Banner 980x90

Latvijas drošību arī turpmāko pusgadu stiprinās 70 ASV karavīri un seši helikopteri "Black Hawk"

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Latvijas drošības stiprināšanā arī turpmākos sešus mēnešus piedalīsies 70 ASV karavīri un seši helikopteri UH-60 "Black Hawk", kuri bāzēsies Lielvārdē.

Lai atbalstītu iniciatīvu "Strong Europe" un operāciju "Atlantic Resolve", Latvijā ieradušies vairāk nekā 70 karavīru no ASV 1.gaisa kavalērijas brigādes un seši helikopteri "Black Hawk". Šī rotācija ilgs aptuveni sešus mēnešus, liecina informācija Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "sargs.lv".

Šonedēļ Vācijā ASV karavīri svinīgā ceremonijā nomainīja pilotus, helikopteru apkalpes un tehniskā nodrošinājuma speciālistus no pulka "Brawler" 4.kaujas helikopteru bataljona, kas Eiropā, tostarp Latvijā, bija izvietoti kopš maija.

Eiropā jau ieradušies vairāk nekā 450 karavīru no Forthudas Teksasā ar 25 helikopteriem "Black Hawk", lai demonstrētu ASV klātbūtni reģionā, kā arī nodrošinātu ASV armijas Eiropā gaisa spējas mācību un operacionālajiem uzdevumiem.

Rotācijas laikā karavīri demonstrēja atbalstu NATO sabiedrotajiem, kā arī izveidoja stabilu pamatu aviācijas vienību turpmākajām rotācijām Eiropā.

Lai uzņemtu ASV karavīrus Lielvārdē, Gaisa spēku aviācija bāzē pagājušajā gadā tika veikti nozīmīgi infrastruktūras sagatavošanas darbi. 13.maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē ieradās vairāk nekā 70 ASV karavīru ar sešiem helikopteriem "Black Hawk".

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērnā gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir sākusi mācību operāciju "Atlantic Resolve". Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Šogad operācija ir izvērsta arī Rumānijā un Bulgārijā.

Helikopteri un to apkalpes nav vienīgās ASV vienības, kas stiprina Latvijas drošību.

Ādažu bāzē oktobrī tika nogādāta operācijā "Atlantic Resolve" iesaistītā ASV smagā bruņutehnika - astoņi tanki "Ambrams", deviņi bruņutransportieri "Bradley", kā arī papildu atbalsta tehnika. Latvijā aptuveni 150 ASV 3.kājnieku divīzijas 1.brigādes kaujas vienības karavīri un bruņutehnika uzturēsies apmēram trīs mēnešus līdz nākamajai ASV vienības rotācijai.

Saskaņā ar ASV amatpersonu paziņoto ASV savus karavīrus Latvijā rotācijas kārtībā nodrošinās tik ilgi, cik nepieciešams.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)