Banner 980x90

Īpašos semināros skaidros nepieciešamību vakcinēties pret cilvēka papilomas vīrusu

Rīga, 21.nov., LETA. Lai sniegtu iespēju plašāk izzināt cilvēka papilomas vīrusu (CPV), tā klīniskos aspektus, vakcinācijas nepieciešamību, kliedētu mītus par vakcināciju, kā arī uzzinātu, kā runāt ar pacientiem par CPV vakcinācijas nozīmi, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sāk bezmaksas seminārus veselības aprūpes speciālistiem Rīgā un lielajās reģionu pilsētās - Valmierā, Jelgavā, Ventspilī un Daugavpilī.

Pirmais seminārs, ko atklās veselības ministre Anda Čakša, notiks 23.novembrī plkst.10 Rīgā, viesnīcas "Radi un draugi" konferenču centrā

Cilvēka papilomas vīruss jeb CPV ir plaši izplatīta infekcijas slimība, kas izraisa dažādu orgānu ļaundabīgus audzējus un labdabīgus ādas un gļotādu veidojumus. Viena no biežākajām CPV izraisītām slimībām ir dzemdes kakla vēzis. Tas ir otrs izplatītākais vēža veids aiz krūts vēža Eiropas Savienībā (ES) sievietēm vecumā no 15 līdz 44 gadiem. Katru gadu ES tiek reģistrēti aptuveni 33 000 dzemdes kakla vēža gadījumi un 15 000 vēža izraisīti nāves gadījumi. Latvijā dzemdes kakla vēzis ir otrs biežāk sastopamais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam un trešais izplatītākais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm pēc krūts un plaušu vēža. 2016.gadā gadā tika reģistrēti 241 dzemdes kakla vēža gadījums un 115 nāves gadījumi.

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā novērst dzemdes kakla vēža attīstību, ir vakcinācija. Neraugoties uz to, ka vakcinācija pret CPV infekciju ir iekļauta valsts apmaksātā vakcinācijas kalendārā 12 gadus vecām meitenēm, vakcinācijas aptvere ir nepietiekama. Veselības aprūpes speciālistu un iedzīvotāju vidū joprojām pastāv šaubas par vakcinācijas nozīmi un tās efektivitāti.

Veselības aprūpes speciālisti var apmeklēt jebkuru no semināriem, jo tie saturā ir līdzvērtīgi.

Nākamais seminārs notiks 13.decembrī Jelgavā, Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā.

Semināros ar lekcijām uzstāsies infektoloģe Dace Zavadska, infektologs Pauls Aldiņš un ginekoloģe Jana Žodžika. Par dalību seminārā tiks piešķirti tālākizglītības punkti (6 TIP) un izsniegti sertifikāti (TIP2017/592).

Semināru aicināti apmeklēt ģimenes ārsti, ginekologi, infektologi, onkologi, medicīnas māsas, vecmātes, kā arī citi veselības aprūpes speciālisti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)