Banner 980x90

Zvaigžņu skaits viesnīcai – kā tās tiek piešķirtas?

Foto: Pixabay.com / PatternPictures
Foto: Pixabay.com / PatternPictures
Dodoties ceļojumos vai atpūtas braucienos, nereti nakšņošanas vietai ir tikpat būtiska nozīme kā maršrutam un plānotajai programmai. Pētot piedāvājumus, var redzēt, ka katra viesnīca ir novērtēta ar noteiktu skaitu zvaigžņu. Kā tās tiek piešķirtas un kas nosaka viesnīcas kvalitāti? Par kvalitātes izvērtējumu, zvaigžņu piešķiršanu, viesnīcas "Baltvilla" atbilstību šiem kritērijiem un daudz ko citu lasiet raksta turpinājumā!
Viesnīca – vai visas ir vienādas? 
Viesnīca par tādu tiek saukta, ja tajā atrodas vismaz četri numuriņi. Tās iedala pēc piedāvāto pakalpojumu klāsta, kas var būt:
brokastu viesnīca, kurā ir ierobežots pakalpojumu skaits;
konferenču viesnīca, kas lielākoties paredzēta sanāksmēm, konferencēm, semināriem u.c.;
stila viesnīca, kura, galvenokārt, tiek iekārtota senās ēkās;
dzīvokļu viesnīca ar studiju tipa numuriem;
pansija, kas ir pavisam neliela, bet mājīga viesnīca ģimenes mājā;
motelis, kurā parasti ir vismaz pieci numuri un tas atrodas tuvu autoceļiem;
sezonāla viesnīca, kas darbību veic tikai noteiktā gadalaikā;
SPA viesnīca, kur tiek piedāvātas dažādas procedūras tās klientiem;
kūrorta viesnīca, kurā sniedz dziedniecības, ārstniecības vai rehabilitācijas pakalpojumus.
 
Vai tikai tas, pie kura pakalpojuma pieskaitāma viesnīca, nosaka tās zvaigžņu skaitu? Nē, lai iegūtu zvaigzni, ir jāizpilda noteiktas prasības, kas atbilst katrā valstī pieņemtajiem kritērijiem. Kādi tie ir?

Zvaigžņu piešķiršana
Lai iegūtu pēc iespējas vairāk zvaigžņu savai viesnīcai, nepieciešams ievērot virkni dažādu nosacījumu, kuri ir jāpilda gan visām viesnīcām (vispārīgās prasības), gan papildus atkarībā no katras zvaigznes klasifikācijas. Turpmāk rakstā minēti tikai daži no tiem, kas nepieciešams, lai iegūtu zvaigžņu statusu.
 
Viena zvaigzne
Papildus vispārīgajām prasībām, kas jāpilda visa veida viesnīcām, ir veicamas arī papildu prasības. Vienas zvaigznes viesnīcām tās ir:
noteikti gultu izmēri;
mazgāšanas telpu un tualešu skaits uz 10 viesnīcas numuriem;
publiski pieejams telefons ikvienam klientam;
reģistrācijas (recepcijas) esamība;
brokastu veids un telpa.

Divas zvaigznes
Arī divu zvaigžņu iegūšana nav grūti sasniedzama, jo, papildus iepriekš minētajam ir vajadzīgs, lai:
tualetes atrodas vismaz 40% no viesnīcas numuriem;
grīdas laukums, kurā atrodas duša, nebūtu mazāks par 3,3 m2;
blakus gultai atrastos gaismas objekts lasīšanai;
būtu iespējams veikt apmaksu arī ar kredītkarti;
klientiem būtu pieejami sanitārie izstrādājumi (piemēram, zobu birstes, zobu pastas u.c.).

Trīs zvaigznes
Trīs zvaigžņu viesnīcās striktāk izdalīti vēl citi nosacījumi:
vannas istabu izmērs;
grīdas izmērs numuros;
nepieciešamība pēc restorāna, ēdināšanas;
recepcijai jābūt atvērtai vismaz 12 stundas diennaktī;
sistemātiska trūkumu izvērtēšanas un pārvaldīšanas sistēma.

Papildus šim, jāpiemin, ka viesnīcā nepieciešams ierīkot liftu, ar ko iespējams sasniegt gandrīz visus stāvus.

Četras zvaigznes
Jo vairāk zvaigžņu, jo vairāk arī prasību. Labiekārtošana četru zvaigžņu viesnīcām ir vēl citādāka nekā iepriekš minēto zvaigžņu skaita viesnīcām. Šeit papildus jābūt:
vienotam stilam, veidojot iekārtojumu;
vismaz vienam apartamentam;
banketa un deju zālēm;
frizētavai, ja numuru skaits lielāks par 100;
foajē, priekštelpa ar sēdvietām un dzērienu servisu.

Četru zvaigžņu viesnīcu sarakstā ietilpst arī viesnīca Baltvilla, kas saviem viesiem sniedz augstākās klases servisu, piedāvājot īpašas atpūtas iespējas viesnīcas telpās un blakus esošajā SPA centrā.
Foto: Konferencem.lvFoto: Konferencem.lv
Piecas zvaigznes
Lai iegūtu piecas zvaigznes, viesnīca ir jāveido pēc augstākās kvalitātes standartiem. Papildus iepriekš minētajiem nosacījumiem, ir jāievēro vēl virkne citu, piemēram:
ekskluzīvs mēbelējums;
vairākas konferenču telpas ar visu tām nepieciešamo aprīkojumu;
interneta pieslēgums visos numuros;
gultasveļas maiņa katru dienu;
vairākas ēdamzāles, kā arī privāta ēdamistaba u.c.

Šie ir tikai daži no kritērijiem, kas jāievēro, lai viesnīca varētu iegūt vēlamo zvaigžņu skaitu.

Vai zvaigznes nosaka kvalitāti? 
Jā un nē. Protams, ir pieņemts, ka viesnīcas kvalitātes kritērijs ir tai piešķirtās zvaigznes, taču ar to vien ir par maz. Sistēma, kurā viesnīcām tiek piešķirta kāda no piecām zvaigznēm, ir tikai viena no klasifikācijas metodēm. Zvaigznes nav vienīgais kritērijs, pēc kura ieteicams vadīties, izvēloties viesnīcu, jo:
nav vienota starptautiskā standarta, kas noteiktu, kādai jābūt viesnīcai, lai tai piešķirtu attiecīgo zvaigžņu skaitu. Tāpēc var gadīties, ka dažādās valstīs viesnīcas ar vienādu zvaigžņu skaitu ir krasi atšķirīgas;
ir valstis, kurās klasifikācijas sistēma ir juridiski apstiprināta, bet gadās arī tādas, kurās kvalitātes kritēriju nosaka pats īpašnieks, ņemot vērā veikto nodokļu samaksu.

Tādējādi par viesnīcas kvalitāti ieteicams pārliecināties ne tikai pēc tai piešķirto zvaigžņu skaita, bet arī citiem aspektiem. Kādiem? Turpiniet lasīt rakstu un uzziniet!

Kas jāņem vērā? 
Lai arī ir dažādi kritēriji, kas nosaka viesnīcas zvaigžņu skaitu, ir arī citi rādītāji, kurus, piešķirot zvaigzni, ne vienmēr ņem vērā, tie ir:
1. iekārtojums. Zvaigznes piešķiršanas brīdī ir svarīgs, piemēram, istabas izmērs un priekšmeti, kuriem tur jāatrodas, taču tas, kā tā tiek apmēbelēta, reizēm mēdz būt otršķirīgi. Var gadīties, ka istaba iekārtota glīti, bet materiāls šķietami neatbilst viesnīcas zvaigžņu skaitam;
2. atmosfēra. Augstas klases viesnīcās šis faktors ir ļoti būtisks, tomēr arī to kritērijos iekļaut nevar. Viesnīca un apkalpošana tajā mēdz būt ļoti dažādi vērtējamas. Uzbūvēt un iekārtot elegantu telpu ir viens, tomēr tas neko, izņemot zvaigžņu skaitu, nedos, ja apkalpojošais personāls nebūs prasmīgs, rūpīgs un iecietīgs pret klientiem, jo tieši personāla faktors ir svarīgs, lai klients sniegtu labas atsauksmes un vēlētos atgriezties šajā viesnīcā vēlreiz.

Viesnīca "Baltvilla" piedāvā īpašu komfortu četru zvaigžņu viesnīcā Jums un Jūsu ģimenei. Tā ir lieliska izvēle, lai baudītu relaksētu atpūtu izsmalcinātos numuriņos un izmantotu visas viesnīcas piedāvātās ērtības un priekšrocības!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)