Banner 980x90

Siguldā viesosies Valsts asinsdonoru centra specializētais donoru autobuss

Marīs Žigats/ Foto: Edijs Pālens/LETA
Marīs Žigats/ Foto: Edijs Pālens/LETA
Siguldas novada Veselības dienas ietvaros sestdien, 9.aprīlī, no plkst.10.00 līdz plkst.14.00 pie Siguldas novada Kultūras centra Valsts asinsdonoru centra (VADC) specializētajā donoru autobusā siguldiešiem būs iespēja ziedot asinis, pilsētas informācijas portāls Sigulda24.lv uzzināja Siguldas novada pašvaldībā.

Valsts asinsdonoru centrs aicina siguldiešus atbalstīt asins donoru kustību Latvijā – saziedotās asinis varēs palīdzēt daudziem smagi slimiem pacientiem ārstniecības iestādēs.

Atgādinām, ka par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Ķermeņa svaram ir jābūt virs 50 kg. Asins nodošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai emocionāla pārdzīvojuma. Pirms asins ziedošanas ir jāuzņem veselīga pārtika un jādzer daudz šķidruma. Asins ziedošanas un iepriekšējā dienā nedrīkst lietot treknus ēdienus un alkoholu.

Valsts asinsdonoru centra speciālisti norāda, ka ziedojot asinis cilvēka organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma, atjaunojot asins sastāvu, tādēļ donori mazāk slimo ar akūtām un hroniskām slimībām. Pie tam asins nodošana raisa pozitīvas izjūtas, ka cilvēks ir palīdzējis kādam grūtā, varbūt pat izšķirošā brīdī.

Pirms asins ziedošanas donoram nosaka asins grupu  un Rh piederību (pirmreizējiem donoriem), kā arī hemoglobīna līmeni. Izmeklēšana tiek veikta bez maksas un analīžu rezultāti ir pieejami, pirms asins ziedošanas to palūdzot donoru reģistratoram. Katrs asins un asins komponentu donors saņem:

* brokastis - kompensāciju pusdienām 4,27 eiro apmērā, lai pēc asins ziedošanas procedūras varētu iestiprināties un atgūt spēkus (tiks ieskaitīta donora norādītajā bankas kontā);
brīvdienu.

Jau ziņots, ka no 4. līdz 10.aprīlim norisināsies Siguldas novada Veselības un sporta nedēļa – septiņas dienas novada iedzīvotājiem būs iespēja piedalīties dažādās sportiskās aktivitātēs, ko piedāvā Siguldas sporta un veselības klubi, kā arī iesaistīties lekcijās, diskusijās un praktiskās nodarbībās, lai uzzinātu, kā nostiprināt un uzlabot veselību.

Siguldas novada Veselības un sporta nedēļas laikā – 9.aprīlī no plkst.10.00 līdz plkst.16.00 norisināsies Siguldas novada Veselības diena, kuras laikā novadnieki bez maksas varēs apmeklēt ārstus, piedalīties sportiskās aktivitātēs un gūt vērtīgu informāciju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)