Banner 980x90

Pētījums: Trampa ārpolitikas uzskati neatbilst Latvijas interesēm

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Latvijas interesēs ir, lai ASV aktīvi atbalstītu savus sabiedrotos, tomēr maz ticams ka Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa ārpolitika būs vērsta uz starptautisko izaicinājumu risināšanu, tostarp Austrumeiropā, pētījumā "Donalds Tramps: Amerika pirmā" secinājis Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Pēc pētnieka domām, galvenie ASV prezidenta Donalda Trampa uzskati, kas nav izdevīgi NATO austrumu flanga valstīm, ir simpātijas pret autoritāriem līderiem, tostarp Krievijā, kā arī kritiskā attieksme pret ASV sabiedrotajiem un brīvo tirdzniecību. Tāpat viņš uzsver, ka Trampa personība un ārpolitikas piedāvājums krasi atšķiras no tā, ko no ASV sagaida tās sabiedrotie.

Donalda Trampa straujā domu maiņa, meli un dažādie izteikumi par starptautiskās politikas jautājumiem, ir mazinājuši maigo ASV varu pasaulē, un Latvijai šāda Savienoto Valstu vājināšanās nav izdevīga, pārliecināts Hiršs.

"Latvijas interesēs ir spēcīga un dominanta, stabila un paredzama ASV. Trampa ASV tāda nav," uzskata pētnieks.

Hiršs pētījumā iezīmējis piecus potenciālos ASV ārpolitikas scenārijus Latvijai aktuālos jautājumos. Viens no scenārijiem, kur, pēc Hirša domām, vērojamas krasas atšķirības, ir ASV atbalsta NATO austrumu flangam palielināšana un Krievijas iegrožošana, kas maksimāli atbilst Latvijas interesēm, bet iespējamība, ka šāds scenārijs piepildīsies, ir ļoti zema.

"Ir grūti viennozīmīgi prognozēt ASV prezidenta Donalda Trampa ārpolitiku, tomēr NATO austrumu flanga valstīm ir pamats bažām par ļoti iespējamām pārmaiņām attiecībās ar Krieviju. Krievijas agresijas Ukrainā un Sīrijā aizmiršana un piedošana, jauna attiecību "restartēšana" radītu bīstamu precedentu," pētījumā secina Hiršs.

Kā visneizdevīgāko scenāriju Latvijas interesēm Hiršs min ASV alianšu pārskatīšanu un reformēšanu, tajā pašā laikā uzsverot, ka šādam scenārijam ir ļoti zema iespējamība.

Kā scenāriju, kurš nav Latvijas interešu augšgalā, pētnieks min fokusu uz cīņu pret Islāma valsti un sadarbību ar Krieviju šajā jautājumā. Šādu ASV ārpolitikas scenārija piepildīšanos Hiršs novērtē kā ļoti augstu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)