Banner 980x90

Zemkopības ministrija un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija aicina pašvaldības iepirkumos izvēlēties vietējo pārtiku

Rīga, 23.maijs, LETA. Zemkopības ministrija un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) aicina pašvaldības iepirkumos novada skolām, bērnudārziem, slimnīcām un pansionātiem izvēlēties vietējo pārtiku, aģentūru LETA informēja federācijā.

LPUF atgādināja, ka jau vairāk nekā četrus gadus Latvijā ir spēkā Zaļā publiskā iepirkuma sistēma pārtikas piegāžu un ēdināšanas pakalpojumu jomā, kuras mērķis ir iepirkt preces un pakalpojumus pēc iespējas draudzīgāk videi, kā arī tas ir veids, kā dot priekšrocības Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktiem cīņā ar importa produkciju.

"Šobrīd spēkā esošo Zaļo publisko iepirkumu kritēriju piemērošanu saredzu kā labu iespēju pašvaldībām sekmēt Latvijā ražoto augstas kvalitātes lauksaimniecības un pārtikas produktu noietu," teica zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Federācijā piebilda, ka vietējos ražotājus var atbalstīt, ēdināšanas iepirkumos izmantojot Zaļo publisko iepirkumu, kas dod priekšrocības Latvijas uzņēmumiem, kuri ieguvuši "Zaļo karotīti" vai "Bordo karotīti" un ražo paaugstinātas kvalitātes produktus bez ģenētiski modificētiem organismiem.

Ministru kabineta noteikumos par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem ir iekļauta prasība pēc augstas kvalitātes produktu piegādēm. Šajos noteikumos ir noteikts, ka pārtikas iepirkumos konkrētu sabiedrības grupu uzturā prioritāri ir jāizvēlas tādi pārtikas produkti, kuriem izvirzītās kvalitātes prasības ir līdzvērtīgas tām, kas noteiktas normatīvos par nacionālo pārtikas kvalitātes shēmu vai bioloģisko lauksaimniecības shēmu. Veidojot Zaļo iepirkumu, tiek ņemti vērā dažādi faktori, piemēram, kā tiek audzēti produkti, vai tajos nav ģenētiski modificētu organismu, kāds ir iepakojums un kā notiek preču piegāde.

Zemkopības ministrijas apkopotie dati liecina, ka 2018.gadā Latvijā veikti pārtikas un ēdināšanas iepirkumi aptuveni 120 miljonu eiro vērtībā. Zaļu iepirkumu īpatsvars publiskajos pārtikas un ēdināšanas iepirkumos ik gadu veido apmēram 75%.

LPUF ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvo aktu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvo atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)