Banner 980x90

Turaidas muižas Klaušinieku mājai atjaunots karkass

Rīga, 18.maijs, LETA. Turaidas muzejrezervāta Turaidas muižas Klaušinieku mājai noslēdzies viens no atjaunošanas darbu posmiem - atjaunots būvei raksturīgs ēkas karkass un uzslietas spāres, aģentūru LETA informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Par Klaušinieku mājas restaurācijas un atjaunošanas darbu veikšanu VNĪ noslēgusi līgumu ar pilnsabiedrību "RERE Meistari 1". Darbus plānots pabeigt līdz 2018.gada 30.jūnijam, un restaurācijas un atjaunošanas darbu kopējās izmaksas ir 517 230,80 eiro.

"Klaušinieku māja šobrīd ieguvusi kopskata veidolu un skaidri iezīmē 18.gadsimta beigu būvei raksturīgās aprises. Apjomīgākie būvdarbi - ēkas pamatu restaurācija, karkasa un spāru uzsliešana, ir paveikti, un ēkas atjaunošana ieiet nākamajā fāzē. Atjaunotās Klaušinieku mājas unikalitāte saistīta ar būvniecībā pielietotajiem materiāliem - laukakmeņiem, koku, māla kleķi, māla un kaļķa javu, niedru jumtu," sacīja VNĪ valdes locekle Līga Ermane.

"Atjaunojot ēku un radot ekspozīciju Klaušinieku mājā, Turaidas muzejrezervāts ir izvirzījis uzdevumu, kas saskan ar Latvijas valsts simtgades atzīmēšanas mērķiem - aktualizēt Latvijas vēsturi un notikumus, kas ietekmēja Latvijas valsts izveidi, un stiprināt izpratni sabiedrībā par Latvijas valstiskumu kā likumsakarīgu ilgstošas attīstības rezultātu. Ekspozīcijas pamattēmas šajā ēkā būs - "Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis"," piebilda Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne.

Klaušinieku mājā šobrīd ir uzsākti māla kleķa ārsienu izbūves darbi.

Kā liecina Turaidas muzejrezervāta etnogrāfa Uģa Niedres veiktais pētījums par Klaušinieku māju, ēka celta klaušu laikos 18.gadsimtā vai vēl agrāk. No ārpuses ēka atgādinājusi riju ar lielu piedarbu. Sienas celtas no māla kleķa, bet tās jumts bijis četrslīps ar platām paspārnēm.

Ēkas rietumu gals bijis ar izvirzījumu, tur atradusies liela apkurināma telpa, kurā klaušu darbinieki pārnakšņoja. Austrumu galā bijusi stadula klaušinieku zirgiem ar plašu nojumi, ko balstījuši stabi. 19.gadsimta beigās ēka tikusi pārplānota un dzīvojamā daļā ierīkoti divi dzīvokļi muižas kalpu ģimenēm, stadulā viņu kūtis un klētis, vāgūzis.

Līdz mūsdienām saglabājusies vien neliela daļa no oriģinālās Klaušinieku mājas sienas, kas tiks demontēta un eksponēta atjaunotajā Klaušinieku mājā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)