Banner 980x90

Pašvaldības nesteidz atbalstīt ideju par tērpu finansēšanu Dziesmu svētku uzvedumam "Māras zeme"

Rīga, 18.janv., LETA. Pašvaldību vidū ideja par īpašo svētku tērpu izveidi un finansēšanu Dziesmu un deju svētku uzvedumam "Māras zeme" pagaidām nav guvusi atbalstu, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS).

LPS Izglītības un kultūras komitejas sēdē kā viens no jautājumiem izskatīts Latvijas Nacionālā kultūras centra ierosinājums par lieluzvedumu "Māras zeme" un īpaši šim pasākumam nepieciešamajiem tērpiem. Ierosinājuma pamatā ir aicinājums pašvaldībām finansiāli atbalstīt šī lieluzveduma norisei iecerēto deju kolektīvu svētku tērpu iegādi - auduma iegādi un tērpu šūšanu. Patlaban pasākuma organizatori esot iecerējuši, ka audums tiks iegādāts ārvalstīs.

Kā aģentūrai LETA norādīja LPS preses pārstāve Jana Bunkus, sēdes laikā izskanēja vairāki būtiski jautājumi, uz kuriem pašlaik pašvaldības nav guvušas atbildes, līdz ar to nevar pieņemt lēmumu par tērpu iegādi, budžetos tam paredzot ievērojamas naudas summas.

"Būtisks jautājums ir, vai šim pasākumam ir paredzēts plāns B, proti, kas notiks tajā gadījumā, ja pašvaldības atteiksies iegādāties šo audumu un izgatavot tērpus, vai paredzēta alternatīva koncepcija? Vai tie kolektīvi, kuriem nebūs šo jauno īpaši veidoto tērpu, nepiedalīsies uzvedumā? Esam veikuši aprēķinus, summa nav adekvāta, izrietot no tiem aprēķiniem, ka šajos tērpos tiks nodejotas tikai dažas dejas. Ja nav šī alternatīvā plāna, mēs esam bezizejas situācijā," tā skaidroja Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa ("Reģionu alianse").

Tāpat virkne neskaidro jautājumu saistīti, piemēram, ar iepirkuma procedūru, proti, kā pārziņā tā būs - valsts vai katras pašvaldības. Vēl pašvaldībām ir jautājumi par to, kāpēc audums šiem tērpiem tiks iegādāts ārvalstīs, ne Latvijā. "Uzskatu, ka, lai realizētu šo ideju, ir jābūt arī valsts finansiālam atbalstam. Ja viena tērpa audums un šūšana kopā izmaksās vairāk nekā 100 eiro, tad man ir tikai viens jautājums - kura pašvaldība to varēs atļauties?" jautāja Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka.

Sēdes dalībnieki vienojās, ka šis jautājums rūpīgi jāizskata LPS Domes sēdē, kā arī nepieciešama pašvaldību, Dziesmu svētku mākslinieciskās padomes un Latvijas Nacionālā kultūras centra tikšanās, pretējā gadījumā pašvaldības nav gatavas pieņemt lēmumu. Plašāk šis jautājums tiks diskutēts šodien LPS Domes sēdē, kas notiks Rīgas domē plkst.14.

LETA jau ziņoja, ka pastāvēja iecere nākamajos Dziesmu un deju svētkos, kas norisināsies 2018.gadā no 30.jūnija līdz 8.jūlijam, līdztekus jau ierastajiem svētku pasākumiem organizēt latviešu tautastērpu skates uzvedumu, taču tas būtu atkarīgs no tehniskajām izmaksām.

Šā brīža svētku iecere liecina, ka skatītājiem tiks piedāvāts apmeklēt kopumā trīs deju lieluzveduma "Māras zeme" un trīs svētku noslēguma koncerta "Zvaigžņu ceļā" priekšnesumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)