Banner 980x90

"Eurostat": Latvijā trešajā ceturksnī bijusi lēnākā ekonomikas izaugsme ES

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Latvijā šā gada trešajā ceturksnī bija mazākais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" sākotnējie dati, kas apkopoti par 21 bloka zemi.

Saskaņā ar sezonāli izlīdzinātiem datiem Latvijas IKP trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar jūliju-septembri pērn palielinājās par 0,7%, kas bija zemākais ES dalībvalstu, par kurām pieejami dati, vidū.

Lielāks IKP pieaugums trešajā ceturksnī gada izteiksmē reģistrēts Itālijā (+0,9%), Francijā (+1,1%), Beļģijā (+1,2%), Igaunijā (+1,3%), Somijā un Ungārijā (abās valstīs +1,4%), Grieķijā (+1,5%), kā arī Lietuvā un Portugālē (abās valstīs +1,6%). Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā trešajā ceturksnī gada izteiksmē reģistrēts IKP pieaugums par 1,7%.

Straujākā ekonomikas izaugsme gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar jūliju-septembri pērn reģistrēta Rumānijā (+4,6%), kam seko Bulgārija (+3,5%), kā arī Slovākija un Spānija (abās valstīs +3,2%).

Gada izteiksmē IKP trešajā ceturksnī pieaudzis visā 21 ES dalībvalstī, par kuru pieejami dati.

Visas ES ekonomika trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar šo pašu laikposmu pērn palielinājās par 1,8%, bet eirozonas IKP pieaugums gada izteiksmē bija 1,6%. Salīdzinājumā ar šā gada aprīli-jūniju trešajā ceturksnī IKP pieaugums ES bija 0,4%, bet eirozonā tas bija 0,3%.

Jūlijā-septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs mēnešu periodu Latvijā - tāpat kā Austrijā, Grieķijā, Lielbritānijā un Somijā - IKP pieauga par 0,5%. Lielāks pieaugums bijis Bulgārijā un Portugālē (abās valstīs +0,8%), Kiprā, Nīderlandē, Slovākijā un Spānijā (visās valstīs +0,7%), kā arī Rumānijā (+0,6%).

Igaunijā, Beļģijā, Francijā, Polijā, Ungārijā un Vācijā ekonomikas izaugsme ceturkšņa izteiksmē bija 0,2%, bet Lietuvā tā bija 0,1%.

Kopumā visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs mēnešu periodu reģistrēta ekonomikas izaugsme.

Dati par Dāniju, Horvātiju, Īriju, Luksemburgu, Maltu, Slovēniju un Zviedriju nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi ir izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)