Banner 980x90

Eksperts: Zinātnes jaunuzņēmumi attīstās ilgāk, taču dod lielāku labumu ekonomikai

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Zinātnes jaunuzņēmumi attīstās ilgāk, taču dod lielāku labumu ekonomikai, apgalvo platformas "Komercializācijas reaktors" vadītājs un līdzīpašnieks Nikolajs Adamovičs.

Viņš norāda, ka zinātnisko inovāciju pārvēršanai tirgojamā produktā ir nepieciešami aptuveni pieci līdz desmit gadi.

Tas, cik veiksmīgi Latvijā varēs attīstīties inovācijas, ir atkarīgs no pieejamās infrastruktūras, valsts ieinteresētības un efektīvas kompetenču apvienošanas. Kopumā piekrītot zinātnieku un universitāšu stratēģisko vadītāju paustajam, ka valstī trūkst mērķtiecīgas politikas inovāciju sasniegumu pārnesei biznesā, Adamovičs uzsver, ka nav vērts gausties, bet gan saprātīgi jāizmanto tie resursi, kuri ir pieejami, apvienojot zinātnieku, uzņēmēju un investoru kompetenci.

"Jāņem vērā, ka praktiski pielietojamu inovāciju tirgus ir visa pasaule, tādēļ zinātņietilpīgi produkti jau no sākuma jāveido, paturot prātā globālo tirgu. Latvijas zinātnieki šo apsvērumu mēdz neņemt vērā, koncentrējoties tikai uz lokālā tirgus vajadzībām. Un tad izrādās, ka brīnišķīgu produktu, kura tapšanā ir ieguldīts prāts, darbs un laiks, nevienam nevajag, un izstrādne nogulst plauktā," skaidro "Komercializācijas reaktora" vadītājs.

Viņš atzīmē, ka realitātē veiksmīga izgudrojuma komercializācija ir komplekss pasākums, kurā saliedēti darbojas gan zinātnieki - idejas autori -, gan uzņēmēji, kuriem ir ambīcijas izgudrojumu pārvērst praktiski pielietojamā produktā, gan investori, kuri ir gatavi finansēt idejas realizāciju. Konkurēt globālajā tirgū citādi nav iespējams.

"Tas ir tehnoloģiju platformu, inkubatoru, akseleratoru uzdevums - savest kopā zinātniekus un uzņēmējus, izveidot darbotiesspējīgas komandas, ka spēj pasaulei piedāvāt unikālus produktus. Reaktoram jau šobrīd ir pieejami vairāk nekā 500 dažādu jomu speciālisti, kas var nodrošināt augsta līmeņa ekspertīzi jebkurā projekta attīstības posmā," stāsta Adamovičs.

Viņš atzīst, ka ļoti būtiska problēma ir tā dēvētās gudrās naudas trūkums. Turklāt kopš 2014.gada gandrīz nav pieejams publiskais finansējums zinātņietilpīgiem projektiem. Tādēļ viņš aicina pieejamajās Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu programmās kā atsevišķu atbalsta saņēmēju kategoriju izdalīt zinātnes jaunuzņēmumus un šo līdzekļu pārvaldīšanu konkursa kārtībā uzticēt īpašai struktūrai.

Adamovičs uzskata, ka Latvijai jau tagad ir, ar ko lepoties. Piemēram, "Komercializācijas reaktorā" tapušo nano pārklājumu ražotāju "Naco Technologies" pērn iegādājās auto un citu rūpniecības nozaru piegādātājs "Schaeffler". Un, iespējams, tie automašīnu īpašnieki, kas tuvākajos gados izmantos "Continental" ražotās radžotās riepas, būs Latvijā tapušu apstrādes tehnoloģiju lietotāji.

Turklāt Latvijā ir pietiekami sakārtota uzņēmējdarbības vide, lai savas idejas līdz komercializējamiem produktiem te vēlētos attīstīt, piemēram, Ukrainas, Kazahstānas, Armēnijas zinātnieki. Tā ir niša, kura padara Latvijas potenciālu uz pasaules kartes vēl iespaidīgāku, uzsver Adamovičs.

"Komercializācijas reaktors" dibināts 2009.gadā Rīgā ar mērķi veidot jaunus, modernus uzņēmumus, kas ir balstīti uz zinātniskiem un tehnoloģiskiem sasniegumiem. Reaktorā tapuši, piemēram, šādi uzņēmumi: "Naco Technologies", "Pogritech", "Conelum", "Eventech", "Evoled", "Mahydy", "Advanced Vector Analytics", "Nanooptometrics", "Snowision", "Koatum".

Platformu atbalsta VAS "Attīstības finanšu institūcija "Altum", Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Latvijas Garantiju aģentūra, "Swedbank", "Baltic International Bank", Ekonomikas ministrija, kā arī citi uzņēmumi un organizācijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)