Banner 980x90

Profesionālais peintbols telpās un ārpus tām – kā tas atšķiras no amatieru spēlēm?

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Dažādi peintbola āra parki, kā arī peintbols telpās Latvijā ir pieejams jau vairāk nekā 10 gadus, tāpēc var droši teikt, ka ļoti daudzi aktīvās atpūtas entuziasti ir vismaz reizi dzīvē izmēģinājuši šo spēli. Tie, kurus šī spēle ir patiešām aizrāvusi ar to nodarbojas gluži kā ar sporta veidu, tādēļ nav brīnums, ka pie mums ir arī pietiekami daudz cilvēku, kas var apgalvot, ka ar šo aktīvo spēli nodarbojas profesionālā līmenī.

Kā atšķiras amatieru spēle no profesionālās?
Pirmkārt, profesionāli spēlētāji veido savas komandas un piedalās dažādos turnīros, kur spēlē pret citām atbilstošā līmeņa komandām. Līdz ar to profesionālās spēlēs daudz precīzāk tiek reglamentētas tādas lietas kā:
• spēles noteikumi;
• spēlētāju ekipējums un apģērbs;
• punktu skaitīšana

To visu nosaka starptautiski akceptēti peintbola noteikumi, kurus vietējiem turnīriem var nedaudz modificēt. Profesionālos turnīrus – tāpat kā jebkura cita sporta veida sacensības – uzrauga un tiesā arī sertificēti tiesneši. Ņemot vērā, ka lielas sacensības nenotiek bieži, profesionālajām komandām nepieciešams arī regulāri trenēties, lai saglabātu formu un veicinātu komandas garu. Vajadzība pēc regulāriem treniņiem, protams, veicina arī izmaksu palielināšanos, tāpēc var teikt, ka profesionāls peintbols nav lēts prieks, jo atšķirībā no amatieriem ir nepieciešams gan veikt investīcijas ekipējumā, gan regulāri īrēt spēles laukumus.

Kā radies un iedalās peintbols?
Peintbola izcelsmei ir tīri militārs raksturs, jo tas sākumā bija domāts kā treniņš militāristiem un policistiem, taču astoņdesmitajos gados tas sāka pārvērsties par ekstrēmu izklaidi adrenalīna meklētājiem. Pamazām izkristalizējās divi dažādi peintbola virzieni – taktiskais un sporta peintbols.

Taktiskais peintbols dabiskā vidē
Sākotnēji peintbolu spēlēja līdzīgi kā norit treniņi armijā – dabiskā vidē, piemēram, meža apvidū. Galvenais spēles mērķis bija izspēlēt dažādas taktikas, trenējot gan individuālās, gan komandas prasmes. Arī spēles ekipējums bija vizuāli līdzīgs armijā izmantotajam, tāpēc var teikt, ka šī spēle bija armijas izklaides bez pašas došanās armijā. Arī mūsdienās daudzi peintbola parki un peintbols iekštelpās, kas ir pieejami amatieriem, darbojas pēc šāda principa. 

Sporta peintbols – tiem, kam ātra reakcija
Otrs virziens, kas radās deviņdesmito gadu beigās, ir sporta peintbols. No taktiskā peintbola tas atšķiras ar to, ka:
• spēle notiek konkrēta lieluma sporta laukumā, kur izvietoti dažādi uzpūšamie aizsargi;
• spēles garums ir ierobežots un tā norisinās daudz ātrāk nekā taktiskajā peintbolā;
• spēlētāji viens otram atrodas daudz tuvāk, nekā spēlējot dabiskajā vidē;
• izmantojamais ekipējums ir daudz vieglāks un tiek piemērots ātrai kustībai laukumā.

Šis tad arī tiek saukts par profesionālo peintbolu un tieši sporta peintbolā visā pasaulē norisinās vērienīgas sacensības.

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com


Kādi ir noteikumi profesionāļiem?
Latvijā un Eiropā spēles norisinās pēc starptautiskajiem sporta noteikumiem, ko lieto starptautiskajā Millenium līgā. Pēc būtības tie ir tādi paši kā noteiktumi, pēc kuriem vadās ASV lielākajā peintbola līgā – NXL. Detalizēti ar noteikumiem iespējams iepazīties šeit, bet galvenie punkti ir šādi:
• ieročiem un ekipējumam jāatbilst starptautiskajiem normatīviem un tie nedrīkst būt patvaļīgi modificēti;
• spēlē, atkarībā no spēlētāju pieredzes, ir noteikts laika limits no 6 līdz 20 minūtēm, kā arī vienas komandas punktu pārsvars, ar kādu otra komanda padodas;
• pirms spēles visiem spēlētājiem tiek pārbaudīti viņu ieroči;
• pirms spēles sākuma visi komandas dalībnieki – parasti tie ir pieci cilvēk – ar savu ieroču stobriem ir pieskārušies savai bāzei un gaida starta signālu;
• spēles mērķis ir kādam no komandas nesašautam tikt līdz otras komandas bāzei un nospiest tur izvietoto signālpogu, tādējādi iegūstot punktu;
• pēc punkta gūšanas spēles laiks tiek apturēts uz 2 minūtēm, dodot iespēju sagatavoties nākamajai izspēlei;
• spēles laikā katrai komandai ir iespējams pieprasīt minūti garu pārtraukumu;
• ja noteiktā laika beigās komandām ir vienāds punktu skaits, tiek spēlēts papildlaiks, bet, ja arī tas beidzas ar neizšķirtu, tiek izvēlēts viens spēlētājs no komandas, kas dodas laukumā vienspēlē.

Protams, ka sporta peintbola noteikumus ir vēl daudz dažādu knifiņu, kurus ikviens var uzzināt, sākot trenēties sporta peintbolā.

Kāds ekipējums ir profesionāļiem?
Atšķirībā no taktiskā peintbola sporta disciplīnā izmanto tikai elektromagnētiskos ieročus, kuru mēlīte ir īpaši jutīga un ļauj vienā sekundē izšaut vairākas bumbiņas. Tiesa, pēc noteikumiem tās nedrīkst būt vairāk par 10 bumbiņām sekundē. Šāda veida ieroči tiek saukti par marķieriem. Pārējo ekipējumu katrs var izvēlēties pēc savām vēlmēm un rocības, tiesa, jāņem vērā spēles oficiālie noteikumi, kuri aizliedz tādas lietas kā:
• dzeltena krāsa apģērbā un ekipējumā;
• saziņas ierīces starp komandas spēlētājiem;
• uzliesmojošas ierīces un dūmu sveces;
• bumbiņas ar sarkanu, oranžu vai rozā pildījumu, kā arī toksiskas bumbiņas, kas nesadalās dabā;
• gāzes cilindri, kas nav sertificēti, kam beidzies derīguma termiņš vai arī tiem ir noplēstas sertifikācijas uzlīmes.

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com
Profesionālais peintbols Latvijā
Latvijā norisinās dažādi turnīri, kurus pārsvarā organizē Latvijas Peintbola federācija, bet mūsu komandas ir braukušas arī uz starptautiskajiem konkursiem. Turklāt ne vien piedalījušās šajos turnīros, bet arī guvušas labus panākumus – Latvijas izlase ir gan 2011. gada Eiropas vicečempioni, gan 2016. gada pasaules veterānu čempioni sporta peintbolā!

Kur trenēties un spēlēt?
Ņemot vērā, ka Latvijā laika apstākļi aktīvās atpūtas cienītājus bieži vien nelutina, tieši peintbols telpās būs piemērotākais veids, kā uzturēt labu formu visa gada garumā. Vasaras laikā ir iespējams doties uz peintbola parkiem brīvdabā vai arī noīrēt piepūšamos aizsargus, piemēram, no uzņēmuma GUNSnLASERS, un izveidot sporta peintbola laukumu kādā paša izdomātā vietā. 

Izmaksas laukumu īrei būs atkarīgas no konkrētā laukuma īpašnieka, taču pašu sacensību izmaksas būs aptuveni 50–100. Savukārt, ja ir pietiekams līmenis un vēlme piedalīties starptautiskajos mačos, nāksies šķirties no 500 līdz 1000 eiro par dalību tajos. Tiesa, šajā summa ietilpst gan dalības maksa, gan munīcija un dažādas citas spēlei nepieciešamas lietas.

Peintbola ieroči – kur pirkt?
Peintbola ieroči cenas ziņā ir dažādi – labākie sporta marķieri, kas ir gan ērti, gan precīzi, maksā no 1000 līdz 1500 eiro. Tie darbojas ar saspiestu gaisu, un no tiem izšauta bumbiņa izlidos ar ātrumu aptuveni 90 metri sekundē. Arī pārējais ekipējums profesionāļiem nebūs no tiem lētākajiem. Salīdzinājumam – ja vēlies spēlēt tikai taktisko peintbolu, tad visa ekipējuma iegādei no ieroča līdz pat sejas maskai kopumā izmaksās aptuveni 500 eiro, bet, ja vēlēsies iegādāties labāko profesionāļu ekipējumu, tad kopējās izmaksas varētu sasniegt aptuveni 2500 eiro. Profesionālo ekipējumu iegādāties gan vietējos profesionāļu veikalos, gan pasūtīt internetā, piemēram, no ASV. Jāatzīst – labāk ir pirkt ekipējumu tepat Latvijā, lai nepieciešamības gadījumā būtu vieglāk piemērot tiem izsniegto garantiju.

Ja šis sporta veids Tevi ir ieinteresējis un taktiskais peintbols telpās šķiet jau par vienkāršu – par komandām, spēlēm un treniņiem vari uzzināt gan Latvijas Peintbola federācijas mājaslapā, gan lielākajos peintbola parkos!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)