Banner 980x90

SRC "Sigulda" radioķiruģijas centrs: pirmo darbības mēnešu rezultāti iepriecina

Ilustratīvs foto/ Foto: Sigulda24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Sigulda24.lv

Iedzīvotāji rūpes par savu veselību aktīvi ņem pašu rokās, liecina stereotaktiskās radioķirurģijas centra "Sigulda" pirmie darbības mēnešu rezultāti. Kopš centra atvēršanas Siguldā, ārstēšanu ar modernāko robotizētās radioķirurģijas iekārtu Austrumeiropā "CyberKnife M6" saņēmuši jau 16 pacienti.

Kā pilsētas informācijas portāls Sigulda24.lv uzzināja ārstniecības iestādē, turklāt, lai nodrošinātu vēl labākas kvalitātes starpdisciplinārus pakalpojumus, centrā piesaistīti jauni speciālisti, veidojot starptautisku ārstu komandu.

Kopš centra atvēršanas, ārstēti četri pacienti ar dzirdes nerva neirinomu (švannomu), četri pacienti ar meningiomu ķirurģiskai ārstēšanai nelabvēlīgās vietās, kā arī divi pacienti ar glijas šūnu audzēja recidīvu. Vēl ir ārstēta paciente ar uveālu melanomu, pacienti ar arterio-venozu un vienu ar kavernozu malformāciju, kā arī pacienti ar krūts vēža metastāzi galvas smadzenēs.

Kā norāda ārstējošais ārsts Dr. Dace Saukuma: "Lai radioķirurģijas procedūras noritētu maksimāli kvalitatīvi, radioķirurģijas iekārta "CyberKnife" ir veidota tā, lai starošanas laikā saudzētu apkārt esošos audus un tai pašā laikā pievadītu iznīcinošu starojuma devu audzēja šūnām. Šo uzdevumu nodrošina speciāli veidots lineārais paātrinātājs (staru avots) savienojumā ar precīzu robotu, ļaujot pievadīt audzējam iznīcinošu staru kūli gandrīz no jebkura leņķa."

Lai sasniegtu veiksmīgu ārstēšanas rezultātu, centrā ir pieejama ne tikai modernākās tehnoloģijas, pacientu interesēs strādā arī starptautiska ārstu komanda. SRC "Sigulda" šobrīd strādā Latvijas Terapeitiskās radioloģijas asociācijas valdes priekšsēdētāja, radioloģe terapeite dr. Dace Saukuma, radiologs terapeits Dr. Māris Mežeckis. Pacientu konsultācijas Lietuvā nodrošina neiroķiruģs Dr. Arturas Šitkauskas un radiologs terapeits Dr. Darius Norkus, bet pacientus no Ukrainas, Krievijas un Baltkrievijas konsultē radioķirurģijas eksperts ar sešu gadu pieredzi darbā ar CyberKnife - neiroķirugs Dr. Vladislavs Buriks (Vladislav Buryk, Ukraina). Šo dažu mēnešu laikā ar "CyberKnife M6" izdevies palīdzēt arī pacientiem ar lēni augošiem labdabīgiem audzējiem galvas un smadzeņu apvalkos – meningiomām. Kā norāda Vladislavs Buriks, šīs saslimšanas ārstēšanā galvenā kibernaža priekšrocība ir izvairīšanās no ķirurģiskas iejaukšanās, jo ar kibernazi var tikt ārstētas jebkuras lokalizācijas meningiomas. V.Buriks "CyberKnife procedūra ir pilnīgi nesāpīga, pacientiem nav jāiziet ilgs atveseļošanās periods, netiek zaudētas darbspējas vai spēja komunicēt ar tuviniekiem. Un pats svarīgākais – šī ārstēšana ir ļoti efektīva, 98% gadījumu slimība tiek veiksmīgi izārstēta." Neiroķirurgs Vladislavs Buriks SRC "Sigulda" komandai pievienojies tikai aprīli, lai strādātu ar vienu no modernākajām "CyberKnife" tehnikām pasaulē un izmantotu savu pieredzi, ko guvis pieņemot vairāk nekā 1000 pacientus Ukrainā. Kā vienu no nākotnes plāniem, Vladislavs min ieceres izmantot "CyberKnife" ārstēšanas metodes arī vēl neapgūtu lokalizāciju ārstēšanā.

Pacientu pieredzes stāsti

Mārtiņam (43) vispirms ausīs parādījās džinkstēšana. Kā pats saka – izstaigājis visus dakterus, bet nekāda vaina netika atklāta. Mārtiņa lielākā aizraušanās ir mūzika, ko viņam patīk izbaudīt augstā kvalitātē, taču viņš pēkšņi konstatēja, ka ar vienu ausi skaņu dzird sliktāk nekā ar otru. Veicot magnētisko rezonansi galvai, tika konstatēta labās puses dzirdes nerva neirinoma. Nonācu pie neiroķirurga, kas teica – ja viņš mani operēs, tad blaknes operācijai var būt kā manas slimības sliktākās izpausmes. Proti, audzējam augot lielākam, var tikt nospiesti nervi, kas var izraisīt kustību traucējumus, sejas vienas puses noslīdēšanu, galvassāpes. Ārsts ieteica nākt uz operāciju tad, kad audzējs jau būs izaudzis tik liels, ka būs skaidrs – sliktāk būt man vairs nevar. Doma, ka savā galvā audzēšu kaut ko nesaprotamu un gaidīšu, kas ar mani notiks, šķita biedējoša, un sāku meklēt, vai bez nogaidīšanas nepastāv vēl kādi citi varianti, citas ārstēšanas metodes. Internetā uzdūros informācijai par kibernazi jeb CyberKnife.

Šobrīd kopš procedūras ir pagājušas dažas nedēļas, un reālas izmaiņas varēs novērot tikai pēc pusgada. Ceru, ka viss būs izdevies, jo audzēju man atklāja samērā ātri, un arī tas ir pozitīvs aspekts. Katrā ziņā patlaban jūtos psiholoģiski mierīgāk, jo zinu, ka esmu izdarījis visu, kas bija iespējams..»

Georgs (63) stāsta, ka ne no šā, ne no tā, viņam pēkšņi no rītiem sākusi reibt galva. "Neirologs mani nosūtīja uz magnētisko rezonansi, un tur atklāja labdabīgu audzēju – meningiomu. Pēc tam es nokļuvu Stradiņa slimnīcā pie profesora neiroķirurga Igora Aksika. Biju pilnīgi pārliecināts, ka man veiks operāciju, bet profesors saka – viņš man palīdzēt nevar, audzējs tādā sliktā vietā, tuvu smadzeņu stumbram, nevar operēt. Izstāstīja, ka Siguldā plāno atvērt Radioķirurģijas centru, lai pagaidu un tad braucu uz turieni. Bet, ja negribu gaidīt, pastāv iespēja saņemt ārstēšanu Vācijā. Izlēmu, ka labāk tomēr ārstēšos mājās. Gaidīju divus mēnešus un faktiski biju viens no pirmajiem Siguldas slimnīcas pacientiem, kam veica radioķirurģisko procedūru ar tā dēvēto kibernazi.

Procedūra bija absolūti nesāpīga, tās laikā nejutu pilnīgi neko. Vienīgais, ka manā gadījumā procedūra bija garāka, kopumā trīs atkārtojumi, trīs dienas pēc kārtas. Pirmajā reizē biju paņēmis līdzi arī šoferi, kas mani pēc procedūras atvestu mājās, bet tas izrādījās pilnīgi lieki – jutos labi un pats varēju sēsties pie stūres. Pēc procedūras turpināju dzīvot savu ikdienas dzīvi tā, it kā nekas nebūtu noticis. Tagad ir pagājuši četri mēneši, un jūnija sākumā man būs jābrauc atrādīties, taču galvas reiboņi jau tagad ir jūtami mazinājušies.»

Ārstēšanu ar modernāko robotizētās radioķirurģijas iekārtu Austrumeiropā CyberKnife ir izmantojusi arī Anitas mamma Sofija (68). Anitas mamma pērn aprīlī ap šo pašu laiku vienkārši naktī zaudēja samaņu. «Viņu aizveda uz slimnīcu un rentgenā konstatēja, ka galvā ir tāds kā neliels aptumsums, jāveic magnētiskā rezonanse. Vedu mammu uz konsultāciju Stradiņu slimnīcā, kur tikām pie brīnišķīga daktera, Neiroķirurģiskās klīnikas vadītāja Egila Valeiņa. Pirmā reakcija, kad uzzinājām, ka tas ir audzējs, protams, bija šoks. Labā ziņa bija, ka audzējs ir labdabīgs – tā bija meningioma, bet atrodās ne tik labā vietā – ļoti tuvu dzīvībai svarīgām zonām, tāpēc to nevarēja operēt. Un atkal – izmisums, jo nesapratām, ko lai dara. Bet dakteris Valeinis informēja, ka mammas audzēja parametrus nodos SRC "Sigulda" un, ja tie atbildīs, mēs tiksim uzaicināti. Pēc kāda laika piezvanīja no Siguldas un uzaicināja uz konsultāciju. Sākās pārbaudes, tika veiktas visas nepieciešamās analīzes, veidota maska. Decembra sākumā mamma tika uzaicināta uz procedūru,» stāsta meita Anita. «Mammai trīs dienas pēc kārtas veica šo procedūru, kas ilga 40 minūtes. Mamma bija pie pilnas apziņas – vienkārši mierīgi gulēja. Uz mājām brauca tā, it kā nekas nebūtu noticis. Gada nogalē jutāmies tā, it kā būtu piedzīvojušas Ziemassvētku brīnumu. Kopš procedūras ir pagājuši četri mēneši, un gads – kopš diagnozes uzzināšanas, un savu mammu tik spraunu kā tagad sen nebiju redzējusi.

Visos iepriekš minētajos gadījumos audzēja radioķirurģijas procedūrai izmantota jaunākās paaudzes un šobrīd Austrumeiropā modernākā "CyberKnife M6" iekārta. Procedūras plānošanai izmantotas augstas izšķirtspējas MRI bildes no "Siemens Magnetron 3 Tesla" magnētiskās rezonanses iekārtas, kas atrodas Rīgā klīnikā "Orto".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)