Banner 980x90

Siguldas novada bibliotēkā atzīmēs Dzimtās valodas dienu

Dzimtās valodas dienas ietvaros Siguldas novada bibliotēka, ceturtdien, 18.februārī, plkst.12.00 aicina valodas interesentus uz tikšanos ar Latviešu valodas aģentūras lingvisti Diti Liepu. Tikšanās tēma – valodas meistarība jākopj visu mūžu, pilsētas informācijas portāls Sigulda24.lv uzzināja Siguldas novada pašvaldībā.
 

Liepa ir latviešu valodniece un pedagoģe, grāmatas "Latvijas preses valoda" autore. Dite Liepa pasākuma apmeklētājus iepazīstinās ar Latviešu valodas aģentūras darba specifiku, ko aģentūra dara latviešu valodas labā, kādas ir pašreizējās valodas prakses aktualitātes un valodas kultūras jautājumi.

Dzimtās valodas dienu katru gadu 21.februārī pēc UNESCO iniciatīvas visā pasaulē atzīmē ar mērķi izcelt valodas nozīmi ikdienas komunikācijā, pašizpausmē, sabiedrības veidošanā, zināšanu apgūšanā un tālākā nodošanā, kā arī vairot apziņu, ka dzimtā valoda ir pamats dziļas un daudzpusīgas personības attīstībai. Šogad UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) aicina ikvienu izzināt dzimtajā vietā pierakstītos folkloras materiālus.

"Dzimtā valoda ir katra cilvēka un ikvienas kultūras pamats. Tā saglabā un iedzīvina unikālo, savdabīgo, kas piemīt katrai tautai un kopienai. Arī Latvija ir bagāta ar daudzām latviešu valodas izloksnēm un dažādām citu tautu koptām valodām. Lai izprastu priekšteču atstāto valodas mantojumu, ir svarīgi pētīt un izzināt savas saknes, to unikālo un atšķirīgo, kas stiprina mūsu saikni ar dzimto vietu un piederību tai," stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāra Baiba Moļņika.

Liela daļa liecību, kas raksturo krāšņo latviešu tautas valodas un kultūras bagātību, glabājas Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuvē (LFK). Tāpēc šogad, atzīmējot Dzimtās valodas dienu, ikviens aicināts izzināt LFK glabātos pierakstītos latviešu folkloras materiālus, īpaši tos, kas saistīti ar savu dzimto pusi, lai pētītu un iedzīvinātu katra Latvijas novada valodas bagātību un tradīciju daudzveidību. Liela daļa šo materiālu pieejami digitāli "garamantas.lv"

Piektdien, 19.februārī tiks atklāta akcija "Valodas talka", kurā ikviens, īpaši Latvijas izglītības iestādes, tiks aicināts kopīgiem spēkiem palīdzēt folkloristiem atšifrēt senos rokrakstus un piezīmes, starp kurām, iespējams, ir atrodams arī ģimenes, radu vai draugu lokā pierakstītais. Akcija noritēs līdz 30.aprīlim. Tās laikā skolēni interneta vietnē talka.garamantas.lv varēs piedalīties virtuālajā talkā – tradicionālās kultūras materiālu pārrakstīšanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)