Banner 980x90

Amatas novadā iesaka IZM piestrādāt pie reformas, taču citur skolas tāpat lemtas slēgšanai

Valmiera, 20.jūl., LETA. Amatas novada domes priekšsēdētāja Elita Eglīte (LZS) uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) nepieciešams vēl pastrādāt pie skolu reformas, ņemot vērā iedzīvotāju izvietojumu, taču citos novados IZM priekšlikumi par vidusskolēnu skaitu skolu liktenī neko nemainīs.

Amatas novada domes priekšsēdētāja Elita Eglīte (LZS) uzskata, ka IZM būtu nepieciešams izveidot vēl vienu līmeni skolēnu sadalē vidusskolā, ņemot vērā, ka Latvijā ir dažāds apdzīvotības blīvums un ka skolēni tāpat mēro vairāku kilometru tālu ceļu, lai nokļūtu tuvējā skolā. Tāpat viņa arī nesaprotot, kā domāti trešajā kategorijā minētie 25 kilometri – vai tas ir no skolēna dzīvesvietas, vai vidusskolas.

Pēc Eglītes domām ministrijai jāstrādā pie izglītības kompetencēm, tad cilvēki paši sapratīs, vai skola spēj izpildīt šīs prasības. Šobrīd Nītaures vidusskola, kurā mācībām 10.klasē pieteikušies 10 skolēni, nebūtu spējīga izpildīt IZM izvirzītos priekšlikumus.

Savukārt Strenču novada domes priekšsēdētājs Jānis Pētersons (Nākotnes vārdā jau šodien!) aģentūrai LETA pauda, ka IZM rekomendācijas daudz neietekmējot Strenču novada vidusskolas likteni, kurai draudot slēgšana. Jau šobrīd vidusskolā ir grūtības ar skolēnu skaitu gan demogrāfijas, gan Valmieras pilsētas tuvuma dēļ, kur atrodas trīs vidusskolas un viena ģimnāzija.

Tāpat IZM plāni daudz neietekmēs Pārgaujas novadu, kur faktiski jau notikusi vienīgās skolas, Stalbes vidusskolas, reorganizācija, aģentūra LETA noskaidroja pie Pārgaujas novada domes priekšsēdētāja Hardija Venta (Vienoti novadam). Domes vadītājs gan atzina, ja redz savā novadā vidusskolu, tad tā būtu ar profesionālo ievirzi.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) savā pētījumā sadalījusi Latvijas skolas trīs kategorijās, kas attiecīgi nosaka vidusskolēnu skaitu skolā.

Pirmajā kategorijā iekļautas četras lielākās Latvijas pilsētas ar vairāk nekā 50 000 iedzīvotājiem – Rīga, Daugavpils, Liepāja un Jelgava.

Otrajā kategorijā iekļauti pārējie reģionālie attīstības centri, trešajā – pārējā Latvijas teritorija, izņemot attālās vietas reti apdzīvotās teritorijās. Ceturtā kategorija domāta kā izņēmums reti apdzīvotām teritorijām, to attiecinot uz mazpilsētām un ciemiem, kur 25 un vairāk kilometru attālumā nav citas vietas, kur iespējams iegūt vidēju vai pamatskolas izglītību. Šādi attālumi noteikti, lai ceļā uz skolu pavadītais laiks, izmantojot sabiedrisko transportu, nepārsniegtu stundu.

Pētījumā rekomendēts noteikt minimālo skolēnu skaitu vidusskolām (10.-12.klase), to darot divos posmos ar kopējo ilgumu seši gadi.

Līdz 2020.gada 1.septembrim visā Latvijas teritorijā tie būtu 150 skolēni vidusskolā, izņemot vietas, kur 25 kilometru rādiusā nav citas vidusskolas - šajā gadījumā tie būtu 60 skolēni. Savukārt pēc šī perioda, līdz 2023.gada 1.septembrim, rekomendējamais minimālais skolēnu skaits lielpilsētās ar vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju būtu 225. Pārējā Latvijas teritorijā - 150, savukārt vietās, kur 25 kilometru rādiusā nav citu vidusskolu, - 75 skolēni.

Šie kritēriji netiktu attiecināti uz valsts ģimnāzijām.

Papildu šiem kvantitatīvajiem kritērijiem, IZM rekomendē noteikt arī kvalitatīvos kritērijus. Ar šiem kritērijiem tiktu mērīta vidusskolas posma izglītības pievienotā vērtība, salīdzinot vidusskolas absolventu obligāto centralizēto eksāmenu rezultātus ar šo pašu izglītojamo centralizēto eksāmenu rezultātiem, beidzot pamatskolu.

Skaidrots, ka, pašvaldībām izvērtējot katras konkrētās vidusskolas turpmāko attīstību, tiks skatīts uz visiem kritērijiem. Tas nozīmē, ka arī maza skola, kas neizpilda kvantitatīvos kritērijus, varētu tikt saglabāta esošajā veidolā pie noteikuma, ja tā uzrāda augstus kvalitatīvos rādītājus

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)