Banner 980x90

SRC "Sigulda" atver konsultatīvos kabinetus Rīgā un Liepājā

Kopš aizvadītā gada novembrī durvis vēris Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs "Sigulda" (SRC "Sigulda"), nepieciešamo ārstēšanu saņēmuši jau vairāki pacienti ar labdabīgiem smadzeņu audzējiem. 

Kā pilsētas informācijas portālu Sigulda24.lv informē SRC "Sigulda", ņemot vērā aizvien pieaugošo Latvijas un kaimiņvalstu iedzīvotāju interesi par SRC "Sigulda" piedāvātajām ārstēšanas iespējām, speciālisti aktualizē diagnozes, ar kādām pacientiem ir iespējams palīdzēt, izmantojot neinvazīvo robotizēto radioķirurģijas tehnoloģiju "CyberKnife", kā arī uzsver precīzas diagnostikas nozīmi ārstēšanas uzsākšanai. Šogad durvis vēruši arī SRC "Sigulda" konsultatīvie kabineti Rīgā, Liepājā un Viļņā (Lietuva).

Lai SRC "Sigulda" pacientiem būtu iespējams sniegt maksimāli efektīvu palīdzību, ietaupot pacienta un ārsta-speciālista laiku, būtiskākais ir precīzas diagnozes noteikšana. Latvijas Terapeitiskās radioloģijas asociācijas valdes priekšsēdētāja, Latvijas Onkoloģijas centra staru terapijas virsārste Dace Saukuma: "Onkoloģijā un, jo īpaši, stereotaktiskajā radioķirurģijā, precīza diagnostika ir ārkārtīgi nozīmīga - stereotaktiskajā radioķirurģijā tiek izmantotas lielas starojuma devas ar maksimālu precizitāti. Jo precīzāka diagnostika, jo lielāku precizitāti ir iespējams nodrošināt starošanas laikā un maksimāli pasargāt apkārt esošos veselos audus. "

Jāuzsver, ka CyberKnife nav viennozīmīga terapijas alternatīva visu audzēju gadījumos. Dr.pharm. Māris Skromanis, SRC "Sigulda" vadītājs: "Sākotnēji piedāvājam terapiju pacientiem ar primāriem labdabīgiem audzējiem un arī citur ķermenī lokalizētu ļaundabīgu audzēju metastāzēm galvas smadzenēs. Metode piemērota arī asinsvadu patoloģiskiem veidojumiem - arteriovenozām malformācijām. No 2016.gada mūsu centrā radioķirurģiju pielietosim arī audzējiem un citur lokalizētu audzēju metastāzēm mugurkaula tuvumā."

Lai gan "CyberKnife" metode ir efektīva un ļoti precīza, centrs šobrīd saskaras ar to, ka tajā vēršas pacienti, kuriem diemžēl nevar palīdzēt, jo slimība jau ir novēlotā stadijā, tā ir plaši izplatījusies - pacientiem ir daudz vai liela izmēra metastāzes dažādos orgānos, kā arī slikts vispārējais stāvoklis. M.Skromanis: "Tāpēc ļoti būtiski ir vēlreiz uzsvērt savlaicīgu diagnostiku. Ar nepacietību gaidām, kad šopavasar Latvijā tiks atklāts Nukleārās medicīnas centrs (NMC) ar pozitronu emisijas tomogrāfu - datortomogrāfu (PET/DT), kas sniegs iespējas ļoti agrīni un precīzi atklāt audzējus. "CyberKnife" metode galvenokārt paredzēta tādu audzēju ārstēšanai, kuru izmēri nepārsniedz 3 cm (ļoti retos gadījumos 5 cm) diametrā, tāpēc visefektīvāk varam palīdzēt pacientiem ar agrīni atklātiem un maza izmēra veidojumiem."

NMC galvenais darbības mērķis ir būtiski uzlabot onkoloģisko saslimšanu agrīno diagnostiku, tādējādi samazinot onkoloģisko slimību saslimstības un mirstības līmeni. NMC, kuru plānots atklāt martā, būs modernākais šāda veida diagnostikas un klīnisko pētījumu centrs Baltijā.

Lai veicinātu primāro konsultāciju pieejamību pacientiem arī ārpus Siguldas, ir atvērti konsultatīvie kabineti Rīgā, Liepājā un arī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. SRC "Sigulda" konsultatīvajos kabinetos pacienti tiek konsultēti par radioķirurģijas un staru terapijas iespējām audzēju ārstēšanā ar "CyberKnife", kā arī par dažādu citu staru terapijas metožu priekšrocībām un trūkumiem katra pacienta individuālajā gadījumā. Konsultatīvajos kabinetos pacientus pieņem vieni no vadošajiem staru terapeitiem Latvijā – dr. Dace Saukuma un Onkoloģijas attīstības biedrības valdes priekšsēdētājs, Liepājas reģionālās slimnīcas, Staru terapijas nodaļas vadītājs, radiologs terapeits Dr. Māris Mežeckis. Ņemot vērā, ka SRC Sigulda partnerklīnika ir Hamburgas "Cyberknife" centrs, Vācijā, tad attālināti ir iespējams saņemt arī Prof. Mihaela Zēgenšmita (Michael Heinrich Seegenschmiedt) konsultāciju.

Dr. Māris Mežeckis: "Priecājos par SRC "Sigulda" lēmumu Liepājā organizēt konsultācijas par robotizēto stereotakses radioķirurģiju. Tā kā tehnoloģija dod jaunas iespējas staru terapijas pacientiem, es atsaucos piedāvājumam konsultēt. Lai to darītu, apguvu nepieciešamās zināšanas pie CyberKnife ražotāja Accuray un senākajā Eiropas "CyberKnife" centrā Vičenzā (Itālija). Turpinu strādāt ar pārējiem kolēģiem pie jaunu terapijas indikāciju ieviešanas Siguldas centrā. Konsultatīvais kabinets Kurzemes un tuvākā Lietuvas reģiona iedzīvotājiem nodrošinās labāku pakalpojuma pieejamību - lai uzzinātu vai konkrētajā situācijā robotizētā stereotakses radioķirurģija ir piemērota, nevajadzēs doties uz Rīgu, Siguldu vai kādu ārzemju klīniku. Slēdzienu par minētās tehnoloģijas iespējām var saņemt tepat Liepājā. Ļoti retos un komplicētos gadījumos, ja nepieciešams slēdziens no mūsu sadarbības partnera Hamburgā vai kāda cita augsti specializēta centra, nepieciešamo informāciju palīdzēšu apkopot un nosūtīt ārzemju speciālistiem."

Rīgā SRC "Sigulda" konsultatīvais kabinets atrodas ortopēdijas, sporta traumatoloģijas un mugurkaula ķirurģijas klīnikā "ORTO", Rīgā, Bukultu ielā 1a. Tā darba laiks ir katru ceturtdienu no plkst.16.00 līdz plkst.20.00, Rīgā, Bukultu ielā 1a. Iepriekšējs pieraksts uz konsultāciju pa tālruni 20270077.

Liepājā konsultatīvais kabinets atrodas Liepājas Reģionālājā slimnīcā, Slimnīcas iela 25, iepriekšējs pieraksts uz konsultāciju pa tālruni 20270077 vai 29992185.

Vilņā konsultatīvais kabinets atrodas Baltijas Amerikas klīnikā, Nemenčinės plentas 54a, Iepriekšējs pieraksts uz konsultāciju pa tālruni +370 5 234 2020; +370 6 985 2655; +370 6 821 4000

SRC "Sigulda" ir gatavi palīdzēt jebkuram pacientam, ja vien ir nepieciešama radiologa terapeita konsultācija, it īpaši gadījumos, kad pacientam ir kāda no šīm patoloģijām:

* labdabīgs audzējs (meningioma, neironoma, vestibulāra švannoma, hipofīzes adenoma, ependiomoma u.c) galvas smadzenēs un mugurkaulā;
* ļaundabīgs primārs audzējs galvas smadzenēs (astrocitoma, glioma, glioblastoma) tikai kombinācijā ar neiroķirurģiju;
* cerebrālu (galvas smadzeņu) metastāžu gadījumā, ja to nav vairāk par 4 un tās nepārsniedz 4 cm diametrā;
* neonkoloģiskām saslimšanu gadījuma - asinsvadu patoloģijas (arteriovenozas un kavernozas malformācijas, angiomas), akromegālija, epilepsija vai trijzaru nerva neiralģija.

Lai izvērtētu terapijas iespējamību, speciālistiem no pacienta ir nepieciešams saņemt ārsta slēdzienu (onkologu konsīlija slēdzienu audzēja gadījumā), izrakstu - epikrīzi vai slimības vēsturi ar patohistoloģisko izmeklējumu aprakstu un magnētiskās rezonanses (MRT) vai datortomogrāfijas (CT) izmeklējuma attēlus DICOM formātā. Šiem izmeklējumiem vēlams būt ne senākiem par 4 nedēļām un ar pievienotu aprakstu un radiologa - diagnosta slēdzienu.

Plašāku informāciju iegūt, kā arī pieteikumu konsultācijai ir iespējams nosūtīt mūsu mājas lapā: www.cyberknife-sigulda.com

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)