Banner 980x90

Biedrība: ASV tirgus var pavērt jaunas eksporta iespējas Latvijas lauksaimniekiem

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Lai gan Latvijai patlaban nav lauksaimniecības atašeja ASV, šāds eksperts būtu ļoti vajadzīgs, jo nodrošinātu kvalitatīvu komunikāciju ražotājiem, sekmējot iekļūšanu jaunos eksporta tirgos, aģentūrai LETA sacīja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

"Latvijai pašlaik nav lielu zīmolu, kas var mēģināt atrast noieta tirgu ASV, bet gan daudzi salīdzinoši mazi uzņēmumi ar produktiem, kas varētu interesēt patērētājus. Lai ražotāji spētu šajā tirgū iekļūt, svarīgi nodrošināt kvalitatīvu komunikāciju - ekspertu, kurš sniegtu informatīvu un regulāru atbalstu ražotājiem. Valsts investīciju ieguldīšana zinoša un pieredzējuša tirdzniecības speciālista algošanā ASV noteikti atmaksātos," sacīja Dzelzkalēja.

Viņa arī norādīja, ka Latvijas lauksaimniecības un pārtikas sektors ir eksportspējīgs, tādēļ ir ļoti svarīgi atrast jaunus, stabilus un uzticamus produkcijas noieta tirgus.

"ASV tirgus ir ļoti daudzveidīgs, un tajā ir iespējams atrast patērētājus, kurus uzrunā pēc augstiem standartiem ražotie Latvijas pārtikas produkti. Ņemot vērā straujo bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā, ASV tirgus ir potenciāli interesants, jo patērētājiem ir šo produktu pirktspēja. Iekļūšana ASV tirgū daudzējādā ziņā būs atkarīga no tā, cik spēcīgi un zinoši eksperti šo procesu vadīs," sacīja biedrības vadītāja.

Kā ziņots, intervijā aģentūrai LETA Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns atzina, ka Latvijas uzņēmēju interese par ASV un Meksikas tirgu ir pieaugusi un šī iemesla dēļ būtu nepieciešams domāt arī par lauksaimniecības atašeja nozīmēšanu darbam ASV.

Runājot par Latvijas uzņēmēju iespējām iekļūt ASV tirgū, vēstnieks skaidroja, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) darbojas ļoti profesionāli un atbalsts dažādu vizīšu gatavošanas jomā, kā arī informatīvo materiālu sagatavošanā, stāstot par potenciālajām iespējām, tiek sniegts ļoti kvalitatīvi. "Es pats gan vēlētos redzēt, ka Latvija pastiprina savu cilvēku klātbūtni ASV, kas ir milzīgs, stabils tirgus ar labām iespējām. Tas ir arī ļoti augošs tirgus, kurā nekas neliecina par gaidāmām krīzes kataklizmām. Uzņēmējiem tā ir laba garantija ilgstošai peļņai bez ģeopolitisko izmaiņu riska iespējām," sacīja vēstnieks, piebilstot, ka Latvijai nepieciešams pastiprināt savu ekonomisko klātbūtni ASV.

"Ja mūs ASV interesē lauksaimniecības nozarē, varbūt ir īstais brīdis padomāt par lauksaimniecības atašeja nozīmēšanu darbam ASV? Tas nojauktu zināmus birokrātijas šķēršļus. Šie praktiskie darbi ir ļoti nepieciešami, un es tiešām ceru, ka mēs tos arī realizēsim," atzina Razāns. Viņš arī norādīja, ka vairāki Latvijas uzņēmumi jau tagad veiksmīgi pašas darbojas ASV tirgū un tiem nav nepieciešams valsts atbalsts.

Tikmēr, taujāts, vai ASV tirgus var kalpot kā alternatīva Krievijai, viņš pauda viedokli, ka daudziem Latvijas uzņēmējiem Krievija ir un būs labs tirgus. "Tāpat tas ir labs tirgus arī uzņēmējiem no ES un ASV. Pieņemu, ka būs preču grupas, kuras būs iespējams pārdot Krievijā, taču ar šo valsti ir saistīti daudzi riski," sacīja Razāns, piebilstot, ka tiem uzņēmējiem, kuri darbojas Krievijā, tie ir jāizvērtē, jo jebkuras investīcijas un sadarbība ar partneri ir uzņēmuma lēmums.

"Ja pilnībā neizvērtē iespējamos riskus, tie draud nonākt grūtā situācijā, kura ir kļūdaina sprieduma rezultāts. Tikmēr noteiktās biznesa jomās ASV ir labs tirgus, ar kuru var darboties. Šeit veidojas ļoti labas perspektīvas," uzskata vēstnieks.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)