Banner 980x90

NKC: Par Simtgades filmām novērojama rekordliela skatītāju interese

Rīga, 6.dec., LETA. Par Nacionālā kino centra (NKC) programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" filmām novērojama rekordliela skatītāju interese, aģentūru LETA informēja NKC vecākā referente Kristīne Matīsa.

Pirmā Simtgades filma bija Vara Braslas spēlfilma ģimenēm "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru", kuras pirmizrāde notika 17.augustā. Braslas filmu noskatījušies 75 242 skatītāju, no tiem vairāk nekā 52 000 filmu baudījuši kinoteātros lielākajās pilsētās, bet aptuveni 23 000 skatītāju - citās filmu izrādīšanas vietās.

Ilonas Brūveres poētiskā impresija par Brīvības pieminekļa autoru, tēlnieku Kārli Zāli filmā "Ievainotais jātnieks" pirmizrādi piedzīvoja 24.oktobrī. Līdz novembra beigām to bija noskatījušies vairāk nekā 7000 skatītāju 73 Latvijas pilsētās, bet 11.novembrī filma bija skatāma 28 vietās visā Latvijā.

Savukārt režisora Askolda Saulīša dokumentālā filma "Astoņas zvaigznes", kas pirmizrādi piedzīvoja 18.novembrī, līdz šim sasniegusi aptuveni 6000 skatītājus. Līdz ar seansu Rīgā filma tika izrādīta arī citviet Latvijā - vairāk nekā 40 kinoteātros un kultūras namos. Stāstu par latviešu strēlniekiem kinoteātros lielākajās pilsētās divu nedēļu laikā noskatījušies 1963 skatītāji, bet ārpus kinoteātriem - ap 4000 skatītāju.

Matīsa norādīja, ka interese par NKC programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" filmām saņemtas labas atsauksmes gan no reģionu centriem, gan no mazpilsētām, kur kino nonāk retāk, nekā iedzīvotājiem gribētos. Viesītē filmu "Astoņas zvaigznes" noskatījušies jau 155 skatītāju, Salaspilī - 280, savukārt Doles Tautas namā skatītāji pēc seansa balsojuši par filmu un 67,3% seansa apmeklētāju tai sniegušo vērtējumu "izcili".

Savukārt Jaunpiebalgas kultūras namā uz regulārajiem kinoseansiem parasti ierodoties ap 20 skatītāju, bet filmu "Vectēvs, kas bīstamāks ar datoru" noskatījušies 150 iedzīvotāji.

Matīsa pauda, ka, uzsākot Latvijas simtgades filmu programmas ceļu pie skatītājiem, ticis domāts arī par netradicionālām filmu izrādīšanas vietām. Biedrība "Kultūrpunkts" sākusi apkopot informāciju par pansionātiem, bērnu namiem, slimnīcām un cietumiem, lai izvērtētu tur esošās filmu demonstrēšanas iespējas.

Kā piemērus viņa minēja Jēkabpils cietumu, kur filma "Astoņas zvaigznes" tika izrādīta 18.novembrī, kā arī Iļģuciema sieviešu cietumu, kur demonstrētas visas trīs pirmās simtgades filmas. Iļguciema cietumā pirmo seansu apmeklējušas 20 skatītājas, uz trešo ieradušās jau aptuveni 50, līdz ar ko, biedrība sākusi sarunas ar cietuma vadību arī par citu filmu demonstrēšanu. Tāpat "Kultūrpunkts" veic pārrunas ar Nacionālo Bruņoto spēku vadību, lai armijā dienējošajiem kareivjiem varētu izrādīt filmu "Astoņas zvaigznes".

Simtgades filmu programmā nākamais gaidāmais darbs ir režisora un operatora Ivara Selecka dokumentālā filma "Turpinājums", kas pirmizrādi Rīgā piedzīvos 30.janvārī un pēcāk tiks izrādīta arī citviet Latvijā.

Jau vēstīts, ka NKC programmu "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" 17.augustā atklāja ar filmu "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru". Programmā kopumā iekļautas 16 pilnmetrāžas filmas - sešas spēlfilmas, divas animācijas un astoņas dokumentālās filmas. Līdz šim pirmizrādi piedzīvojušas filmas "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru", dokumentālā filma "Ievainotais jātnieks" un "Astoņas zvaigznes". Pārējo 13 filmu izrādīšana uz kino ekrāniem plānota visa 2018.gada garumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)