Banner 980x90

LOSP: Teju desmit miljonu piešķīrums piensaimniekiem ļaus nomaksāt parādus

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Eiropas Komisijas (EK) lēmums par nepilnu desmit miljonu eiro piešķīrumu piensaimniekiem ir vērtējams kā nozīmīgs atbalsts, tomēr tas ļaus nomaksāt tikai dažus parādus, kopējo situāciju tirgū neuzlabojot, aģentūrai LETA atzina Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes Piena grupas vadītājs Guntis Gūtmanis.

"Lai nozare turpinātu izdzīvot, jebkura papildu palīdzība piena nozarei ir vitāli nepieciešama. Jebkurā gadījumā ceram, ka tas palīdzēs nozarei turpmāk izdzīvot. Ar šo atbalstu konkrētās piena saimniecības varēs nomaksāt divu, trīs parādu rēķinus, bet kopējo situāciju tas neuzlabos," sacīja Gūtmanis.

"Ja skatāmies no piena pārprodukcijas ES kontekstā, tad atbalsts nav tik liels, lai būtiski spētu nozarei palīdzēt. Ja lielajās ES dalībvalstīs netiks atrisināts pārprodukcijas jautājums, tad tas kopumā neatrisinās šo problēmu. Baltijas valstīm nav tik lielas ietekmes uz kopējo ES tirgu. Līdz ar to ceram, ka pasaulē kopumā pieaugs piena cena, bet pagaidām mums atliek gaidīt un cerēt," piebilda piensaimnieks.

Viņš arī atzina, ka zemnieki ir bažīgi par konkrētajiem pasākumiem un detaļām, kas tiks ietverti programmā un pagaidām nav skaidri definēti.

Tikmēr Zemkopības ministrija norāda, ka ES ārkārtas piešķīrums vērtējams kā ieklausīšanās Latvijas argumentos, savukārt ES attiecīgie tiesību akti būs spēkā ne agrāk kā šā gada septembra vidū.

Pilseta24.lv jau vēstīja, ka EK nozares ministru sēdē šodien pieņēma 500 miljonus eiro vērtu pasākumu paketi lauksaimniekiem, paredzot, ka Latvijas piensaimnieku un citu lopkopju atbalstam atvēlēti 9 760 362 eiro, Lietuvas piena lopkopju atbalstam - 13 298 661 eiro, bet Igaunijas lopkopju atbalstam - 8 081 123 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)