Banner 980x90

Skolēni armijas jauno kāpurķēžu bruņutehniku rosina nosaukt par Sprīdīti un Zalkti

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Pāris dienas pēc konkursa izsludināšanas Aizsardzības ministrija jau saņēmusi aptuveni 60 skolēnu pieteikumus par latviskiem nosaukumiem pieciem kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem, kurus Latvijas armijai piegādās Lielbritānija, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā.

Skolēni bruņutehnikai rosina piešķirt vārdus, kuros dominē latviešu mitoloģijas, teiku un pasaku tēlu, kā arī latviešu rakstu zīmju nosaukumi. Pagaidām populārākie ir Lāčplēsis, Sprīdītis, Pērkons, Saule, Jumis, Ūsiņš, Zalktis un Laima.

Jau ziņots, ka no 25.janvāra līdz 8.februārim Aizsardzības ministrija organizē konkursu 7.-12.klašu skolēniem, lai izvēlētos piemērotākos latviskos nosaukumus pieciem kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem, kurus piegādās Lielbritānija.

Skolēni tiek aicināti iesniegt ideju priekšlikumus piecu kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļu latviskajiem nosaukumiem par vienotu, ar Latviju saistītu tēmu, ko katrs konkursa dalībnieks var brīvi izvēlēties.

Ideju priekšlikumu iesniegšanai Latvijas armijas "Google" kontā ir izveidota tiešsaistes anketa, kas ir publiski pieejama interneta mājaslapās "www.mod.gov.lv" un "www.sargs.lv".

Konkursa galvenā balva ir dalība kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļu latvisko nosaukumu piešķiršanas pasākumā un izbrauciens ar bruņutransportieri Ādažu bāzē.

Pirmās četras kāpurķēžu bruņumašīnas Latvijai tika piegādātas jau 2015.gada septembrī un tiek izmantotas tehniķu un mehāniķu, kā arī karavīru apmācībai vienībās Ādažu bāzē.

Mehanizētas vienības izveidei paredzētos piecus kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļus bruņotie spēki saņems laikā no 2016. līdz 2020.gadam.

2014.gada septembrī tika noslēgts starpvaldību pirkuma līgums starp Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes un Latvijas valdību par Lielbritānijas bruņoto spēku lietošanā esošo 123 tehnikas vienību iegādi.

Iepirkumā ietilpst pieci bruņutehnikas modeļi. Latvija iegādāsies kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportierus "Sultan", kuri aprīkoti ar kaujas vadības sistēmu un 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, kā arī izlūkošanas kaujas mašīnas "Scimitar", kas bruņotas ar 30 milimetru lielgabalu pretinieka bruņutehnikas, ieskaitot vieglo tanku, satriekšanai attālumā līdz 1500 metriem.

Tāpat tiek pirkti arī bruņutransportieri "Spartan", kuri aprīkoti ar 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, un medicīnas bruņutransportieri "Samaritan", kuri aprīkoti ar pirmās medicīniskās palīdzības komplektu un paredzēti līdz četru gulošu ievainoto pārvadāšanai no kaujas lauka līdz ievainoto savākšanas punktam.

Bruņotie spēki saņems arī evakuācijas un remonta bruņutransportierus "Samson", kas aprīkoti ar vinčām un instrumentu komplektu transporta pārvietošanai un pirmā līmeņa remontam, kā arī 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai.

Bruņutehnikas iegādes summa ir 39,4 miljoni britu mārciņu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)