Banner 980x90

Eksperts: Lai Latvijā taptu inovatīvas tehnoloģijas, to izstrāde jāatbalsta arī vietējam biznesam

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Latvijas uzņēmumi lielākoties ievieš zinātņietilpīgas tehnoloģijas pēc tam, kad tās ir aprobētas un atzītas citur pasaulē, taču nav gatavi uzņemties risku līdzdarboties mūsu valstī topošu augsto tehnoloģiju attīstīšanā un piemērošanā savām vajadzībām, aģentūrai LETA pauda zinātņietilpīgo jaunuzņēmumu platformas "Komercializācijas reaktors" vadītājs Nikolajs Adamovičs.

Viņš norādīja, ka zinātnes jaunuzņēmumu īpatnība ir to gala produktu ciešā sasaiste ar ražošanu, būvniecību vai citu augsto tehnoloģiju izmantošanas jomu, tādēļ šādu projektu atbalstīšana ir viens no labākajiem veidiem, kā pat vidēja lieluma bizness var izrauties tirgū un pagrūstīt konkurentus.

"Ražotājs "stārtapam" var palīdzēt ar savām kompetencēm, speciālistiem un infrastruktūru, pretī saņemot inovatīvus jauninājumus vai uzlabojumus esošajos produktos. Ja starp mūsu ražotājiem un inovatoriem veidotos cieša sadarbība, Latvija noteikti kļūtu par valsti ar attīstītu un pasaulē konkurētspējīgu rūpniecību. Augsto tehnoloģiju produktos ieinteresēts vietējais bizness ir svarīgs zinātnes jaunuzņēmumu ekosistēmai, taču ieguvējs vispirms ir pats uzņēmums," uzsvēra Adamovičs.

"Runājot par zinātnes jaunuzņēmumu attīstību, parasti tiek minēta "gudrā nauda", proti, investori, kas vienlaikus spēj piedāvāt ilgtermiņa investīcijas un kontaktus konkrētajā industrijā. Taču tikpat svarīgi ir arī industriālie partneri, un es būtu gandarīts, ja augsto tehnoloģiju produktu tapšanā ar saviem resursiem aktīvāk piedalītos arī vietējie uzņēmēji," norādīja Adamovičs.

"Komercializācijas reaktors" dibināts 2009.gadā Rīgā ar mērķi veidot jaunus, modernus uzņēmumus, kas ir balstīti uz zinātniskiem un tehnoloģiskiem sasniegumiem. Starp reaktorā radītajiem uzņēmumiem ir "Naco Technologies", "Pogritech", "Conelum", "Eventech", "Evoled", "Mahydy", "Advanced Vector Analytics", "Nanooptometrics", "Koatum un citi". "Komercializācijas reaktoru" atbalsta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Latvijas Garantiju aģentūra, "Swedbank", "Baltic International Bank", Ekonomikas ministrija un citi uzņēmumi un organizācijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)