Banner 980x90

Gulbis: "Lattelecom" un LMT apvienošanās nākotnē ir neizbēgama

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Lattelecom" un mobilo sakaru operatora "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) apvienošanās nākotnē ir neizbēgama, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Viņš atgādināja, ka valdība pērn noraidīja abu uzņēmumu apvienošanās priekšlikumu, ko rosināja "TeliaSonera" un šobrīd abu uzņēmumu nākotnes attīstības perspektīvas pēta valdības nolīgtais konsultants.

"Es uzskatu, ka abi uzņēmumi ir jāapvieno, jo tā ir milzīga iespēja uzlabot uzņēmumu vērtību. Agri vai vēlu tas būs jādara," teica Gulbis, norādot, ka kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā tas jau ir noticis. Turklāt telekomunikāciju uzņēmumu konverģence ir pasaules tendence.

Gulbis arī norādīja, ja "Lattelecom" un LMT netiks apvienots, tad to šogad vai nākamgad, visticamāk, izdarīs kāds cits telekomunikāciju uzņēmums, tādejādi kļūstot par tirgus līderi. Latvijas valsts no tā tikai zaudēs. Piemēram, par papildus investīcijām domā jaunais mobilo sakaru kompānijas "Bites" īpašnieks ASV privātā kapitāla investīciju fonds "Providence Equity Partners" ("Providence").

"Mans viedoklis ir skaidrs, ka uzņēmumi ir jāapvieno, taču lēmums ir valdības rokās," atzina "Lattelecom" vadītājs.

Jau vēstīts, ka 2015.gada 20.novembrī tika saņemts LMT un "Lattelecom" apvienošanas piedāvājums no "TeliaSonera". Taču pērn aprīlī valdība nolēma, ka LMT un "Lattelecom" turpinās darbu kā līdz šim - atsevišķi.

Valdība arī vienojās piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu, kas veiks makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar "Lattelecom" un LMT valsts kapitāla daļām, izskatot visus iespējamos rīcības variantus un novērtējot katra varianta stiprās un vājās puses.

"KPMG Baltics" uzvarēja Privatizācijas aģentūras (PA) slēgtajā iepirkumā par valsts stratēģijas rīcībai ar "Lattelecom" un LMT kapitāla daļām izstrādi. Minēto stratēģiju auditorkompānija piedāvāja izstrādāt par 179 400 eiro.

Par uzņēmumu apvienošanu vairākkārt iestājies "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs, savukārt LMT vadītājs Juris Binde paudis, ka nesaskata ieguvumus no kompāniju apvienošanas.

Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, Nīderlandē reģistrētajai kompānijai "Sonera Holding B.V." uzņēmumā LMT pieder 24,5% kapitāldaļu, "Telia Company AB" - 24,5%, SIA "Lattelecom" pieder 23%, VAS "Latvijas Radio un televīzijas centrs" - 23%, bet Privatizācijas aģentūrai - 5%.

Savukārt uzņēmuma "Lattelecom" 51% kapitāldaļu pieder Privatizācijas aģentūrai, bet 49% - Dānijā reģistrētajai kompānijai "Tilts Communications".

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)