Banner 980x90

Bojāgājušo bērni prasa 60 000 eiro kompensāciju no VUGD saistībā ar traģisko avāriju uz ceļa Rīga-Daugavpils

Rīga, 7.nov., LETA. Bērni, kas teju pirms četriem gadiem zaudējuši abus vecākus negadījumā uz šosejas Rīga-Daugavpils, kurā iesaistīts arī pirmās instances tiesā attaisnotais ugunsdzēsējs, prasa Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) atlīdzināt 60 000 eiro kaitējumu, noskaidroja aģentūra LETA.

Krimināllieta par negadījumu, kurā gāja bojā divi cilvēki, 22.oktobrī Zemgales rajona tiesā Ogrē izskatīta pēc būtības un lietā pasludināts saīsinātais spriedums, kas attaisno ugunsdzēsēju-glābēju. Taču, kā aģentūru LETA informēja tiesas palīdze Jelgavā Sanita Grinšpone, Ogres rajona prokuratūra un cietušo pilnvarotā pārstāve zvērināta advokāte iesnieguši lūgumu par pilna sprieduma sastādīšanu, un to varēs pārsūdzēt. Pilna sprieduma pieejamības datums noteikts 16.novembris.

Lietā apsūdzēta glābēja advokāts Aldis Alliks, pirms nav iepazinies ar pilnu spriedumu, nav bijis gatavs komentēt pirmās instances spriedumu, taču atzina, ka avārijas laikā uz ceļa bijis tā sauktais "melnais ledus", un ugunsdzēsējs, vadot dienesta transportlīdzekli, darījis visu, lai no negadījuma varētu izvairīties.

Alliks arī informēja, ka cietušie ir cēluši prasību pret VUGD par morālā kaitējuma atlīdzināšanu, un nolemts, ka lietā kā trešā puse jāpieaicina arī ceļa apsaimniekotāji.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja palīdze Natālija Kaufelde aģentūrai LETA apstiprināja, ka prasību tiesā iesniegusi avārijā bojāgājušo bērnu - Viktora Marinova un Nataļjas Ņemiro - pilnvarotā pārstāve zvērināta advokāte Nastasja Frīdmane. Bērni prasa atlīdzināt morālo kaitējumu saistībā ar ceļu satiksmes negadījumā 2015.gada 13.janvārī abu vecāku bojā eju. Prasītāji vēlas piedzīt no VUGD katrs pa 30 000 eiro.

Tiesu informācijas sistēmas dati liecina, ka morālā kaitējuma piedziņas lieta bijusi apturēta, bet vēlāk tiesvedība atjaunota. Savukārt ar 27.septembra lēmumu lietā ir pieaicināta trešā persona atbildētāja pusē - VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs". Lietā ir saņemti trešās personas paskaidrojumi, par kuriem no pārējiem lietas dalībniekiem pieprasītas atsauksmes. Lietas izskatīšanu tiesa turpinās 12.decembrī plkst.10.

Jau vēstīts, ka Zemgales rajona tiesa Ogrē lēmusi attaisnot apsūdzēto ugunsdzēsēju-glābēju, kura vadītais operatīvais transportlīdzeklis pirms nepilniem četriem gadiem, braucot uz izsaukumu pie Ķeguma, iekļuva satiksmes negadījumā, kurā gāja bojā divi cilvēki no vieglās automašīnas. Tiesa nospriedusi apsūdzēto atzīt par nevainīgu pret viņu celtajā apsūdzībā pēc Krimināllikuma 260.panta otrās daļas un attaisnot.

Minētā Krimināllikuma daļa paredz, ka par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījis transportlīdzekļa vadītājs, un ja tā rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai izraisīta cilvēka nāve, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot autovadītāja tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tiesnese Inese Punte plašāku komentāru nesniedza, vien piebilda, ka notikušais ir traģēdija visiem iesaistītajiem. "Konkrētajā kriminālprocesā lēmumu pieņēmu, rūpīgi izvērtējot notikušā faktiskos apstākļus, liecinieku, cietušo un ekspertu liecības, kā arī, protams, prokurores, aizstāvja un cietušo pārstāves viedokļus," pauda tiesnese.

Kā ziņots, 2015.gada 13.janvārī apsūdzētā persona pildīja neatliekamus dienesta pienākumus - vadīja VUGD operatīvo transportlīdzekli ar ieslēgtiem speciālajiem gaismas signāliem pa autoceļu Rīga-Daugavpils, dodoties atbrīvot personas, kas iespiestas ceļu satiksmes negadījuma rezultātā grāvī ieslīdējušā transportlīdzeklī.

Apsūdzībā bija teikts, ka, neņemdams vērā meteoroloģiskos apstākļus - tumsu un apledojušu, slapju asfaltu -, kā arī vadītā transportlīdzekļa īpatnības un stāvokli, ugunsdzēsēju mašīnas vadītājs izvēlējās braukšanas ātrumu, kas negarantē satiksmes drošību. Tā rezultātā sākās sānslīde, un, daļēji sasveroties uz kreisajiem sāniem, ugunsdzēsēju automašīna iebrauca pretējā braukšanas virziena joslā un uzgāzās virsū vieglajam transportlīdzeklim.

Sadursmes brīdī vieglais transportlīdzeklis ar četriem pasažieriem bija apstājies un neatradās kustībā.

Ceļu satiksmes negadījumā no gūtajām traumām mira divi pasažieri un divi pasažieri guva vidēja smaguma miesas bojājumus.

VUGD 2015.gada 13.janvārī ziņoja, ka glābšanas dienests saņēmis informāciju par ceļu satiksmes negadījumu pie Ķeguma, kur nepieciešama arī glābēju palīdzība.

LETA toreiz ziņoja, ka, dodoties uz izsaukuma vietu, VUGD cisterna slidenā ceļa dēļ iekļuvusi ceļu satiksmes negadījumā, kur sadūrušās divas smagās un trīs vieglās automašīnas. Negadījuma rezultātā vienā no vieglajām automašīnām iespiesti trīs cilvēki, kurus ugunsdzēsēji glābēji ar hidrauliskajiem instrumentiem atbrīvojuši. Negadījumā bojā gājuši divi cilvēki, trīs ievainoti, tostarp arī divi ugunsdzēsēji.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)