Banner 980x90

Vēlētāju aptauja: Vidzemē lielāko vēlētāju atbalstu guvusi Vienotība

Papildināts ar Vidzemes TV sagatavoto video.

12.Saeimas vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu Vidzemes vēlēšanu apgabalā guvusi partija "Vienotība", liecina ziņu aģentūras LETA sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) un "Latvijas Neatkarīgo televīziju" (LNT) veiktā balsotāju aptauja pie iecirkņiem.

Gandrīz trešā daļa jeb 30,39% savu izvēli vēlēšanās jau izdarījušo cilvēku Vidzemē atbildējuši, ka balsojuši par "Vienotību".

Otrs plašāk atbalstītais politiskais spēks Vidzemē bijusi nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), par kuru savu balsi atdevuši 24,14% aptaujāto vēlētāju. Trešajā vietā Vidzemē ar 19,45% ir Zaļo un zemnieku savienība, savukārt ceturto lielāko Vidzemes balsotāju atbalstu guvusi "Saskaņa", saņemot 10,31% aptaujāto balsu.

Piektajā vietā ierindojusies Latvijas Reģionu apvienība (LRA), kura ieguvusi 6,09% vēlētāju balsu. Vidzemē par "No sirds Latvijai" (NSL) balsojuši 5,78%, par Jauno konservatīvo partiju savu balsi atdevuši 0,94%, "Latvijas attīstībai" - 0,86%, "Vienoti Latvijai" - 0,63%, Latvijas Krievu savienību - 0,23%.

Šāda balsu sadalījuma gadījumā "Vienotība" Vidzemē iegūtu 8 deputātu mandātus, VL-TB/LNNK - 6, ZZS - 5, "Saskaņa" - 3, LRA un NSL - pa 2.

1,02% aptaujāto Vidzemē norādīja, ka vēlēšanās ir piedalījušies, bet nav nobalsojuši, proti, urnā iemetuši nederīgu vēlēšanu zīmi, piemēram, tukšu aploksni, vai arī tikai reģistrējušies, bet nebalsoja.

Kopumā pie vēlēšanu iecirkņiem Vidzemē pēc nejaušības principa tika aptaujāti 1609 jau nobalsojuši vēlētāji. No visiem aptaujātajiem 1280 snieguši derīgas atbildes, savukārt 329 vēlētāji nav atbildējuši.

Aptaujā pie vēlēšanu iecirkņiem intervētāji pēc nejaušības principa iztaujāja nobalsojušos pilsoņus visos Latvijas novados.

Nosakot iecirkņus, pie kuriem tika veikta aptauja, ņēma vērā reģistrēto vēlētāju skaitu vēlēšanu apgabalos, atsevišķos iecirkņos, iepriekšējo vēlēšanu pieredzi, aktivitātes rādītājus dažādos vēlēšanu dienas laikos un citus kritērijus.

Metodoloģisko atbalstu aptaujas veikšanā sniedza sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)