Banner 980x90

JV piedāvā valsts amatpersonu deklarācijas prasīt iesniegt arī pašvaldību amatpersonu biroju vadītājiem un padomniekiem

Rīga, 7.jūn., LETA. Sabiedrībai ir tiesības zināt valsts amatpersonu mantisko situāciju, tādēļ partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) neatbalstīs "jebkādus ierobežojumus valsts amatpersonu deklarāciju publiskajai pieejamībai", teikts partijas izplatītajā paziņojumā.

JV ir iesniegusi grozījumus likumā ar nolūku paplašināt prasības valsts amatpersonu deklarāciju iesniedzējiem. Partiju apvienības sagatavotajos grozījumos likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" aicināts attiekties no ieceres par termiņa ierobežojumu valsts amatpersonu deklarāciju publiskai pieejamībai.

Papildus ir sagatavoti vēl citi priekšlikumi, to vidū - paplašināt amatpersonu loku, kam jāiesniedz ikgadējās valsts amatpersonas deklarācijas, attiecinot to arī uz republikas nozīmes pilsētu domju priekšsēdētāju, viņu vietnieku un izpilddirektoru biroja vadītājiem, padomniekiem, konsultantiem un palīgiem.

Tāpat JV aicina uzlikt par pienākumu valsts amatpersonām deklarēt nelaulāto pastāvīgās kopdzīves partneri, ar kuru tai ir kopīga saimniecība.

"Politiķu uzdevums ir raudzīties, lai atklātības normas, kas attiecas uz valsts amatpersonu darbību un rīcību, tiktu ievērotas - sabiedrībai ir jāgarantē iespējas saņemt informāciju gan par amatpersonu mantisko stāvokli, gan darījumiem, un atkāpes no šī nav pieļaujamas. Atklātība par valsts amatpersonu mantisko situāciju ir sabiedrības interesēs," sacījis JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Kā ziņots, pašlaik izskatīšanā Saeimā ir likuma grozījumi, kuros iekļauta iecere, ka valsts amatpersonu deklarācijas publiski pieejamas vien piecus gadus no publicēšanas dienas. Likuma izmaiņās ir iekļauta arī iecere samazināt amatpersonu loku, kam ir pienākums iesniegt ienākumu deklarācijas.

Pret šo likumprojektu iebilda sabiedrība par atklātību "Delna", kas bija nosūtījusi komisijai vēstuli, brīdinot, ka grozījumi nesamērīgi ierobežos atklātību un iespējas uzraudzīt valsts amatpersonu darbību un tādējādi novērst korupcijas riskus.

"Delnas" ieskatā likumprojekta nepieciešamība nav pietiekami pamatota no sabiedrības interešu viedokļa. Jebkuras izmaiņas normatīvajā aktā, kas samazina atklātību par amatpersonu ienākumiem, ir īpaši jāpamato un jāskaidro, akcentēja "Delna".

Darbu ar šo likumprojektu sāka 12.Saeima, un jaunais parlamenta sasaukums nolēma turpināt darbu ar šo likumprojektu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)