Banner 980x90

Šogad pieaudzis dažādos noziegumos cietušo bērnu skaits

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Valstī nav jūtama tendence mazināties noziegumos cietušo bērnu skaitam, tieši otrādi, šogad sešos mēnešos fiksēts 281 cietušais bērns, un tas ir par 55 vairāk nekā šajā laika posmā pērn, šodien žurnālistiem klāstīja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

Visbiežāk bērni cietuši ar tikumību un dzimumneaizskaramību saistītos noziegumos - tie ir 32,4% gadījumu. 26,3% gadījumu bērni cietuši noziegumos, kas saistīti ar mantisko nodarījumu, bet 24,5% - ar cietsirdību un vardarbību.

"Jo bērns kļūst lielāks, jo palielinās risks kļūt par cietušo. Analizējot vietas, kurās bērns kļūst par cietušo, esam secinājuši, ka visbiežāk tas ir bērna dzīvesvietā, nedaudz mazāk gadījumu ir uz ielas jeb sabiedriskā vietā, kā arī mācību iestādēs," sacīja Velšs.

Viņš apliecināja, ka viss, kas saistīts ar bērnu tiesībām un interesēm, ir primārs. Jebkurš kriminālprocess, kur iesaistīts bērns, ir prioritāte Valsts policijas iecirkņa līmenī.

Velšs piekrīt, ka ir nepilnības cietušu bērnu nopratināšanas jomā, un tās būtu jānovērš, tomēr viņš aicina saprast, ka ir dažādi kriminālprocesi un dažādas situācijas un kriminālprocesa izmeklētājs un virzītājs izvēlas, kas bērnam ir vislabākais. Viņi ir tie, kuri primāri izvērtē, kāda būs bērna labākā pratināšanas vieta, taktika un laiks, skaidroja likumsargs.

Tiesībsargs, veicot situācijas izpēti par cietušu bērnu nopratināšanas procesu Latvijā, atklājis vairākas problēmas, kas var izraisīt bērnu atkārtotu traumēšanu un neļaut iegūt kvalitatīvus pierādījumus noziegumu atklāšanai. Veicot Valsts policijas reģionālo pārvalžu aptauju, Tiesībsarga biroja eksperti konstatējuši, ka nepilngadīgās personas tiek nopratinātas bērniem nepiemērotās telpās, nav vienotas, konsekventas, bērna labākajās interesēs balstītas sistēmas psihologa iesaistei, turklāt bērnu nopratināšanas gadījumu uzskaite ir nepilnīga.

Velšs piekrīt, ka mūsdienās policijas iecirknis Latvijā nav labākā vieta, kur cietušo bērnu nopratināt. Tomēr viņš atgādināja, ka šai problēmai jau 2013.gadā valstiskā līmenī tikusi pievērsta uzmanība, valdībā apstiprinot bērnu noziedzības novēršanas stratēģiju 2013.-2019.gadam. Tika aprēķināts, ka nepieciešami vairāk nekā 300 000 eiro, lai labiekārtotu un aprīkotu speciālas telpas, kur varētu notikt dažādu kategoriju cietušo pratināšana. Nauda šim mērķim līdz šim nav piešķirta, taču, ja tā būtu atvēlēta, tad līdz 2019.gadam būtu aprīkotas un visām prasībām atbilstu 27 pratināšanas telpas.

Jau ziņots, viens no risinājumiem situācijas uzlabošanai būtu izveidot "Bērna māju" - ambulatoru atbalsta centru seksuālās vardarbības upuriem. "Bērna māja" būtu vieta, kur bērna pratināšanu veic kvalificēts profesionālis un visi nepieciešamie speciālisti pieejami vienuviet.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)