Banner 980x90

Pedagogu streikā piedalīsies 24 546 izglītības un zinātnes darbinieki

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA

Piektdien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pieteiktajā streikā piedalīsies 24 546 izglītības un zinātnes darbinieki, liecina LIZDA aktuālā informācija.

Streikotāju skaits nedēļas laikā kāpis par vairāk nekā 2000 personu, no 22 490 dalībniekiem pieaugot līdz 24 546 cilvēkiem. Šajā laikā palielinājies arī streikam pieteikto iestāžu skaits - piektdien izglītības un zinātnes darbinieki streikos 912 iestādēs.

Teju trešdaļa šo iestāžu ir bērnudārzi - streikā piedalīsies 274 pirmsskolas izglītības iestādes. Teju ceturtdaļa jeb 73 no šīm iestādēm atrodas Rīgā, veidojot pusi no visām iestādēm, kas galvaspilsētā pieteiktas streikam. Proporcionāli liels streikojošu pirmsskolas izglītības iestāžu skaits ir arī Ogres un Talsu novadā, kā arī Liepājā un Pierīgā.

Vairums streikā pieteikto izglītības iestāžu ir pamatskolas un vidusskolas.

Streikā viskuplāk pārstāvētas būs Strazdumuižas internātvidusskola-attīstības centrs vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem, kur streikos 99 darbinieki, Liepājas Valsts tehnikums - 96 un Ādažu vidusskola - 92.

Streikā piedalīsies arī augstākās izglītības un zinātnes darbinieki - streikā tiks pārstāvētas astoņas šo nozaru organizācijas - Daugavpils Universitāte, Liepājas Universitāte, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Latvijas Universitātes Bioloģijas institūts Salaspilī, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūts, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija un Rēzeknes augstskola. Šajās iestādēs kopumā streikā piedalīsies 521 persona.

LIZDA aprēķini liecina, ka streikā piedalīsies vairāk nekā 80% no arodbiedrības biedru skaita, turklāt streikā piedalīsies arī tie, kuri nav arodbiedrības biedri.

Tomēr ir virkne izglītības iestāžu, kas streikam lēma nepievienoties. Kā aģentūrai LETA pastāstīja atsevišķās izglītības iestādēs, LIZDA izvirzītās prasības šīm skolām nav aktuālas, turklāt jaunais modelis pedagogu atalgojumu nesamazinātu. Tāpat tiek pausts atbalsts izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles plānotajām reformām izglītības nozarē.

LETA jau vēstīja, ka streikā piedalīsies gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

LIZDA izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro jau esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību, kā arī pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)