Banner 980x90

Zemkopības ministrija pilnībā plāno apgūt EP finansiālo atbalstu pērnā gada plūdu seku likvidēšanai

Rīga, 8.nov., LETA. Ja Latvijai piešķirs Eiropas Parlamenta (EP) Budžeta komitejas pirmdien apstiprināto 17,7 miljonu eiro atbalstu pagājušā gada spēcīgo lietavu un plūdu seku likvidēšanai, Zemkopības ministrija (ZM) piešķirtos finanšu līdzekļus plāno apgūt pilnībā, aģentūrai LETA sacīja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Viņa teica, ka ZM pozitīvi vērtē EP Budžeta komitejas lēmumu apstiprināt Eiropas Savienības (ES) Solidaritātes fonda mobilizēšanu, sniedzot Latvijai palīdzību 17 730 519 eiro apmērā, lai likvidētu pagājušā gada spēcīgo lietavu un to izraisīto plūdu sekas. "ES Solidaritātes fonda finanšu līdzekļi ir izmantojami infrastruktūras atjaunošanai tādā stāvoklī, kādā tā bija pirms attiecīgajiem postījumiem. Ja EP un Padome lems piešķirt finansējumu, tad to varēs izmantot, piemēram, ceļu infrastruktūras un meliorācijas sistēmu atjaunošanai," viņa sacīja.

Pēc Mucenieces teiktā, ja ES Solidaritātes fonda finansējums tiks piešķirts, tas būs jāizmanto 18 mēnešu laikā no tā piešķiršanas brīža, un ZM piešķirtos finanšu līdzekļus plāno apgūt pilnībā.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas lauksaimnieki ir gandarīti par EP Budžeta komitejas lēmumu finansiāli atbalstīt pērnā gada spēcīgajās lietavās un plūdos cietušos Latvijas zemniekus, tomēr satraucas par salīdzinoši īso termiņu līdzekļu apgūšanai.

Tāpat vēstīts, ka EP Budžeta komiteja pirmdien, 5.novembrī apstiprinājusi 17,7 miljonu eiro piešķiršanu Latvijai, lai valsts likvidētu plūdu radītās sekas, proti, atjaunotu infrastruktūru, kā arī atlīdzinātu ārkārtas pasākumu izmaksas un segtu sakārtošanas darbu izmaksas.

Galīgo lēmumu par 17 730 590 eiro līdzekļu piešķiršanu no ES Solidaritātes fonda EP pieņems plenārsesijā novembrī. Līdzekļi kļūs pieejami līdz ar Padomes apstiprinājumu.

2017.gada vasarā un rudens sākumā, spēcīgo lietavu dēļ pārsvarā Latgali un arī Kurzemi skāra plūdi. 29 novados tika lemts izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecības sektorā.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka 2017.gada plūdi Latvijas lauksaimniekiem provizoriski ir radījuši 37,3 miljonu eiro zaudējumus.

Lauksaimnieki, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā bojā gāja lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, varēja pieteikties kompensāciju saņemšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)