Banner 980x90

Jauns serpentīna ceļš un atjaunotas takas Gaujas senlejā Siguldā

Noslēgusies jaunas dabas tūrisma infrastruktūras būvniecība Siguldas apkārtnē, un daudzie jaunie objekti nodoti ekspluatācijā. Līdz ar to siguldieši un novada viesi var baudīt skaistās Gaujas senlejas ainavas, izmantojot jaunās infrastruktūras priekšrocības, pilsētas informācijas portālu Sigulda24.lv informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Sabiedrisko attiecību un vides izglītības nodaļas vadītāja Inese Pabērza.

Šajā gadā daudzviet Latvijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, t.sk. Gaujas Nacionālajā parkā, ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstu ir uzlabota dabas tūrisma infrastruktūra. Apjomīgi darbi norisinājās arī vienā no populārākajiem tūrisma galamērķiem Latvijā ārpus Rīgas – Gaujas Nacionālā parka teritorijā Siguldas pilsētā. Kopumā Siguldā un apkārtnē ar Eiropas Savienības Kohēzijas atbalstu atjaunotas un izbūvētas takas aptuveni 20 km garumā. Līdztekus taku, kāpņu, atpūtas un informācijas infrastruktūras u.c. izbūvei tapis jauns serpentīna ceļš.

Tas ir bruģēts, ar vairākiem skatu laukumiem, atpūtas zonām, aptuveni 600 metru garumā un ved no Svētku jeb tā sauktā Panorāmas laukuma līdz Gaujai, dodot iespēju tūristiem iepazīt Gaujas senlejas unikalitāti no cita skatupunkta. Vienlaikus jaunais maršruts uzlabo Siguldas un Gaujas Nacionālā parka viesu drošību, jo tūristu plūsma tiek novirzīta no autoceļa.

Jāpiebilst, ka Siguldā dabas tūrisma infrastruktūras uzlabošanas darbi šoruden norisinājās daudzviet. Piemēram, Velnalas apkārtnē, kur veikta Piķenes kraujas takas atjaunošana un labiekārtošana. Līdztekus ir izveidota taka Gūtmaņas alas apkārtnē 1,4km garumā. Tā saucamās "Mazās Siguldas" ierīkošana ļauj Gaujas tuvumu un burvību baudīt arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Savukārt, lai gājēju plūsmu novirzītu no autoceļa, tapusi jauna taka no Gūtmaņalas līdz Turaidai teju 300 metru garumā. Tāpat ir labiekārtota Paradīzes kalna apkārtnē – arī turienes infrastruktūra gandrīz 700 metru garumā ir piemērota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Siguldas apkārtnē vēl izbūvēta gājēju taka "Kārļa kalns" vairāk nekā 2km garumā, "Ķeizarkrēsls" - gandrīz 700 metru garumā, "Krimuldas muiža"- gandrīz 200 metru garumā. Labiekārtota ir arī taka posmā Krimuldas muiža – Mednieku namiņš vairāk nekā kilometra garumā, teritorijā ap Mednieku namiņu – vairāk nekā 200m garumā, Panorāmas rata apkārtnē – gandrīz 400 metru garumā, posmā Pēterala – Paradīzes kalns gandrīz 700 garumā, Pēterala – Kraukļupīte – 1,5km garumā. Bet Gaujas ielejas nogāzē tika izbūvēts bruģēts Serpentīns no svētku laukuma līdz Peldu ielai 550m garumā un Bebru taka – 2,8km garumā.

Gan gājējiem, gan velobraucējiem ir pieejama ērtāka un drošāka taka posmā no Brūveriem līdz Mednieku namiņam 1,5km garumā, no Gūtmaņalas stāvlaukuma līdz skatu vietai pie Gaujas - 800 metru garumā, kā arī posmā no tilta pār Gauju līdz skatu platformai pie Gaujas – 1,1km garumā.

Papildus gājēju un velobraucēju labiekārtojumam ir domāts arī par laivotāju ērtībām. Ir atjaunotas un uzlabotas ūdens tūristu apmetnes "Kaķīškalns", "Lielais akmens", "Sigulda" un "Vējupīte". Te atjaunotas gan atpūtas vietas, gan laivu novilkšanas vietas.

*Infrastruktūras atjaunošanas darbi tiek veikti Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekta "Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās" Nr.3DP/3.5.1.3.0/10/IPIA/VIDM/001 un "Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās. IV kārta" Nr.3DP/3.5.1.3.0/14/IPIA/VARAM/002 ietvaros.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)