie auto stūres, atļauts izmantot tikai tālruņa brīvroku sistēmu. Un tomēr arī šajā risinājumā pastāv risks – lai arī daudz tiek runāts par uzmanības sadalīšanu, tomēr, runājot pa tālruni, uzmanība tiek koncentrēta arī uz sarunu, līdz ar to tas var mazināt koncentrēšanos uz to, kas tikmēr notiek uz ceļa. 

Ja tomēr brīvroku sistēma tiek izmantota, svarīgi, lai tā ir pareizi uzstādīta un neaizsedz skatu uz ceļu. Tas var šķist saprotami, bet pārāk bieži redzami autovadītāji, kuri savu brīvroku sistēmu un/vai navigācijas ierīci ir uzstādījuši tieši priekšā automašīnas priekšējam stiklam, tādā veidā būtiski apgrūtinot redzamību. 

Tālruņa izmantošana pie luksofora 
Var rasties jautājums – ir skaidrs, ka mobilo tālruni nav atļauts izmantot braukšanas laikā, bet kā ar brīdi, kad esi apstājies pie luksofora?! 
Arī šajā gadījumā tālruni atļauts izmantot tikai tad, ja tas ieslēgts brīvroku režīmā. Tas, protams, nenozīmē, ka vajadzētu pie sarkanās gaismas aizrauties ar e-pastu lasīšanu un nepamanīt, ka ir iedegusies zaļā gaisma. 

Iespējamie sodi 
Saskaņā ar valsts likumdošanu, par tālruņa izmantošanu pie auto stūres pienākas sods. Šobrīd par to pienākas viens soda punkts, kā arī jāmaksā soda nauda. 

Kādi ir risinājumi? 
Papildus tam, ka vienkārši saki sev un citiem "nesūti īsziņas un nerunā pa telefonu, kamēr brauc ar auto, jo tas ir bīstami’’, jāņem vērā arī likumiskais aspekts. Sods par mobilā tālruņa lietošanu braukšanas laikā var iecirst robu budžetā, turklāt arī soda punkts var kalpot kā papildus motivācija ievērot likumu, pasargāt sevi un citus. 

Mobilās aplikācijas tavai drošībai
Vērts pieminēt arī mobilās tehnoloģijas. Lai arī cik kārdinoši problēmas radīšanā vainot tieši tehnoloģiju izstrādātājus, tomēr tieši viņi ir tie, kas rada instrumentus, ar kuru palīdzību var glābt dzīvības. 

Viena no aplikācijām, kas radīta tieši šim mērķim, ir "Drive Safe". Tā paredzēta autovadītājiem, kuri netraucēti vēlas sasniegt galamērķi. Ieslēdzot aplikāciju, tālrunis automātiski darbojas klusuma režīmā. Tāpat ir iespējams arī ierakstīt automātisko atbildi, kas tiks nosūtīta uz visiem brauciena laikā ienākošajiem zvaniem un īsziņām. 

Pieminēšanas vērta ir arī lietotne "LifeSaver". Tā ne vien bloķē ienākošos zvanus un ziņas, bet arī aprīkota ar navigācijas sistēmu, kas ļauj citiem (ģimenes locekļiem, draugiem) redzēt autovadītāja atrašanās vietu un pārliecināties, ka viņš veiksmīgi nonācis galamērķī. Turklāt šī aplikācija dod iespēju krāt bonusa punktus par atbildīgu tālruņa izmantošanu. 

Vēl kāda šim mērķim radīta aplikācija ir "iOnroad". Tā ne vien bloķē brauciena laikā ienākošos zvanus un ziņas, bet arī piedāvā lielisku papildu funkciju – tā parāda blakus esošos transporta līdzekļus, tādā veidā sekmējot drošību uz ceļa.

Protams, šīs un citas līdzīgas aplikācijas nevar pilnībā novērst negadījumus uz ceļa, tomēr tās var palielināt autovadītāju koncentrēšanos un atbildību. 

Domājot par drošību uz ceļa, nevar nepieminēt arī noteikumiem atbilstošu auto apdrošināšanu. Kā zināms, OCTA ir obligāta prasība ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Par to uzzināt vairāk var dažādos interneta resursos. Un, ņemot vērā, ka apdrošināšanu piedāvā vairākas apdrošināšanas kompānijas, tad svarīgi ir vispirms aplūkot dažādus piedāvājumus. Visērtāk ir  salīdzināt OCTA cenas internetā – tas palīdzēs ietaupīt gan laiku, gan naudas līdzekļus. 

Drošība uz ceļa ir vitāli svarīga!

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)