Banner 980x90

Valsts policija brīdina: rūpēties par datu drošību, izmantojot brīvi pieejamu WiFi pieslēgumus

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) ir saņēmusi informāciju par gadījumiem, kad, izmantojot publiski brīvi pieejamus WiFi pieslēgumus, ļaundari iegūst personu datus un paroles, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja Valsts policijā.

ENAP ir saņēmusi informāciju, ka pašlaik ir aktualizējušies gadījumi, kad notiek lietotāja datu zādzības, brīdī kad cilvēks izmanto šķietami drošus publiskus WiFi pieslēgumus, ko uzņēmumi un iestādes piedāvā savu klientu ērtībai. Ņemot vērā, ka ierīces parasti pieslēdzas spēcīgākajam interneta savienojumam, kura izmantošanai nav nepieciešamas paroles, ļaundari izmanto to savās nelikumīgajās darbībās.

Par šādu personas datu zādzību upuriem visbiežāk kļūst cilvēki, kas ir bezrūpīgi attiecībā uz savu virtuālo drošību, piemēram, caur publiskajiem WiFi tīkliem veicot maksājumus internetbankās, pirkumus internetveikalos un pārbaudot savu e-pastu, tāpat arī gados jaunas personas – skolēni un studenti, kas nereti izmanto tikai publiskos tīklus, nevis mobilo operatoru piedāvāto 3G un 4G bezvadu interneta pieslēgumus.

Lai iegūtu lietotāja datus, ļaundari izmanto publiski pieejamos bezvadu interneta pieslēgumus, kuru nosaukumus un iestatījumus dublē savās iekārtās, lai radītu iespaidu, ka izveidotais bezvadu interneta piekļuves punkts ir īsts un drošs izmantošanai. Izmantojot savu WiFi antenu un kopētos iestatījumus, noziedznieks, izmantojot programmatūru, kas radīta datu plūsmas analizēšanai, spēj iegūt lietotāja apmeklētās interneta adreses, ievadītos lietotājvārdus un paroles, nosūtītos un saņemtos datus, kas pārsūtīti, izmantojot nedrošo bezvadu interneta pieslēgumu un nav šifrēti.

ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa iesaka viedtālruņu, planšetdatoru un portatīvo datoru lietotājiem rūpēties par savu drošību internetvidē un regulāri atjaunināt operētājsistēmas izmantotajās ierīcēs un izmantot antivīrusu vispārējai sistēmas drošībai. Tāpat ENAP aicina neatvērt e-pastos pievienotos failus, ja neesat pārliecināti par sūtītāja nodomiem, ja rodas šaubas par sūtītāja identitāti. Sūtot un saņemot sensitīvu informāciju, izmantojiet drošus interneta savienojumus par kuriem esat pārliecināti, vienmēr apdomājot vai šim nolūkam nepieciešams izmantot publiskos WiFi tīklus.

Apmeklējot interneta vietnes, pēc iespējas izmantojiet HTTPS protokolu, kas šifrē nosūtītos datus interneta vietnei, kā arī pievērsiet uzmanību, vai ievadītā interneta adrese un lapas vizuālais izskats atbilst vietnei, ko centieties apmeklēt.

Viedtālruņu un planšetdatoru mobilās aplikācijas lejuplādējiet no oficiālajām vietnēm – "Google Play" un "App Store". Iegādājoties ierīces, uzstādījumos ieslēdziet iespēju "Atrast pazaudētu ierīci", kas nozaudēšanas gadījumā var palīdzēt atgūt ierīci vai nepieciešamības gadījumā veikt datu dzēšanu, lai citas personas nespēj piekļūt jūsu datiem, kontiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)