Banner 980x90

Sporta pulkstenis vīriešiem – ko un kā izvēlēties?

Foto: 1a.lv
Foto: 1a.lv
Nav daudz aksesuāru, kas popularitātes un lietošanas biežuma ziņā varētu mēroties ar pulksteņiem. Pulkstenis ir ne tikai skaists, bet arī ārkārtīgi praktisks un funkcionāls rīks. Pat viedtālruņu gadsimtā, kad pareizu laiku var uzzināt savā daudzfunkcionālajā ierīcē, pulksteņi savu popularitāti nav zaudējuši, bet, gluži otrādi, ieguvuši savai eksistencei jaunu dimensiju – sporta pulksteņi piešķir pavisam jaunu nozīmi vārdam "pulkstenis". Ar ko tie ir īpaši un kā izvēlēties savu? Lasi tālāk!

Kas ir sporta pulkstenis?
Par sporta pulksteņiem sauc ne vairs sportiska dizaina klasiskos laikrāžus, bet gan nelielas, ap roku nēsājamas viedierīces, kas papildus laika rādīšanai piedāvā daudz papildu funkciju, kas īpaši noderīgas būs tiem, kuri seko līdzi savai fiziskajai sagatavotībai un nodarbojas ar dažādu veidu aktivitātēm. Liela daļa no sporta pulksteņiem ir savienojami arī ar viedierīcēm, tādējādi krietni vien paplašinot to spēju robežas – savienojumā ar viedierīci sporta pulkstenis var ne tikai uzkrāt datus, bet arī tos statistiski apstrādāt, piedāvāt kopsavilkumus, tendenču pārskatus un vēl daudz jo daudz kā cita.

Kam ir paredzēts sporta pulkstenis?
Kā jau vēsta nosaukums – sportiskām aktivitātēm. Taču atkarībā no pieejamā funkciju klāsta, sensoriem un papildaprīkojuma, piemērotība dažādiem sporta veidiem atšķiras. Vieni sporta pulksteņi būs īpaši noderīgi skriešanai, citi – spēka treniņiem, nūjošanai vai velobraukšanai. Katrā ziņā, pirms tiek izdarīta izvēle par labu vienam vai otram sporta pulksteņu modelim, jāpievērš uzmanība, lai jaunā ierīce spētu sniegt maksimālu labumu.

Vēl svarīgi atcerēties, ka ne visiem sporta pulksteņiem ir pieejams sensors pulsa mērīšanai. Ja tas ir aktuāli, arī tam vajadzētu pievērst uzmanību. Dažiem modeļiem komplektācijā nāk atsevišķas jostas pulsa mērīšanai. 

Kāpēc vajadzīgi sporta pulksteņi?
Iemesli katram var būt savi, taču galvenokārt– lai sekotu līdzi savam progresam, vienkāršāk ievērotu treniņu grafiku un sasniegtu izvēlētos mērķus. Sporta pulksteni vienkāršoti var salīdzināt ar automašīnas mērinstrumentu paneli – tas ir kā sportista darbību, jaudas un sniegumu mērpanelis. Ja ar sporta pulksteņiem iepriekš nav bijusi darīšana, tad izvēlēties labāko un sev piemērotāko var šķist sarežģīts uzdevums, taču patiesībā viss ir gluži vienkārši.

Viens modelis nebūs piemērots visiem sportistiem. Ir pieejami modeļi ar dažādiem parametriem, līdz ar to arī ir iespējams atrast tieši tādu pulksteni, kura funkcijas patiešām tiks izmantotas. Taču ir pieejami arī īpaši daudziem sporta veidiem piemēroti daudzfunkcionāli sporta pulksteņi, kuri papildu fitnesa parametru mērīšanai spēj sniegt arī datus no GPS par atrašanās vietu, kas ir īpaši noderīgi, orientējoties apkārtnē, kā arī var būt aprīkoti ar altimetru, barometru un kompasu. 

Jaunākie modeļi spēj arī sekot līdzi ikdienas aktivitātēm un var tikt savienoti ar viedtālruņiem, līdz ar to tajos var lasīt e-pasta ziņojumus, īsziņas un brīdinājuma signālus. Tāpat dažus jaunākos modeļus var savienot ar sociālajiem tīkliem.
Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv


Četri dažādi sporta pulksteņu veidi
Sportistiem, kuri vēlas uzlabot savus rezultātus, precīzi mērījumi ir vienīgais veids, kā vērot sava progresa dinamiku. Kad runa ir par sekundēm, aptuvena paskatīšanās pulkstenī ielas malā nederēs, bet viedtālruņa izmantošana tērē šīs dārgās sekundes. Tieši tādēļ sporta pulkstenis ir lielisks atlētu rīks, atliek vien atrast tādu, kas mēra svarīgos parametrus – vai tas būtu laiks, augstums virs jūras līmeņa vai attālums (īpaši svarīgi būs riteņbraucējiem un skrējējiem), vai sirdsdarbības ātrums, kā arī nopeldētā distance tiem, kuri trenējas peldēšanā. Tālāk – četri dažādi sporta pulksteņu veidi!

♦ Peldēšanai, riteņbraukšanai un skriešanai. Šiem sporta veidiem vispiemērotākie būs modeļi, kuriem ir norādīta peldēšanas, riteņbraukšanas un skriešanas funkcija, kā arī ir iespējots GPS. Tie var mērīt peldēšanai svarīgus parametrus un noteikt brauciena vai skrējiena laikā pieveikto attālumu vai sniegt sirdsritma analīzi. Viens no piemērotākajiem modeļiem būs Suunto Ambit3 Vertical, kam ir pieejams daudzu sporta veidu režīms, kas ļauj ātri pārslēgties no viena sporta veida uz citu, kas varētu būt svarīgi, piemēram, triatlona treniņiem.
Triatlonam. Papildus standarta funkcijām, šādam nolūkam paredzētam pulkstenim būs nepieciešams arī triatlona režīms. Tāpat var noderēt dažas papildu funkcijas, piemēram, ikdienas aktivitāšu uzskaite, kas skaita noietos soļus, fiksē miega režīmu un seko līdzi sadedzinātajām kalorijām. Arī sirdsdarbības ritma uzraudzības funkcija var lieti noderēt. Šādi funkcijām bagāti pulksteņi būs atrodami gan Garmin, gan Suunto klāstā.
Kombinētiem sporta veidiem, triatlonam un orientēšanās aktivitātēm brīvā dabā. Tādi sporta pulksteņi kā Garmin Fenix 3, Garmin Forerunner 935 un Suunot Ambit3 Peak būs lieliski piemēroti ne tikai skriešanai, kāpšanai kalnos, braukšanai ar divriteni, slēpošanai vai peldēšanai, bet arī lieliski apvieno labākās sporta un fitnesa pulksteņa iezīmes. Augstas jutības GPS pozicionēšana, 3 asu kompass ar altimetru un barometru – tas viss ir pieejams šajos tehniski augstvērtīgajos pulksteņos, taču tas vēl nav viss – pieejama arī maršruta navigācija un izsekošanas funkcija. Un tas viss – korpusā, kas izturēs pat visskarbākos āra apstākļus.
Ikdienas aktivitāšu uzskaitei un vērtēšanai. Sporta pulkstenis lieti noder ne tikai tiem, kuri vēlas sasniegt lieliskus rezultātus sportā, bet arī ikvienam, kurš vēlas uzzināt vairāk par savu dzīvesveidu un tā ietekmi uz dzīves kvalitāti. Ne vienmēr subjektīvi novērojumi būs precīzi – pašam var šķist, ka ar miega režīmu viss ir kārtībā, taču, rūpīgāk pavērojot datus un tos analizējot, var sanākt noskaidrot, ka miega režīms tomēr nav regulārs un ir gana daudz vietas uzlabojumiem. Pulkstenis, kas paredzēts ikdienas aktivitāšu uzskaitei, parasti ietver tādas funkcijas kā soļu skaitīšana, noietais attālums, kā arī aprēķina sadedzinātās kalorijas.

Kas notiek ar apkopotajiem datiem?
Kaut arī pulkstenis ir lielisks rīks datu apkopošanai, tas tomēr nav piemērots datu plašākai analīzei, tādēļ ir nepieciešama fitnesa lietotne viedtālrunī, kurā datus augšupielādēt un detalizēti analizēt. Atkarībā no pulksteņa modeļa, to var paveikt vairākos veidos – izmantojot USB, Bluetooth vai Wi-Fi. Tiklīdz dati ir augšupielādēti, tos var ērti analizēt, kā arī dalīties ar saviem sasniegumiem sociālajos tīklos.
Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv
Pulksteņa baterijas darbības laiks
Lietojot parastu rokas pulksteni, par to parasti neviens neprāto, jo, runājot par parasta pulksteņa baterijas darbību, tiek domāti gadi. Ar sporta pulksteņiem ir nedaudz citādi – tos drīzāk var salīdzināt ar viedtālruņiem. Ja tas ir ieslēgts un intensīvi seko līdzi visam notiekošajam, baterija tukšojas. Atkarībā no modeļa, baterija var darbināt ierīci pat 200 stundu no vietas (Suunto Ambit3 Peak). Garmin Fenix modeļi darbojas ap 50 stundām, bet TomTom Spark būs labs sabiedrotais aktivitātēs, kuru ilgums nepārsniedz 11 stundas.

Kur meklēt?
Sporta pulksteņi ir pieejami plašā klāstā it visur. Visplašākā izvēle – viedveikalā 1a.lv. Ielūkojies tūlīt un izvēlies savu palīgu jaunā gada apņemšanās pildīšanai!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)