Banner 980x90

Kalvītis topošās valdības ministrus salīdzina ar nodzītiem zirgiem

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA

Ministru prezidenta amata kandidāta Māra Kučinska (ZZS) veidotās valdības ministri ir kā nodzīti zirgi, kurus vajadzēja nomainīt, aģentūrai LETA sacīja ekspremjers, AS "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Ekspremjers Kučinska valdības veidošanas procesu salīdzināja ar savulaik sava otrā Ministru kabineta veidošanas procesu.

"Atskatoties uz savu politisko karjeru, secinu, ka viena no manām rupjākajām kļūdām bija savā otrajā valdībā saglabāt 80% iepriekšējās valdības ministru. Kā saka - nodzītus zirgus uz pārbrauktuves ir jāmaina. Tagad situācija šķiet līdzīga. Bet, lai dabūtu jaunu enerģiju un vilkmi, ir nepieciešami spēcīgi vilcēji. Manuprāt, jaunajā valdībā ir paguruši kumeļi," atzina Kalvītis.

Tieši iepriekšējās valdības ministru saglabāšana jaunajā valdībā varētu būt viena no problēmām, kas valdībai mazinās enerģiju, uzskata ekspremjers. Bet, viņaprāt, enerģija ir tā, kas ir nepieciešama vismaz valdības darba sākumposmā. "Kad biju jauns politiķis, man mācīja, ka viss, ko paveikšu pirmajā pusgadā, būs atlikums, uz ko varēšu atskatīties pēc gadiem. Bet nākamajā darbības laikā to, ko būsi uzsācis, labākajā gadījumā vajadzētu pabeigt," teica Kalvītis.

"Ja valdība no pirmās dienas ieies rutīnā, tad rezultāta nebūs nekāda. Bet, ja valdība pirmajā pusgadā saraus un veiks nepieciešamās reformas, pieņems nepopulārus lēmumus, tad valdībai būs laiks to visu realizēt. Tie ministri, kas ieņems amatus jaunajā valdībā, jau iepriekšējā valdībā neveica nekādu uzrāvienu. Tāpēc nav pamata domāt, ka viņi arī šajā valdībā saraus," uzskata ekspremjers.

Savukārt, runājot par jaunās valdības veicamajiem būtiskākajiem uzdevumiem, Kalvītis uzsvēra, ka ir jāatgriežas pie uzņēmējdarbībai draudzīgākas nodokļu politikas un jāpalielina nodokļi patēriņam.

"Pēdējās valdības darbs bija vērsts uz to, lai izņemtu naudu no biznesa. Bet attīstību nedrīkst aplikt ar nodokļiem. Manuprāt, nodokļu politika būtu krasi jāmaina," teica Kalvītis.

Kā ziņots, par Kučinska valdības apstiprināšanu varētu lemt 11.februārī. Visticamāk, Saeimas sēde šī jautājuma skatīšanai tiks sasaukta plkst.12.

Jau ziņots, ka nākamās valdības prioritātes varētu būt tautsaimniecības stiprināšana, reformas izglītībā un zinātnē, reformas veselības aprūpē, valsts drošība un nacionālā identitāte, demogrāfiskās situācijas uzlabošana, kā arī ģimenes dzīves kvalitātes celšana un sociālais nodrošinājums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)