Banner 980x90

Saeimas priekšsēdētāja: Normatīvo aktu skaita samazināšana nav pašmērķis, tai jāiet roku rokā ar likumu kvalitāti

Daugavpils, 11.maijs, LETA. Normatīvo aktu skaita samazināšana nav pašmērķis, tai jāiet roku rokā ar likumu kvalitāti, šodien Daugavpilī notiekošā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 29.kongresā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

"Diskusija par normatīvisma mazināšanu nav jauna. Normatīvo aktu skaita samazināšana jāiet roku rokā ar likumu kvalitāti. Tāpat svarīgi ir saprast, kādēļ veidojas šie ne vienmēr kvalitatīvo normatīvo aktu plūdi, kādēļ rodas vajadzība pēc šī pārmērīgā regulējuma, kāpēc mēs neprotam piemērot normatīvo aktu, ja tas ir vispārīgs, un kāpēc mēs domājam, ka teksts atrisinās problēmu," norādīja Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka parlamentā izveidotais analītiskais dienests varētu palīdzēt likumu kvalitātes uzlabošanā.

Tāpat Mūrniece norādīja, ka pašvaldību vadītāji ir tie, kam uzticas iedzīvotāji, tādēļ viņu viedoklim ir liela nozīme. Cilvēki uzskata pašvaldības par viedokļu līderiem un uzticas tai informācijai, ko saņem no pašvaldībām.

Norādot, ka iedzīvotāju skaita samazinājums ir mūsu realitāte, Mūrniece atzinīgi novērtēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciatīvu par reģionālā remigrācijas koordinatoru tīkla izveidi, kura mērķi ir veicināt tautiešu atgriešanos Latvijā.

Otra lieta, ko savā uzrunā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, bija gaidāmās Saeimas vēlēšanas un to augstās likmes. "Mēs nevaram atļauties spēlēties ar dažādiem vēlēšanu eksperimentiem. Cilvēki vēlas stabilitāti un pārticību," norādīja Mūrniece.

Pēc Saeimas priekšsēdētājas domām vēlēšanu rezultātus lielā mērā izšķirs cilvēku piedalīšanās vēlēšanās. Tādēļ viņa aicināja cilvēkus būt aktīviem un piedalīties vēlēšanās.

Jau vēstīts, ka šodien Daugavpilī norisināsies LPS 29.kongress, kura laikā pašvaldību pārstāvji aicinās pievērsties normatīvisma samazināšanai, lai uzlabotu valsts un pašvaldību ikdienas darbu.

Kongresā piedalās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kā arī citas amatpersonas.

"Normatīvisms kaitē iedzīvotājiem, jo nereti veidojas situācija, ka bez jurista konsultācijas viņi pat nezina, kas atļauts, bet kas nav. Tas kaitē uzņēmējiem, jo kavē reakciju uz tirgus pieprasījumu un sadārdzina produktu. Tas kaitē pašvaldībām, jo neļauj lēti un kvalitatīvi sniegt pakalpojumus iedzīvotājiem. Nesamērīgi pieaug uzraudzības un kontroles izdevumi, salīdzinot ar pozitīvo efektu. Ja vēlamies straujāku ekonomisko un sociālo izaugsmi, valsts un pašvaldību spēki jāapvieno jaunas izpratnes veidošanā," pauž LPS priekšsēdētājs Gints Kaminskis (ZZS).

LPS kongresā aicinās pieņemt rezolūciju "Normatīvisma mazināšanas ceļa karte". Pēc Kaminska domām, "labāka Saeima būs tā, kas samazinās likumu skaitu un likumu apjomu", jo "tikai tad varēs reāli samazināt pārvaldi un nodoties ražīgam darbam, kas ļaus paaugstināt atalgojumu gan privātajā, gan valsts sektorā".

Par LPS 29.kongresa norises vietu izraudzīta Latgale, kur ar pirmo Latgales latviešu kongresu Rēzeknē pirms 101 gada tika likts pamats Latvijas valstij.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)