Banner 980x90

Diplomāts: Lielbritānija aizsardzības jomā stāvēs plecu pie pleca ar Latviju

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Lielbritānija kā Latvijas partnere aizsardzības jomā stāvēs ar to "plecu pie pleca", trešdien, 27.jūlijā, Ādažu militārajā poligonā sacīja Lielbritānijas vēstniecības Latvijā vadītājs Tims Kollijs.

Diplomāts uzsvēra, ka Lielbritānija ir un arī paliks Latvijas partnere aizsardzības jomā. Kollijs pievērsās arī "Brexit" jautājumam, skaidrojot, ka tas nenozīmē, ka Lielbritānija pamet Eiropu - NATO paliek Lielbritānijas prioritāte drošībā.

Kollijs pauda, ka Lielbritānija un citas dalībvalstis Varšavā notikušā NATO samita laikā deva ļoti nozīmīgus solījumus tam, kas tiks darīts, lai uzturētu drošību un kiberdrošību, atgādinot, ka Lielbritānija uzņemas atbildību, vadot vienu no daudznacionālajiem bataljoniem Baltijas valstīs.

Kollijs uzsvēra, ka Lielbritānija kā Latvijas partnere dara daudz šīs valsts labā un Lielbritānija paliks uzticama partnerr Latvijas armijai.

Savukārt aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) šodien uzsvēra, ka tik vērienīgi projekti militārajā jomā īstenojas pakāpeniski, tomēr tos ir nepieciešams realizēt ļoti precīzi. Viņš žurnālistiem skaidroja, ka pašreiz notiek karavīru sagatavošana un apmācība un tas būs ilgs process, jo ir jāsagatavo vairāki speciālisti, tostarp mehāniķi, vadītāji, komandieri un citi.

"Šis projekts ir ļoti plašs un laikietilpīgs, kā arī tas prasa lielus resursus," izteicās ministrs, piebilstot, ka šis ir veiksmīgākais projekts.

Bergmanis piebilda, ka šis projekts ļaus sadarboties Latvijas un Lielbritānijas uzņēmumiem, jo projekts tiks realizēts ciešā sasaistē ar Latvijas pusi. Ministrs pieļāva, ka Latvija varētu un arī vēlas attīstīt militāro industriju, uzsverot, ka tas ir iespējams.

Nacionālo bruņoto spēku komandiera pienākumu izpildītājs Ivo Mogiļnijs pauda, ka Latvijas karavīri, saņemot jauno bruņutehniku, ir motivēti mācīties un ļoti lepojas ar saņemtajiem bruņutransportieriem. "Šis pirmās piegādes posms ir tikai sākums Sauszemes bruņoto spēku mehanizācijas procesā," pauda Mogiļnijs.

Mogiļnijs izteicās, ka šis projekts par bruņutehnikas piegādi bruņotajiem spēkiem ļaus paaugstināt savas mobilitātes spējas un, ja būs nepieciešams, sasniegt noteiktu efektivitāti kaujas laikā. Viņš piebilda, ka līdz ar to arī tiks paaugstināts karavīru kopējo zināšanu līmenis taktikā un mehanizētā ekipējuma izmantošanā.

LETA jau ziņoja, ka 2014.gada septembrī tika parakstīts starpvaldību pirkuma līgums, kas paredz 123 Lielbritānijas bruņoto spēku lietošanā esošo bruņutransportieru iegādi Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigādes vajadzībām. Bruņutehnikas piegāde turpināsies pakāpeniski līdz 2020.gadam.

Šī kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar augstu mobilitāti. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla - visur, kur nav purva. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)