Banner 980x90

Čia sēklas ādas un kaulu veselībai, diabēta profilaksei… Kas vēl tajās labs un kādās receptēs noder

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Ne tikai apģērbiem, arī pārtikas produktiem mēdz būt sava mode. Nesen pārtikas modes galvgalī parādījās čia sēklas. Vai tiešām tās ir tik veselīgas, kā runā, vaicāju uztura speciālistei Ingai Širinai.

Čia sēklu dzimtene ir Dienvidamerika. Arī mūsdienās tās galvenokārt audzē šajā zemē. Augstās uzturvērtības dēļ šīs sēklas ir kļuvušas populāras visā pasaulē, arī Latvijā to popularitāte aug. Tās iegūst no Spānijas salvijas jeb čia (Salvia hispanica).

Kā ļoti vērtīgs augs čia sēklas ir zināmas jau kopš acteku un maiju laikiem. Leģenda vēsta, ka viena karote čia sēklu spēja nodrošināt karavīrus ar enerģiju un izturību veselu diennakti. Tulkojumā no maiju valodas "čia" nozīmē "spēks". Šis vārds lieliski atklāj šo sēklu būtību.

Čia sēklās koncentrējušās vissvarīgākās un vērtīgākās uzturvielas – olbaltumvielas ar vērtīgo aminoskābju sastāvu, tauki, kurus veido gandrīz simtprocentīgas polinepiesātinātās taukskābes jeb omega- 3, un ogļhidrāti balastvielu veidā, kas darbojas kā zarnu suka. Taču balastvielas arī kavē tauku uzsūkšanos, samazina holesterīna līmeni un apetīti.

Čia sēklas ir ļoti labs minerālvielu avots. Tās satur kalciju, dzelzi, fosforu, kāliju, magniju, selēnu un cinku. Ir arī labs antioksidantu avots.

Dienā būtu jāapēd viena līdz divas ēdamkarotes šo sēklu. Tās var iekļaut uzturā svaigas, grauzdētas vai mērcētas. Tomēr vislabākais veids, kā no šīm sēklām iegūt maksimālu labumu, ir tās pirms lietošanas uzturā izmērcēt aptuveni 20 minūtes. Izmērcētas sēklas kuņģim būs arī vieglāk sagremot. Čia sēklas var arī pievienot kādam ēdienam. Tām ir neitrāla garša, tāpēc var likt klāt gandrīz jebkam – salātiem, sacepumam, sautējumam, brokastu jogurtam, muslim un biezputrai. Izmērcētas čia sēklas ir lielisks papildinājums smūtijam. Bērniem čia sēklas var dot no brīža, kad pilnībā ieviests papilduzturs. Mazuļiem tās jādod ne vairāk kā vienu tējkaroti dienā, pirms tam izmērcējot.

Atsevišķos gadījumos čia sēklas var radīt diskomfortu gremošanas traktā, kas izpaužas kā vēdera uzpūšanās. Biežāk tas novērojams, ja baudītas neizmērcētas sēklas.

Lai papildinātu savu uzturu ar ļoti vērtīgām vielām un to dažādotu, čia sēklas ir ieteicams iekļaut ēdienkartē ikvienam. Pateicoties augstvērtīgam uzturvielu saturam, čia sēklas labvēlīgi ietekmē sirds un kaulu veselību, veicina gremošanas trakta un ādas veselību, noderīgas cukura diabēta profilaksei.

Ko var pagatavot?

* Brokastu kokteilis (2 porcijas): "Piena spēku" bez piedevām sablendē ar 1 banānu, 1 ēd. k. čia sēklu, 1 ēd. k. maltu linsēklu un 1 sauju dzērveņu.

* Čia sēklu un upeņu pudiņš (1 porcija): 1/3 glāzes čia sēklu ieber bļodiņā un aplej ar 1 līdz 1,5 glāzēm riekstu vai mandeļu piena, kārtīgi samaisa un uz brīdi atstāj. Pēc 15 min vēlreiz rūpīgi samaisa, ļauj sēklām uzbriest vēl vismaz 10 min. Tikmēr katliņā atkausē un uzsilda 3 līdz 4 ēd. k. saldētu upeņu, pievienojot cukuru un vaniļas cukuru. Daļu upeņu var saspaidīt ar dakšiņu, lai veidojas ievārījumam līdzīga masa, bet daļu ogu atstāj veselas. Glāzē kārtās liek gatavo čia sēklu un piena maisījumu un upenes. Saldēto upeņu vietā var izmantot arī upeņu ievārījumu.

* Čia sēklu pudiņš ar banāniem (1 porcija): 1/3 glāzes čia sēklu ieber bļodiņā aplej ar 1 glāzi mandeļu, sojas, rīsu vai auzu piena. Kārtīgi samaisa un atstāj. Pēc 15 min vēlreiz rūpīgi samaisa, ļauj sēklām uzbriest vēl 10 min. Tikmēr atsevišķā bļodiņā ar dakšiņu saspaida vienu banānu, iejauc 1 ēd. k. agaves sīrupa un 1/2 līdz 1 tējk. vaniļas ekstrakta. Uz nakti atstāj ledusskapī. Var pievienot arī kanēli un sakapātas mandeles. Ja izmanto rīsu vai auzu pienu, kas ir salds, var iztikt bez agaves sīrupa.

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas Avīzi"

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)