Banner 980x90

Pašvaldība: Valsts kasē nepieejamo aizņēmumu dēļ apdraudēta vairāku projektu īstenošana arī Siguldā

Rīga, 5.jūl., LETA. Valsts kasē nepieejamo aizņēmumu dēļ apdraudēta vairāku projektu īstenošana arī Siguldā, aģentūru LETA pauda Siguldas novada domē.

Ņemot vērā situāciju, kāda pašlaik izveidojusies Valsts kasē, kur Latvijas pašvaldībām nav iespējams pieprasīt un saņemt aizņēmumus, arī Siguldas novada pašvaldības šā gada un vairāku turpmāko gadu darba plānā ir jāveic izmaiņas. Pašvaldība turpina šajā situācijā meklēt risinājumus un strādāt ar atbildīgajām valsts institūcijām, lai prioritāro projektu virzība netiktu kavēta vai apgrūtināta, norādīja vietvarā.

Patlaban kā viena no prioritātēm ir pabeigt pagājušajā gadā iesāktos Eiropas Savienības līdzfinansētos projektus - Siguldas Valsts ģimnāzijas un 1.pamatskolas atjaunošanu, pārbūvi un materiāltehniskās bāzes modernizāciju, kā arī Siguldas Jaunās pils pārbūvi un restaurāciju.

Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics ("Reģionu alianse") aģentūrai LETA sacīja, ka par skolu projektu īstenošanu pašvaldībā nav satraukuma, jo valdība ir vienojusies, ka izglītības iestāžu projekti, kas tiek līdzfinansēti no Eiropas Savienības struktūrfondiem, saņems finansējumu.

"Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes sēde notiks 10.jūlijā un tajā tiks lemts par aizdevumu piešķiršanu izglītības iestādēm. Līdz šā gada 1.septembrim ir jāpabeidz Siguldas Valsts ģimnāzijas piebūves celtniecība, savukārt līdz nākamā gada 1.septembrim jāpabeidz Siguldas 1.pamatskolas atjaunošana. Mēs ceram, ka šo projektu varēsim īstenot atbilstoši iepriekš plānotajam," sacīja Mitrevics.

Domes priekšsēdētājs atzina, ka sarežģītāka situācija ir izveidojusies ar šogad plānotajiem ielu pārbūves projektiem, kurus nācies piebremzēt.

Drīzumā tiks uzsākti darbi A2 krustojuma pārbūvē no Saules ielas līdz Ventas ielai. Mālkalnu ielā ir noslēdzies būvdarbu iepirkums, taču līgumu par šo darbu veikšanu būs iespējams slēgt tikai pēc aizņēmuma saņemšanas.

Savukārt Atbrīvotāju ielā projektēšana tuvojas noslēgumam, drīzumā būs iespējams veikt iepirkuma procedūru un slēgt līgumu, kad šim mērķim būs saņemts aizņēmums. Abām ielām pašvaldības 2019. gada budžetā ir paredzēts aizņēmuma saņemšanai nepieciešamais līdzfinansējums 25% apmērā.

Pašvaldībā norādīja, ka radusies situācija ietekmēs pašvaldības iespējas realizēt investīciju projektus turpmākajos gados. Jau pašlaik ir pabeigta Helmaņu un Jūdažu ielas projektēšana, tomēr ir skaidrs, ka projektu tematiskā plānojuma vadlīnijās rekomendējamā apjomā tuvākajos gados nebūs iespējams veikt finansējuma nepieejamības dēļ, tāpēc būvprojekts tiks precizēts, samazinot brauktuves platumu no 6 metriem uz 5,5 metriem, kā arī veidojot apvienotu gājēju un velobraucēju infrastruktūru.

Tāpat patlaban ir apturēti darbi pie divu citu projektu realizēšanas - Mores Amatu mājas būvniecības otrās kārtas un kompostēšanas laukuma izveide "Kreiļos". Arī šiem projektiem bija plānots pašvaldības aizņēmums Valsts kasē.

Jau ziņots, ka katru gadu valsts budžeta likumā tiek apstiprināts pieļaujamais vispārējās valdības budžeta deficīts. Tāpēc likumā tiek noteikts kopējais pieļaujamais pašvaldību aizņēmumu palielinājums un nosacījumi. Neskatoties uz to, ka 2019.gada kopējais pašvaldību aizņēmuma limits ir palielināts par 52,2 miljoniem eiro, visiem iesniegtajiem pašvaldību projektiem šajā gadā aizņēmumi nebūs pieejami.

Tas skaidrojams ar Eiropas Savienības fondu finansējuma apgūšanu periodā līdz 2021.gada beigām, kā arī visu Latvijas pašvaldību lielo investīciju projektu apjomu.

Siguldas novada pašvaldības aizņēmumi ir pieļaujami līdz 20% apmērā no pašu ieņēmumiem, aizņēmumu apjoms pašlaik ir 9,07%.

Visu Latvijas pašvaldību 2019.gada aizņēmumu limitam, kurš šogad apstiprināts 256,2 miljoni eiro apmērā, uz 31.maiju atlikums bija 5,6 miljoni eiro, un uz tiem pretendēja pašvaldību iesniegtie projekti 105,6 miljonu eiro apmērā. Jau pašlaik atbildīgajām ministrijām uzdots izstrādāt fiskāli atbildīgus priekšlikumus pašvaldību aizņemšanās nosacījumiem un kritērijiem 2020.gadā un vidējā termiņā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)